(Jednání pokračovalo ve 22.02 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, čas určený na přestávku vypršel a já vás prosím, abyste zaujali místa, jak je schválený zasedací pořádek, a uvolnili jste prostor u mikrofonu, protože budeme pokračovat v podrobné rozpravě, a abyste umožnili vystoupit jednotlivým přihlášeným poslankyním a poslancům, aby se mohli přiznat... (Výbuch smíchu, potlesk.) ke svým pozměňovacím návrhům, aby se mohli k nim přihlásit, což je lepší terminologie, ano.

Jako další je v pořadí paní poslankyně Pokorná Jermanová, potom paní poslankyně Monika Oborná, Taťána Malá, Zuzana Ožanová a další. (Poslanec Babiš spolu s dalšími poslanci stále blokují řečniště.) Já poprosím paní poslankyni Pokornou Jermanovou, aby se ujala slova. Jste v sále, paní poslankyně? (Rozhlíží po sálu. Poslanec Babiš se otáčí k předsedajícímu a volá na něj mimo mikrofon: Já se hlásím s přednostním právem.) Jestliže se hlásíte s přednostním právem, dostanete, pane předsedo, druhých pět minut, ale požádám ostatní, aby se vrátili na svá místa. (Poslanci okupující řečniště se pomalu rozcházejí.)

Dostanete slovo, pane předsedo, jenom počkám, až se prostor před vámi uvolní. (Vyčkává se.) Myslím, že v sále je dostatečný klid, zapínám vám mikrofon a prosím, máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Pane předsedající, já mám tady publikaci Jednací řád Poslanecké sněmovny, Komentář - Wolters Kluwer - Jindřiška Syllová, Martin Kavěna, Eva Tetourová, Jan Němec a kolektiv. A na straně 381 se píše, že v případě, že uvedené osoby využijí svého přednostního práva během rozpravy, v rámci níž byla v souladu s § 59 odst. 1 (nesrozumitelné) jednacího řádu omezena řečnická doba, toto omezení se na ně nevztahuje, a mohou tudíž vystoupit bez jakýchkoliv limitů počtu vystoupení a jejich délky. A já myslím, že pan Vondráček to tady jasně vysvětlil, že nemáte právo mě omezovat v mém vystoupení. A proto ve svém vystoupení budu pokračovat.

Já se vrátím k programovém prohlášení vlády, která tady vládne, která nám zavádí novou totalitu. Pokud vím, za třicet let praxe - a škoda, že tady není pan Benda, aby nám to vysvětlil - se v podstatě nestalo to, co vy dneska předvádíte. Normálně, nová totalita! To jsou padesátky! Já jsem říkal, Michálek, ten je na to dělanej, na ty procesy! Trestní stíhání na objednávku, to jsem si zažil! Šest let Čapího hnízda! Vymyšlené! Vymyšlené na objednávku, vážení. Ta to je. A teď nás budete umlčovat. My už tady nemůžeme mluvit! No televize to nebudou vysílat, ne, vždyť jsou s vámi. Tak já nevím, co na to řeknou lidi. Jak pan premiér říká, že my rozdělujeme. My rozdělujeme. Kvůli 19 miliardám? Tohle jste tady předvedli? To je fakt neuvěřitelné.

Takže co se říká v té preambuli? Že vedle zvládnutí těchto aktuálních výzev - ale ani jednu jste nezvládli. Vysoká inflace... Jak chcete řešit inflaci? Nikdo to tady neřekl na mikrofon. Já jsem vám to navrhl x-krát. Vy to ignorujete. Epidemie covidu - žádná nebyla. A důsledky energetické krize? Zastropovali jste vysoko, o tom jsem tady mluvil. Máme nejdražší elektřinu, vyvážíme, sousedi mají levnější. To vy považujete za normální?

Takže vedle výzev, které tady píšete, které vůbec nezvládáte, chce nová vláda usilovně pracovat na celé řadě dlouhodobých témat a projektů. Jde o naplnění programu, který považuje pět koaličních politických stran za nezbytný pro to, aby Česká republika dokázala obstát v konkurenci dalších vyspělých zemí. No, vždyť jste klesli z devátého místa, které my jsme dosáhli, na dvanácté. Tak jak jste obstáli? A aby mohla svým občanům dlouhodobě zajistit bezpečnou existenci a stále rostoucí životní úroveň! Tak já přečtu první věty a nic neplníte.

Česká republika bude navíc v dalších měsících a letech stát před celou řadou výzev, příležitostí a rozhodnutí... přinese jak měnící se světová ekonomika, tak vývoj politiky v rámci EU - tam jste neudělali vůbec nic, tam stojíte v předklonu, to vám Ursula s Charlesem Michelem nadiktuje, tak to je to, co děláte, zelený fanatismus... a je třeba, aby se Česká republika dokázala rozhodnout správně a včas. I toho si je nastupující vláda vědoma.

Takže tato vláda, která reprezentuje jenom 43 % voličů, zkrátka se rozhodla, že svůj mandát použije na to, aby totálně zdevastovala naši zemi, aby připravila naše důchodce o peníze a aby zavedla novou totalitu. Vždyť jste měli toho hlavního cenzora! Ne? Klímu! No od koho je? No od Radečka Pokorného, který řídí tady Síkelu! (Ukazuje vlevo.) Tady sedí. To je ten projekt Dotyk. A ten další poradce, loutkovodiči Chovance a Sobotky - pane premiére, říkal jsem vám to, vyměňte ty poradce. (Předsedající: Váš čas.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP