(V 15.40 hodin předsedající oznámil prodloužení přestávky do 15.50 hodin. Jednání pokračovalo v 15.50 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, můžeme pokračovat. Já navazuji na dva procedurální návrhy, které předložil pan předseda Výborný. Jenom je zopakuji. Jedná se o 56. a 57. schůzi, s tím, že aby byly odehrány, musí se udělat určité procedurální kroky. A to první, kdy jednací dny pro tyto dvě schůze - 56., 57. - budou i v sobotu, i v neděli a případně i v pondělí. A ten druhý, kdy 56., 57. schůze by byla možná k jednání i dnes po 19., 21. a 24. hodině. Takže pokud jsme všichni srozuměni s tím, co budeme hlasovat... Je zde žádost o odhlášení. Mezitím zagonguji. Prosím, abyste se všichni přihlásili.

 

V tuto chvíli budeme hlasovat o prvním procedurálním návrhu, a to je, že jednací dny pro 56., 57. schůzi budou rovněž v sobotu, v neděli a případně v pondělí.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 73, přihlášeno 151, pro bylo 138, proti 1. Přijato.

 

A nyní druhý procedurální návrh, 56. a 57. schůze. Je možné ji začít projednávat dnes, a to po 19., 21. a 24. hodině.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 74, přihlášeno 153, pro bylo 144, proti nebyl nikdo. Výsledek: přijato.

 

Pan předseda Výborný.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji pěkně. Pane místopředsedo, pane premiére, kolegyně, kolegové, já bych rád jenom tlumočil dohodu zástupců všech pěti poslaneckých klubů, která je v kontextu i toho hlasování, teď proběhlo. My v tuto chvíli, až ukončíme podrobnou rozpravu o sněmovním tisku 392, tak bude tato schůze, mimořádná, přerušena na 120 minut, a to z důvodu toho, aby legislativní odbor Poslanecké sněmovny připravil řádně hlasování pro třetí čtení.

Na základě dohody všech poslaneckých klubů, kterou jsme teď učinili, a protože obě dvě mimořádné schůze byly svolány po skončení nebo přerušení této schůze, tak zahájíme deset minut po tom přerušení schůzi 56., na základě dohody všech předsedů poslaneckých klubů tuto schůzi otevřeme a následně přerušíme na neurčito. A stejně tak následně po té technické pauze, aby se připravilo veškeré technické zázemí, tedy sedmi minut, otevřeme schůzi 57. a tu také přerušíme na neurčito.

Pak budete mít čas na to vydechnout, dát si kávu a po těch 120 minutách se sejdeme zde na třetí čtení sněmovního tisku 392. Děkuji. Snad je to všem jasné.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou zde mám přihlášeného pana poslance Vondráčka. Máte slovo. (Ruch v sále.)

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já respektuji dohody poslaneckých klubů. Já osobně jsem se zdržel, protože nemohu jinak. Já jenom vám chci říct něco, co by nemělo zapadnout. Každá pozvánka na schůzi má být sepsána a připravena tak, aby umožnila tu schůzi v řádném jednacím dnu, v řádné jednací době. Ty schůze byly svolány špatně. Od začátku to bylo špatně a to je ten problém. To, že mi pan kolega citoval nějaký stenozáznam, nic neznamená, protože už tenkrát to bylo špatně. Paní předsedkyně to svolala čistě ve prospěch koalice, ohnula ten zákon a v podstatě to svolala na sobotu. Já jsem... ne, já vím naprosto přesně, že ani můj předchůdce Jan Hamáček, ani já bychom nikdy nic takového neudělali. Vždycky jsme se snažili být opravdu předsedové celé Poslanecké sněmovny. A mohl by na mě Andrej Babiš tlačit jako předseda vlády a předseda strany, jak chtěl, já bych to pro něho neudělal.

A paní předsedkyně tady měla velký projev při svém zvolení, jak bude předsedkyní nás všech, a tentokrát jednoznačně zase stranila vládě a nehájila Sněmovnu, nás jako všechny. My jsme nad vládou a měli bychom dodržovat určitá pravidla. To je z mé strany všechno. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášena paní předsedkyně Pekarová Adamová. Máte slovo.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Já vím, že už je atmosféra hodně vypjatá, ale pojďme se podívat k tomu, jaké možnosti předsedkyně Poslanecké sněmovny má ve chvíli, kdy musí dodržet lhůty dané jednacím řádem. První lhůta je, že ta schůze musí být svolána do deseti dnů. Druhá lhůta je, že ta schůze vám musí být všem oznámena, tedy pozvánku musíte dostat minimálně pět dní předem. To znamená, ten časový prostor, na kdy je možné tu schůzi svolat, opravdu velký nebyl. To uznáte asi všichni sami, protože to si umíme každý spočítat.

A v tu chvíli, kdy je tady plánovaná schůze, mimořádná schůze, která nyní probíhá, ke které všichni dopředu avizují, že bude obstruována, tak já skutečně nechci předjímat, že skončí ve čtvrtek, že skončí v pátek, sami ještě dnes i v tuto chvíli, kdy už máme 15.56 hodin v pátek odpoledne, nejsme asi schopni říci, kde tato schůze skončí. Takže nebylo to nic, co by už dříve nebylo využito jako instrument. Svolat schůzi podmíněně s tím, že nějaká, která předtím má proběhnout, bude ukončena či přerušena, to se opravdu v minulosti už opakovaně stalo, není to nic nestandardního, jak se tady snaží pan poslanec Vondráček vyvolat dojem.

A víte, kolegyně a kolegové, já respektuji vaše právo svolávat schůze, ale právě teď budu podepisovat pozvánku na již šestou mimořádnou schůzi, kterou hnutí ANO svolává v takto krátké době. Příští týden, jak všichni dobře vědí už několik týdnů, nás čeká společná schůze obou komor Parlamentu k inauguraci. Když tady paní místopředsedkyně Olga Richterová hovořila o našich zaměstnancích, vzpomeňme na to, že oni také připravují právě tuto velmi výjimečnou událost, která se děje jenom jednou za pět let. A asi máme všichni pochopení pro to, že Sněmovna nemůže naráz najednou zvětšit objem svých zaměstnanců, aby tohle všechno, tohle všechno, co tady teď musí zvládnout, byli schopni zvládnout. To nelze. (Potlesk v sále, poslanci volají z lavic.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: S faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Vondráček a poté s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já opravdu jenom krátce, zkusím do toho neplést žádné emoce. Prosím vás, ale já nevyvolávám dojem, to je prostě jednací řád. Já si pamatuji, že jsem tady svolával sedm mimořádných schůzí na podpisy ve dvou dnech. Sedm. Musel jsem to nějak naskládat. Paní předsedkyni nic nebránilo to svolat dneska na devět hodin, zahájilo by se, neschválil by se program a pokračovalo by se ve schůzi. To se opravdu běžně děje, že se přeruší, protože musí být zahájena jiná schůze. Ale pozvánka musí umožnit, aby se to stalo v řádné jednací době. A já jsem také svolával schůzi, že se to stane po skončení schůze, nejpozději však ve dvanáct v pátek, aby se to stihlo. Taková pozvánka ode mě taky existuje. Takže prosím vás, já nevyvolávám dojem, prostě je třeba, když svoláváte schůzi, předpokládat a umožnit v té pozvánce, aby ta schůze začala v řádný jednací den a v řádný jednací čas. Ale nestalo se to právě proto, aby to nespadlo do téhle schůze. Všichni asi chápeme, proč jsou ty důvody, už se k tomu nevracejme. Já vám jenom říkám, že zase se to vyhnulo ve prospěch koalice. Takže aspoň tyhle základní věci by se měly tady dělat neutrálně pro opozici i koalici. Už se k sobě začněme trošku nějak chovat, protože se to každé čtyři roky mění, jednou je v koalici jeden, podruhé druhý! Děkuju. (Potlesk části poslanců.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP