(19.40 hodin)

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážený pane předsedající. Já bych chtěla k tomu uvést, že paní předsedkyně se domnívá, že je předsedkyní všech a že dobře řídí Sněmovnu. Moje pochybnosti nevznikly při tom dlouhém projednávání týkajícím se důchodů, ale vznikly už v době, kdy jsme měli videohovor s prezidentem Ukrajiny. Mělo to být důstojné zasedání, zdravice, vše. Tady ve Sněmovně byla osoba, která poskakovala, rušila naše řady - ne vaše, vážení kolegové z koalice - natáčela si na mobil, fotila. Byla to mladá dáma, nebyla to poslankyně, nebyla to zaměstnankyně Sněmovny. Přestože ji paní předsedkyně viděla, nenechala ji vyvést. Údajně, prosím vás - já to nevím, protože neznám všechny její asistenty a asistentky - byla to její asistentka. Nicméně jsem se snažila k této situaci zjistit si nějaké podklady, abych věděla, zda o tom dále hovořit, či nikoliv. Poslala jsem paní předsedkyni e-mail. Ona mi nějakým způsobem odpověděla, to bylo všechno v pořádku. Co mě ale zarazilo, bylo to, jak se tituluje naše předsedkyně Sněmovny - moje tedy už ne. Markéta Pekarová Adamová - k tomu nechci nic - předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, předsedkyně TOP 09. TOP 09, Poslanecká kancelář, Opletalova 1603/57. Odkaz na web TOP. Facebook TOP. A ještě loga SPOLU - TOP, ODS, KDU.

Promiňte mi, já si třeba nedokážu představit, že by pan premiér psal: premiér, pod tím předseda ODS. Zjevně se paní předsedkyně domnívá, že je tu pouze za koalici SPOLU a za TOP. Často alespoň podle e-mailu, který posílá.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas, paní poslankyně, děkuji. Další vystoupí pan poslanec Benda. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, já bych to chtěl zklidnit, ale přece jenom mě některá vystoupení, zejména v těch faktických, ze strany opozice trochu zamrzela, protože zaznělo opakovaně: já jsem vás, paní předsedkyně, poslouchal, poslouchala. Neposlouchali jste vůbec nic. Paní předsedkyně to tady jasně řekla. Myslím, že v tomhle je třeba za ní stát.

Všechna rozhodnutí, která v těch čtyřech klíčových dnech proběhla, byla rozhodnutí celé této Sněmovny. Byla to rozhodnutí většiny v této Sněmovně. Žádné omezení nemůže přinést nikdo z předsedajících sám ze své vůle, dokonce ani předsedkyně Sněmovny. Všechna ta rozhodnutí byla odhlasována. To znamená, můžete se možná na nás jako na vládní většinu zlobit, ale není to vina paní předsedkyně. V tomto směru já za ní jednoznačně stojím. Děkuji za pozornost. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Žáček, připraví se pan poslanec Feranec. Prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Já bych reagoval na pana bývalého kolegu z výboru pro bezpečnost, který zde řekl, že jsem se mu omluvil. Tak já bych chtěl konstatovat - možná se dostanu do jeho seznamu zlých lidí - že jsem se mu neomluvil, protože jsem neměl proč. Jak vnímám tu situaci, jak vnímám to, že tady jsou určité politické subjekty, které umějí akorát útočit osobně na nás, ostatní kolegy, a je jedno, kvůli čemu, to si myslím, že by bylo nutné odsoudit. Myslím si, že tady ta otevřená diskuse o tom svědčí.

Naučme se mluvit věcně, zkusme diskutovat tak, aby to bylo hodné této Sněmovny. V tomto smyslu bych řekl, že si myslím, že by se měl omluvit nejmenovaný pan kolega paní předsedkyni, protože to, co předvedl... Ukončeme toto. Politika nejsou osobní útoky. Já vím, že vás to někteří vaši vůdcové naučili, ale není tomu tak. Měli bychom se chovat věcně tak, jak se chovali naši předci, naši političtí předchůdci, ke kterým se odkazujeme, naši demokratičtí političtí předchůdci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Feranec, připraví se pan poslanec Svoboda. Pane poslanče, prosím vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji. Vážený pane premiére, členové vlády, pane předsedající, dámy a pánové, jenom krátká reakce na to, co říkala paní předsedkyně, ale i pan Marek Benda, protože zaznělo tady jak v jejím projevu, tak od něho, sdělení, že každé rozhodnutí bylo učiněno Sněmovnou a nikdy to nebylo z pozice předsedajícího. Tak já bych rád připomněl - pokud se pletu, tak mě opravte a velmi rád se omluvím - připomněl bych jedno rozhodnutí. Při jednom z prvních podávání návrhů na ukončení rozpravy, když tady bylo několik protinávrhů, tak pokud se nepletu, tak paní předsedkyně jako předsedající řekla: Další návrhy se podávat nebudou, už jich bylo dost. Nebylo to rozhodnutí Sněmovny. Já jenom ať je ta debata férová. Jestli to bylo správné, nebo to nebylo správné, to ať posoudí... Tak jenom připomínám toto jedno konkrétní rozhodnutí. Děkuji. (Potlesk od poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí pan poslanec Svoboda, připraví se paní poslankyně Peštová. Stále jsme ve faktických poznámkách. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Vystupuji velmi nerad, ale jsem doyen této Sněmovny, a proto si myslím, že jsou některé věci, které nejsem ochoten poslouchat. Pane kolego Brázdile, jménem pana předsedajícího, jestliže obviníte člena Poslanecké sněmovny z toho, že je zlý člověk, použil jste slova, která jsou ve Sněmovně nepoužitelná. Rozhodovat o tom, že je někdo zlý člověk, nemůžete ve Sněmovně, nemůžete to nahlas říct.

Říkejte si, co chcete, říkejte si, že se paní předsedkyně mýlila, že neumí řídit schůzi, že je neschopná řídit schůzi, ale neříkejte, že je zlý člověk. To je pro mě jako člena Sněmovny, který má za sebou nějaký věk a který je váš doyen, nepřijatelné! Nechci vám to říkat, protože mám pocit, že toho nejste schopen, ale za ta slova byste se měl víc než omluvit! (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vystoupí paní poslankyně Peštová s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Juchelka.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já to trošku zklidním. Nechci se tady bavit o tom, kdo je, nebo kdo není zlý člověk. V každém případě bych chtěla reagovat na pana poslance Bendu, prostřednictvím pana předsedajícího - už ho tady nevidím. Já bych jenom ráda řekla, že samozřejmě, že si odsouhlasíte všechno, protože máte tu svoji stoosmičku, takže ve své podstatě přehlasujete všechno, co my tady řekneme, s čím nesouhlasíme. Ale to, co vytýkám, je to, že paní předsedkyně, prostřednictvím pana předsedajícího, mohla přerušit schůzi a mohla svolat velké grémium. Ta možnost tady je. Ve své podstatě to nikdo neudělal, byť k tomu byla vyzývána naší poslankyní, předsedkyní klubu paní Schillerovou, a stejně to neudělala. Prostě to nechala dojít tam, kam to nechala dojít, a pak se to samozřejmě dostalo do médií a vypadáme tak, jak vypadáme. Ale v každém případě to mohla udělat. Prostě tu schůzi neřídila. Podle mě se nezachovala tak, jak se zachovat měla. Ano, neřídila ji, protože ona tu možnost měla a ona to neudělala. Já se tady, pane poslanče, s vámi nechci dohadovat, já jenom říkám, že za mě to bylo špatně řízené.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Juchelka. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já vám moc děkuji, pane předsedající. Já samozřejmě jsem k paní předsedkyni taky byl kolikrát ostrý a tady u tohoto pultíku velmi kritický, například když proti mé vůli jako předsedy volebního výboru změnila zpravodaje, což není tak obvyklé právě u vedení této Sněmovny. Stalo se to, spočítali bychom to na prstech jedné ruky, a nikdy ne z politických důvodů, ale samozřejmě z odborných důvodů. Tady tato změna zpravodaje mě osobně samozřejmě velmi zasáhla. Ptal jsem se na to i paní předsedkyně Sněmovny, proč tady k tomuto kroku došla, proč tady toto udělala, proč to na organizačním výboru takto prosadila proti vůli předsedy výboru. Odpovědi jsem se nedočkal. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP