(12.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

K platu je třeba přičíst víceúčelové paušální náhrady za stravu, dopravu a reprezentaci v rozmezí 53 200 korun až 72 100 korun. Těch náhrad je mnohem víc a z toho většina z nich jde politikům přímo do kapsy. Například na reprezentaci dostane poslanec se základním platem automaticky 16 % platové základny, tedy minimálně navíc 16 384 korun měsíčně. Mimochodem, kvůli náhradám na dopravu si spousta poslanců papírově nahlásí trvalé bydliště v jiném kraji, přestože v Praze mají byty, ve kterých žijí, jen proto, aby pobírali vyšší náhrady. Nebudu tady vzpomínat bývalého zakladatele béčka ODS, který by dokázal o tom vyprávět.

Pak mají poslanci další výhody jako peníze na asistenta, to je 50 500 korun měsíčně, na odborné a administrativní práce 25 600 korun měsíčně, na pronájem kanceláře až 27 000 korun měsíčně, příspěvek na vybavení kanceláře až 5 200 korun měsíčně, telefon a internet až 5 000 korun měsíčně, na pronájem bytu až 20 500 korun a samozřejmě si pronajímají kanceláře i fiktivně, a mohl bych pokračovat tady dál. Například loni nevládní organizace Kverulant spočítala, že každý poslanec vyčerpal v průměru na poslaneckých náhradách za prvních osm měsíců od svého zvolení skoro 900 000 korun. Celkem všichni poslanci za osm měsíců od 1. schůze Sněmovny 8. listopadu 2021 do 30. června 2022 vyčerpali na náhradách 175 milionů korun. Největší položkou byly náklady na dopravu. I ty se liší podle vzdálenosti bydliště, činil 62 milionů korun, náklady na kanceláře, asistenty a telefony pak celkem 43 milionů korun. Každý současný poslanec vyčerpal v průměru na poslaneckých náhradách za prvních osm měsíců 865 000 korun, měsíčně to činilo 108 241 čistého - v průměru na jednoho poslance. Je jasné, že i ten nejobyčejnější poslanec stojí dnes daňové poplatníky 155 000 korun měsíčně, průměrně se ale kvůli funkcím realita blíží spíš 200 000 korunám měsíčně.

Ti nejdražší politici jako pan Vystrčil nebo paní Pekarová, která nám tady ráda vykládá, že je nezdravé si zvyšovat platy, berou základní plat 274 800 korun měsíčně, to znamená o 31 000 víc, než brali, plus ještě náhrady. A to stále můžeme porovnat s těmi důchodci, kterým patří 7 000. Takže doufám, že spoluobčané dobře poslouchají.

I když nemá tak velké náhrady, stejně daňové poplatníky samozřejmě, a tomu rozumím, že premiér má plat 310 000 měsíčně, ministři mají 195 300 plus náhrady, takže všichni jsou happy. Škoda ale, že samozřejmě nechtějí dát peníze důchodcům, a samozřejmě můžeme mluvit i o platech zaměstnanců, jako jsou hasiči, policisté a tak dále, učitelé. Teď vzali vlastně těm asistentům - v rámci základního školství 40 000 zaměstnanců nedostane slíbené navýšení na 130 %. Předseda Ústavního soudu, to je také součást nové totality, pobírá kvůli rozmrazení platů až 329 800 korun.

Ten přehled byl zveřejněn a je tam samozřejmě podrobná tabulka, co všechno stát zákonodárcům proplácí. Ono je to velice dobře udělané, protože se to těžko počítá, ale jsou tam výdaje na reprezentaci. Výdaje na dopravu vlastním vozidlem nebo nájemným dopravním prostředkem z místa trvalého pobytu do místa sídla orgánu, v němž vykonává funkci, a zpět, v místě sídla toho orgánu a při cestách spojených s výkonem funkce. Výdaje na dopravu veřejnými hromadnými dopravními prostředky s výjimkou letecké dopravy při tuzemských cestách spojených s výkonem funkce. Výdaje na leteckou dopravu při tuzemských cestách. Výdaje na dopravu při zahraničních cestách. Výdaje na stravování při tuzemských cestách. Výdaje na stravování a některé další výdaje při zahraničních cestách. Výdaje na ubytování při tuzemských cestách. Výdaje na ubytování při zahraničních cestách. Výdaje na přechodné ubytování v místě sídla orgánu, v němž vykonává funkci. Výdaje na odborné a administrativní práce, výdaje na činnost průvodce nebo osobního asistenta. Výdaje na odbornou literaturu. To je neuvěřitelné, co všechno tady je!

Navíc vedle platu a finančních náhrad nesmíme opomenout výhody, jako jsou služební auta pro funkcionáře, telefony a počítače, expertné i dvaapůlkrát vyšší zahraniční diety, než dostávají obyčejní zaměstnanci. To je také záhada, proč je tam ten rozdíl. Přesně jsou tyto další benefity následovné: Užívání služebního vozidla s řidičem i bez něho k výkonu funkce nebo v souvislosti s ním a k osobní dispozici. Užívání služebního vozidla s řidičem i bez něho k výkonu funkce nebo v souvislosti s ním a k umožnění styku s rodinou. Užívání služebního vozidla bez řidiče k výkonu funkce nebo souvislosti s ním a k umožnění styku s rodinou. Neskutečné! Užívání přiměřeně vybaveného bytu. Užívání v místě sídla orgánu, pokud v tom místě nemá trvalý pobyt. Užívání jedné přiměřeně vybavené kanceláře ve svém volebním kraji nebo ve svém volebním obvodu zřízené po dohodě poslancem. Úhrada zdravotních služeb. Přednostní zřízení účastnické telefonní stanice. Zřízení a užívání jedné účastnické telefonní stanice. Zřízení a užívání dvou účastnických telefonních stanic. Ještě se sluší připomenout, že snad kromě učitelů jsou poslanci a senátoři také jediní, kdo mají v létě dva měsíce prázdnin, a na rozdíl od členů vlády se na poslance a senátory nevztahuje zákon o střetu zájmů, takže si mohou dál v klidu podnikat a při tom ve Sněmovně nebo Senátu hlasovat o svém předmětu podnikání, samozřejmě až na jediného poslance, a to asi tušíte, o koho jde. Jeden nemůže, všichni můžou, převedou na manželky a tak dále. Prostě je evidentní, že platy a náhrady ústavních činitelů se utrhly z řetězu. Takové platy pomalu neberou ani manažeři. V dnešní době jsou takto valorizované platy prostě neobhajitelné! Když jsem byl ve vládě, tak nám bylo jasné, ostatně proto jsem v roce 2021 přišel s novelou, která měla zmrazit od 1. ledna 2022 do 31. prosince 2026 platovou základnu, od které se všechno odvíjí a která je totožná se základním platem poslance, na 84 060 korunách. Úspora pro stát byla přesně 727 milionů za pět let. Tak to je samozřejmě strašně moc peněz a vláda říká, že hledá úspory, nebo politici, ale u sebe nehledají.

Když jsem zákon předložil před volbami v roce 2021, tak pro něj většina poslanců hlasovala, protože pětikoalice ovládala Senát a dohodli se se senátory, že zákon zamítnou, jako že naoko, čímž samozřejmě po volbách spadl pod stůl. Takže poslanci se tvářili, že jsou pro, samozřejmě to nebyla pravda, a Senát to shodil, protože samozřejmě víme, že teď už Senát je součástí nové totality. Proto jsem zákon znovu předložil po ustanovení nové Sněmovny hned 24. listopadu 2021, a to tak, aby s ním Sněmovna mohla vyslovit souhlas již v prvním čtení a platil by tak už od roku 2022. Jelikož ale primárním zájmem politiků pětikoalice jsou jejich platy, tak z toho nic nebylo. Až po tlaku od hnutí ANO vláda neochotně a opožděně na rok 2022 zmrazila platy politiků, letos ale už se samozřejmě zřejmě bála vlastních poslanců, tak platy raději rozmrazila. Přitom zrovna v době, kdy vláda tvrdí, že je zapotřebí šetřit, by politici měli jít příkladem a jako první začít šetřit u sebe. Hlavně když to někteří veřejně vykládají, že tady vlastně vláda není pro lidi, a všichni mají šetřit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP