(4.50 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Nikde jsem neslyšel, kolik ušetří Ministerstvo financí nebo Úřad vlády na svém provozu. Nikde jsem neslyšel, kolik ušetří Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo pro místní rozvoj, naopak všude se dovídám o odměnách loajálních úředníků. Pak peníze někde chybějí. A komu nesebereme? Důchodcům?

Zpátky k důvodové zprávě, v níž opět překladatel říká, že navržená změna přinese úsporu výdajů na dávky důchodového pojištění. Podle navrhovaných pravidel bude zvýšení důchodů v mimořádném termínu představovat zvýšení výdajů státního rozpočtu všech plátců důchodců v roce 2023 o 15,4 miliardy korun, to jest o 19,9 miliardy korun méně než při zachování stávající úpravy. V roce 2024 by pak výdaje na důchody byly při schválení navrhovaných pravidel zvýšeny o 26,4 miliardy korun, což je o 33,8 miliardy korun méně než podle současného právního stavu. Konec citátu. A teď, kdyby tu aspoň seděl i pan ministr financí, tak bych se ho zeptal, jestli z toho má dobrý pocit. Kde je to plus na straně příjmů? Kde je vyčíslené? Proč tam není? Proč se nebavíme o tom, že i reálné mzdy rostou, že se zvyšují i odvody? Kde to je? Kde je to číslo? Proč není?

Dámy a pánové, rozumím tomu, že nežijeme v jednoduché době. Rozumím tomu, že důchodový systém je potřeba změnit. Můžeme si tady vyčítat, za které vlády se to mělo udělat. Ale mohli jste ho změnit jako vlády koalice s ODS už dávno. Ale ono se to ani tehdy nehodilo, tak jako vy říkáte, že se to nehodilo nám. Není správné, abychom to tady jeden na druhého házeli, ale správné je sednout si k jednomu stolu a o reformě se férově bavit. Ne tak, jako když se k tomuto stolu schází pouze koaliční strany a opozice má zavřené dveře. Nicméně už jsem při jednání kolem tohoto zákona nebo návrhu zákona slyšel mnohokráte, že ty dveře se otevřou. Tak bych předpokládal, že už otevřené jsou.

Existuje skutečně jediná cesta a tou cestou je dohoda. Dohoda tady ve Sněmovně, ale také dohoda s občany. I vy všichni, příslušníci pětiparty, víte, že umíte pochopit skoro cokoli, pokud nejste postaveni před hotovou věc, což se vám asi často stává, a já to chápu. Ne každý umí ve své partaji prosadit svůj názor. No a tohle přesně děláte dnes vy. Nás tady dneska možná ve finále přehlasujete, ubijete procedurami, prosadíte si svou. To samé zřejmě udělá Senát. Jak to posoudí pan prezident? Nevím. Možná bych mu napověděl, že důchodci tímto rozhodnutím nebudou mít podporu týlu ani vybavení na obranu.

Dámy a pánové, máme pořád ještě šanci to zastavit. Buď to zastavíme tím, že předloženou novelu neschválíme, nebo přijmeme jeden z mých pozměňovacích návrhů, které předkládám ve čtyřech variantách, a to - sněmovní tisk (dokument) pod číslem 2128 v částce 1 463 korun, sněmovní tisk (dokument) 2129 v částce 1 534 korun, sněmovní tisk (dokument) 2130 v částce 1 605 a konečně sněmovní tisk (dokument) 2131 - 1 676. Prosím, podpořte alespoň jeden z těchto pozměňovacích návrhů, případně zrušme a neschvalme předloženou novelu jako takovou, a uděláme nejlépe, jak budeme moci.

Tímto se tedy hlásím k sněmovnímu dokumentu 2128, 2129, 2130, 2131. Věřte, že tím, že vašim dětem, kterými se tady často někteří z vás ohánějí, že pro ně chceme něco ušetřit, zachovat, nechceme je zadlužit, tím, jak vašim dětem - i našim - ukazujeme, jak se chováme ke svým rodičům, přesně tak se ty naše děti budou chovat k nám. Zapamatujte si to, prosím. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan poslanec Vondráček, následuje pan poslanec Hendrych. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já bych rád načetl dva pozměňovací návrhy. Je to pozměňovací návrh Radka Vondráčka k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, sněmovní tisk číslo 392. A pozměňovací návrh spočívá v tom, za prvé, v čl. I § 67ca odst. 1 se v písmenu b) částka 400 Kč nahrazuje částkou 1 558 Kč. Cílem pozměňovacího návrhu je navýšit částku, o kterou se zvyšuje procentní výměra důchodu při zvýšení důchodů v mimořádném termínu v červnu 2023. Jsou-li splněny podmínky nároku na výplatu více důchodů, zvyšuje se o tuto částku ten důchod, který se vyplácí v plné výši tak, jak navrhuje vládní návrh zákona.

Dále bych chtěl načíst pozměňovací návrh poslance Radka Vondráčka k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, sněmovní tisk 392, který zní: za prvé, v čl. I § 67ca odst. 1 se v písmenu b) částka 400 Kč nahrazuje částkou 1 487 Kč. Odůvodnění je totožné jako u toho předchozího pozměňovacího návrhu. Předám písemně, já právě nevím číslo.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, já nezastírám, že moje pozměňovací návrhy jsou zoufalým činem zoufalého právníka, který pouze chce využít možnosti načíst pozměňovací návrhy, aniž by si dělal větší ambici, že tyto pozměňovací návrhy budou přijaty. Já dokonce si troufám předvídat, že možná nebudou ani samostatně hlasovány. Nechci být špatným prorokem, ale uvidíme. Nicméně já chci upozornit na dva okruhy témat.

Za prvé je to to, co jsem tady už říkal v rámci nočních debat, které jsme tu vedli s panem ministrem včera kolem půlnoci a předevčírem kolem půlnoci, totiž že se domnívám, že ty výdaje na zákonnou valorizaci jsou v podstatě ústavním výdajem a měly by mít nějakou prioritu, a to z toho důvodu, že jde o naplnění ústavního práva na to, že občané mají právo na přiměřené hmotné zabezpečení ve stáří a při nezpůsobilosti k práci dle čl. 30 odst. 1 Listiny základních práv a svobod, jakož i při ztrátě živitele, které se v Čechách, na Moravě a ve Slezsku realizuje formou důchodu.

Valorizace důchodů je pak projevem materiálního pojetí aplikace základních práv a svobod. Materiální pojetí zabraňuje tomu, aby se ze základních práv a svobod nestala jen prázdná skořápka, konkrétně aby při nezměněné absolutní částce důchodu nedošlo díky inflaci k jejich radikálnímu snížení až vytunelování. Valorizace zajišťuje zachování základního práva na důchod ve stáří, invaliditě či při ztrátě živitele ve vztahu ke spotřebnímu koši tím, že se aktuální výše důchodu důchodců v peněžním vyjádření upraví s ohledem na reálný pokles hodnoty peněz způsobený inflací. Závěr tedy je, že ten valorizační mechanismus je naplněním základního práva, které ti lidé mají. Je právě otázka, jestli ta zákonná novela, která je navržena vládou k projednání ve stavu legislativní nouze, upravující vazbu valorizace důchodů na růst inflace, neohrožuje toto základní právo důchodců. Co je jisté - že ho v každém případě snižuje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP