(10.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane kolego, určitě víte, že coby předsedající na vás nemohu reagovat, nemám tady ani nikoho z kolegů, aby se přihlásili, takže neberte to ode mě jako neslušnost. Věřte, že mám argumenty i chuť vám odpovědět, ale prostě nemám tu možnost teď.

Tak budeme pokračovat ve faktických poznámkách. Následuje vystoupení pana vicepremiéra Jurečky. Pane vicepremiére, prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já mám docela rád fakta, ale když jsem tady poslouchal své předřečníky, především z poslaneckého klubu hnutí ANO, tak já si pamatuji, a někteří, kteří jste tady už třetí volební období, tak myslím, že se mnou velmi dobře také, jak tady stál Andrej Babiš, tehdejší ministr financí, byl to první nebo druhý kvartál roku 2014, a na tomto místě s velmi silnou artikulací říkal, že on už tu důchodovou reformu má hotovou a že ji v příštích měsících představí. Je to dohledatelné. Andrej Babiš tady v roce 2014 stál a říkal: Já už mám dávno tu důchodovou reformu hotovou, představím ji a budeme ji realizovat. Takže jestliže toto on řekne jako předseda, možná dneska přijde do práce, tak se k tomu třeba vyjádří také, kde se stala ta chyba, že už ji má hotovou, ale pak ji jako ministr financí Sobotkovy vládě jako koaliční partner nikdy nepředložil na stůl. Pak když byl premiér, tak ji také nikdy nepředložil, ne na stůl, ale do té fáze realizace, do toho paragrafového znění, do toho, aby to dokázal prosadit.

A teď si dovolím reagovat na pana kolegu Juchelku. On tady přečetl všechny ty krásné proklamace v tom programovém prohlášení vlády Andreje Babiše. Já myslím, že na to je jako skvěle odpovědět těmi fakty, těmi skutečnými čísly a tou realitou. A když se podíváme na ten vývoj výše průměrných důchodů ve srovnání s průměrnou čistou mzdou v této zemi (ukazuje graf), tak doporučuji sledovat tady tuto oranžovou křivku. A když se podíváme na období let 2018 až 2021, což je období vlády Andreje Babiše, tak nám za posledních zhruba dvanáct let ten průměrný důchod vůči té průměrné čisté mzdě v této zemi poklesl na historicky vůbec nejnižší hodnoty. To znamená - jenom pro případné diváky tohoto záznamu. Řeknu třeba: V roce 2013 byl ten průměrný důchod vůči průměrné čisté mzdě na hodnotě 57 % a za vlády Andreje Babiše to bylo v rozmezí 51, 52, 54, 50. (Předsedající: Čas, pane vicepremiére.) Dneska jsme na 62.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju. Další vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Juchelka a připraví se pan poslanec Nacher. Pan poslanec Juchelka, prosím, aby dával pozor a dostavil se k pultíku, když ho volám k faktické poznámce. (Ministr Jurečka předává podklady poslanci Juchelkovi.)

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já se omlouvám, ale pan ministr Jurečka chtěl konverzovat se mnou, tak já jsem nedával pozor, to je pravda. Ale budu na něho rovnou reagovat samozřejmě, poněvadž tady ten váš graf klesá z toho důvodu, že za vlády Andreje Babiše rostly platy. Vždyť si všichni vybavujeme, kolik narostly platy pedagogickým pracovníkům, učitelům, kolik hasičům a tak dále. Takže to je samozřejmě jasné. Tady je důležité, do jaké míry se senioři snažili být v rámci svých důchodů zabezpečeni. A naopak ten strach o to, že vlastně přijdou o část té inflace, kterou vy tady navrhujete, tak to jde za vaší vládou. Já jsem tady pouze přečetl to, co bylo v programovém prohlášení vlády, té předchozí, a všechno to, co tam bylo, tak se splnilo.

K panu místopředsedovi Skopečkovi. Pane místopředsedo, já vám jenom přečtu to jedno číslo v rámci té zodpovědnosti. Už jsem tady mluvil o těch samozřejmě tristních věcech, které ODS udělala jako své pokusy důchodové reformy, které samozřejmě vedly ke zmatkům, jako druhý pilíř, do kterého se přihlásilo 780 000 lidí, a stejně to nějak jako nevyšlo. Já vám přečtu tady jenom to jedno číslo, když jste tím makroekonomem: 119,7 miliardy korun, to je únorový schodek rozpočtu a je - pozor - nejhlubší v historii České republiky. Ten současný schodek rozpočtu ještě jednou: 119,7 miliardy korun, je nejhlubším schodkem v rozpočtu České republiky. Za čí vlády? Za vlády ODS. A kdo má Ministerstvo financí? Zbyněk Stanjura za ODS! Gratuluji, pane místopředsedo!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já vám děkuji, že jste dodržel čas. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Nacher. I panu Juchelkovi musím říct, že bych mu rád odpověděl, ale bohužel z titulu řízení schůze nemohu, ale rád tak učiním třeba mimo jednání. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Možná jestli můžete třeba přes mikrofon zavolat další místopředsedy Sněmovny, aby si vedle vás sedli a mohl jste jim předat řízení schůze, a tudíž reagovat, to je taková rada.

Ale jinak já jsem teď odhalil, já jsem pochopil, jak vy to tady teď děláte. Takže ona se rozběhne debata poslanců, kteří jsou na řadě, vy to v nějaké chvíli říznete a omezíte na dvakrát pět. To jsem tady vysvětlil, že i přesto, že oni nepřesáhnou těch deset minut, většina z nich, tak to vlastně nemá ten vliv, je to jakoby psychologický moment. Poté se najde nějaký dobrovolník z pětikoalice, teď to byl Honza Skopeček, který tady úplně mimo tu diskusi něco vypálí vůči opozici, jakkoliv vy se teď máte zpovídat opozici, ne opačně, tudíž samozřejmě to zmagnetizuje to, že se my všichni přihlásíme na faktické poznámky, takže tam (na světelné tabuli) celou dobu ráno byla 0 nebo 1, teď jich tam je 7, a pak přijde další poslanec koalice, který řekne: Vy zneužíváte faktické poznámky, tak vám to řízneme úplně. Takhle to je ten scénář. A teď si tu krátkou sirku vytáhl zřejmě Jan Skopeček. Protože kdyby on nevystoupil, nebylo by 7 faktických poznámek, které na něj logicky reagovaly. A já se celé dopoledne těším na vystoupení pana ministra Jurečky, který slíbil, že dneska vystoupí. A on na to čeká. On čeká, protože jsou před ním ty faktické poznámky. A jak říkám, ony by nebyly, kdyby tady nebyly urážlivé komentáře na opozici.

Takže kolegové, znovu. Vy jste v koalici, my jsme v opozici. Tohleto jste mohli dělat v minulém volebním období, teď si na to zvykněte. Já rozumím, že byste chtěli kombinaci vládnout a nemít odpovědnost. To je takový ideální stav. To by chtěl asi každý. Ale takhle ten život nefunguje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Děkuji za dodržení času. Jenom se omezím na konstatování, že jsem ve faktické poznámce reagoval na slova paní předsedkyně Schillerové, která zazněla pár minut předtím, a držel jsem se striktně toho, co ona říkala ve svém vystoupení. Myslím si, že na rozdíl od řady jiných poslanců.

Další s faktickou poznámkou vystoupí paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vaším prostřednictvím, já nebudu vás trápit, takže nebudu na vás reagovat, protože vím, že nemůžete reagovat, a prostě já si vážím toho, že se mnou chodíte do debat, a nerada bych, abyste přestal. (Předsedající: To se nebojte.) Vaším prostřednictvím, omlouvám se, na rozdíl od vašeho stranického kolegy, ministra financí Zbyňka Stanjury, který se tomu dost vyhýbá. Reaguji na vás, velice obecně, i na pana ministra Jurečku. Já bych tady také mohla vyčítat, jak vlády ODS to nezvládly a tak dále. Co to pomůže občanům této země? Nic.

Já jenom prosím, pojďte spolupracovat. Pojďme na tom konečně zamakat, jak se říká u nás. O nic jiného mně nešlo. Jestli vláda Andreje Babiše, pane ministře Jurečko, prosím vás, vy přizvěte nás a pojďme se o tom bavit, já vám tady také nevyčítám, v kterých různých vládách jste byli, a neprosadili jste vůbec nic.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S další faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se pan poslanec Lang.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych si dovolila reagovat na pana ministra práce a sociálních věcí, který si tady jako skoro pokaždé vzal do pusy pana Andreje Babiše ohledně důchodové reformy hotové. Tak já bych se ho jenom chtěla zeptat, s kým vládl v roce 2014 až do roku 2018? Jestli to náhodou nebyl Andrej Babiš, s kterým seděl ve vládě? Určitě na něj velmi apeloval, aby byla důchodová reforma hotová. A pokud já vím, tak KDU-ČSL i v té době, v tom roce 2014 i 2018, si dalo na Ministerstvo práce a sociálních věcí svoji náměstkyni, která měla na starosti důchody. Takže si řekněme, kdo se v rámci důchodové reformy neposunul a kdo to měl na starosti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP