(12.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Rok se s rokem sešel a máme naprostou paralelu k zákonu o platech politiků, soudců a státních zástupců. Máme tady zákon, podle kterého se valorizují důchody, a Fialova vládní pětikoalice si tady prohlasovala to, že okrade přibližně 3 miliony příjemců starobních, invalidních, vdovských a sirotčích důchodů o valorizaci, a přitom je to v podstatě principiálně naprosto stejná norma, která určuje platy poslanců. A my říkáme, že vládní argumentace je naprosto lživá a pokrytecká a je zcela opačná podle toho, koho se to týká. Takže důchodce jste okradli o valorizaci, ale sami sobě si platy zvyšujete, a jak víme, od 1. 1. letošního roku se zvýšily platy politiků právě na základě toho, že to prosadila Fialova vládní pětikoalice, a hnutí SPD opět hlasovalo proti zvyšování platů politiků, ale vy jste nás přehlasovali. Zmrazit důchody je podle vládních poslanců třeba, protože prý vláda musí šetřit, a peníze prý nejsou a důchodci prý musí být solidární s ostatními občany. Takže podle Fialovy vlády musí být důchodce s 10 000 měsíčně solidární s politiky, soudci a státními zástupci, kteří mají platy ve výši statisíců. Větší blbost asi už nikdo nevymyslí.

Jestliže fungování státu závisí na práci politiků, pak je zcela jasné, že by na tom, jak stát funguje, jak se daří občanům, měl být závislý také jejich plat. Pokud plat politiků prostě roste jen proto, že je inflace, a to právě proto, že si Fialova vláda vede velmi zle, tak je to absurdní. To, že si vládní politici navyšují platy o desetitisíce a současně okrádají důchodce o stokoruny, které jim ze zákona patří, je sprosté a neudržitelné. Jsem v této souvislosti rád, že se tentokrát probudilo i hnutí ANO, respektive předseda Babiš, který v minulosti, jak jsem říkal, hlasoval pro zvýšení platů politiků o 10 %. Teď jsme oba v opozici a lze úspěšně doufat, že návrh na zmrazení bohužel opět neprojde. Škoda. Pokud by na náš návrh Andrej Babiš přistoupil v čase, kdy měl ve Sněmovně většinu, tak by návrh prošel. Dnes kvůli Fialově vládě návrh na zmrazení platů politiků neprojde, protože Fialova vládní pětikoalice, která má nyní ve Sněmovně většinu, hodila občany přes palubu a myslí jen na svoje vlastní koryta.

Já jsem vás chtěl znova vyzvat, abyste schválili program této opoziční schůze, protože je potřeba zamrazit platy politiků a je potřeba také valorizovat důchody všem příjemcům důchodů, a nejen těm. Hnutí SPD podporuje i zvýšení podpory, chceme i zvýšení podpory pracujících lidí, rodin s dětmi, samoživitelek a dalších potřebných skupin občanů.

A tady bych rád ještě poznamenal to, co tady předvádí ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan, protože jak víme, navrhuje dokonce zvýšení platů poslanců. I teď, i teď to navrhuje, zvýšení platů poslanců, kteří kumulují funkce. Ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN, a je to vicepremiér vlády Petra Fialy, navrhuje, aby poslanci, kteří jsou zároveň starosty - a to jejich hnutí STAN, Starostové a nezávislí, týká se to právě politiků STAN a vládních politiků převážně - chce, aby se zvýšily platy těm, kteří kumulují funkce, a to je pro nás absolutně nepřijatelné. My jsme proti a musím říct, že je to opravdu neuvěřitelně, neuvěřitelně sprostý návrh ze strany zástupců Fialovy vládní pětikoalice, že poté, co tady zamázli valorizaci všem příjemcům důchodů, ještě sami sobě chtějí zvyšovat dál platy, přestože už si je teď od 1. 1. zvýšili. Takže my s tímhle samozřejmě nesouhlasíme a chtěl jsem vás znova vyzvat, abyste schválili program této opoziční schůze na zamrazení platů politiků.

Tady bych rád ještě jednou připomněl, že o mém návrhu na zamrazení platů politiků se už loni hlasovalo. Vy jste mi ho zamítli, ale stále tady leží můj návrh zákona, který jsem podal po volbách předloni v listopadu a podal jsem ho podle § 90, aby šel projednat okamžitě, to znamená, během jednoho dne, kdyby vládní koalice chtěla, tak lze zamrazit platy politiků. Ale vy to nechcete, vy tady ten můj návrh, návrh SPD, neustále blokujete. To znamená, tady přesně vidíme, jaký je přístup vládní pětikoalice. Jenom bych připomněl, že za ten rok a čtvrt, co tady vládnete, skoro rok a půl, jste si prohlasovali zrušení odborných náměstků na ministerstvech a zavedení neomezeného počtu politických náměstků, to znamená, aby vaši straničtí vládní exponenti, členové Fialovy vládní pětikoalice, to znamená Piráti, ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL, abyste měli co nejvíc politických trafik. Zvýšili jste si počet ministrů, sekretariáty, dokonce jste si tady prohlasovali teď od 1. 1. zřízení nového státního úřadu za více než miliardu korun, kde má být víc než 200 zaměstnanců, především pro exponenty Pirátů. Pro mě je to prostě nepřijatelné, že sami sosáte plnými doušky, přidáváte si peníze, přidáváte vašim lidem statisíce měsíčně, ale sami si zamrazit platy politiků nechcete a berete důchodcům.

Já bych taky tímto chtěl znovu a opakovaně vyzvat prezidenta Petra Pavla: poté, co Senát také souhlasil s okradením důchodců, aby tento zákon vetoval, protože v případě, že ho bude vetovat prezident Pavel, zachrání ty 3 miliony důchodců. Takže jsme zvědaví na to, jak to vlastně bude, jestli se prezident Pavel postaví na stranu 3 milionů občanů České republiky, anebo jestli se postaví na stranu Fialovy vládní pětikoalice, která ho podpořila ve volbách. Samozřejmě vím, že vzájemně spolupracujete, jste v podstatě jedna parta, ale tady je právě potřeba myslet na občany, a nikoliv na sebe sama.

Takže to je stanovisko SPD. Vyzývám vás k tomu, abychom zamrazili platy politiků, a my za to budeme i nadále bojovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Jste zatím posledním přihlášeným, pan předseda Fiala svoje přednostní právo stáhl.

Nyní tedy budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 62. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen.

Ještě než začnu hlasovat, načtu čtyři omluvy: od 11.45 do 13.15 se omlouvá paní předsedkyně Pekarová Adamová z osobních důvodů, od 12 hodin se omlouvá pan poslanec Stanislav Fridrich z rodinných důvodů, od 13 hodin se ze zdravotních důvodů omlouvá pan poslanec Jan Volný a od 12 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Vladimír Zlínský.

Ano, eviduji vaši žádost o odhlášení, tak vás všechny odhlásím a poprosím, abyste se svými identifikačními kartami znovu přihlásili. Počet poslanců se ustálil. Zopakuji, o čem budeme hlasovat.

 

Budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 62. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 2, bylo přihlášeno 140 poslanců, pro hlasovalo 70, proti nikdo. Návrh byl zamítnut.

 

 

Pořad schůze nebyl schválen, já tedy končím 62. schůzi.

Paní předsedkyně s přednostním právem - jenom ji upozorním, že zakrátko ji budu muset přerušit tak, abychom stihli se vrátit do 54. schůze. Paní předsedkyně, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP