(10.20 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

To tady nebude jenom po dobu vašeho mandátu, pokud vydrží dvaapůl roku ještě. Bude to tady další léta a vy bezesporu nebudete vládnout po skončení tohoto volebního období. Tato vláda určitě vládnout nebude.

Sídlíte ve Strakově akademii už více než rok, rok a čtvrt, za chvilku to bude rok a půl, takže přestaňte se už vymlouvat konečně na Babišovu vládu. Začněte se vymlouvat... Včera jsem četla - pan premiér na CNN -, že zdědili zadlužení Babišovy vlády. A my jsme předtím zdědili zadlužení Nečasovy vlády, které bylo mnohem větší než to, které jsme vám předali na konci roku 2021. A co vy jste udělali? Vy jste ho navýšili tak, že máme krásné prvenství za rok 2022 v rámci Evropské unii v přepočtu na procenta HDP. Vyzývám vás, začněte konečně této zemi vládnout, starejte se o lidi, o firmy, protože to je vaše politická zodpovědnost! Děkuji vám. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Jedna faktická poznámka - pan poslanec Patrik Nacher. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Já bych se chtěl zeptat - pěkné ráno, to jsem zapomněl, dámy a pánové - dopoledne. Já bych se chtěl zeptat pana ministra, případně někoho jiného, protože my se tady stále bavíme o tom stavu legislativní nouze jakožto nezbytném předpokladu pro něco tady schválit, ale jak jsem teď slyšel od Aleny Schillerové, tady na začátku proběhl nějaký kontakt mezi ministrem a jí jako předsedkyní našeho klubu ohledně zkrácení lhůt. A mě by tedy zajímalo, kdybychom se nechovali férově, nebo ona se nezachovala férově a řekla, že nebudeme vetovat ty lhůty, vy byste s tím tedy přišli normálně v rámci zkrácených lhůt, my bychom to potom zavetovali, jaký by byl váš další postup? Protože tohle trochu mění ten úhel pohledu na ten stav legislativní nouze. To je první konkrétní poznámka.

Druhá, a tu se nemohu odpustit. My jsme tady třetí den a třetí den tady chybí ministr pro legislativu. Už třetí den! Já kvituji, že tady je ministr práce a sociálních věcí. My jsme se i domluvili, že vystoupí s přednostním právem dopoledne. Ale že tady není třetí den ministr pro legislativu, do jehož gesce tohle všechno zatím spadá, protože my nejsme přímo v tom bodě o důchodovém pojištění, je pro mě tedy neuvěřitelný skandál! On je omluven, jak jsem slyšel z úst předsedajícího, mezi sedmou a devatenáctou z pracovních důvodů. To znamená, že se připravuje nějaká další legislativní bomba? Nebo co má tohle znamenat?

Takže já bych chtěl znovu vyzvat, aby tady byl ministr pro legislativu, protože my se neustále dokola ptáme a neslyšíme odpovědi kromě jedné věty, kterou už tady svého času řekl Jakub Michálek. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jen pro pořádek připomínám, že se nacházíme před projednáváním vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, je to sněmovní tisk 392, kde bychom měli podle § 99 odst. 5 posoudit, zda jsou podmínky pro projednání zmíněného návrhu ve zkráceném jednání.

Nyní s faktickou poznámkou pan místopředseda Skopeček. Prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju pěkně za slovo. Já musím vystoupit. Chci reagovat na paní předsedkyni Schillerovou, respektive na její srdceryvné výzvy, ať tato koalice konečně přistoupí ke skutečné penzijní reformě. Slyšíme to od paní předsedkyně, která seděla roky na Ministerstvu financí, slyšíme to od předsedkyně klubu strany, která deset let byla ve vládě, měla pět let premiéra, po celých těch deset let ministra financí. Co jsme v oblasti penzijní reformy od této dámy a od hnutí ANO zaznamenali? Zaznamenali jsme zrušení penzijní reformy, vytvoření komise, a tím to haslo! Za deset let jste nedokázali vůbec nic! Ani "ň" v tomto tématu jste nedokázali! A vy s vážnou tváří tady po roce této vlády vyzýváte, kde je penzijní reforma? Vy si fakt nevidíte ani do úst! (Potlesk vládních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Je zde řada faktických poznámek. Nyní tady vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová, Patrik Nacher, Alena Schillerová a další. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, já bych chtěla navázat na mého kolegu Patrika Nachera ohledně nepřítomnosti, neustálé nepřítomnosti pana ministra pro legislativu. Pan předsedající a místopředseda Sněmovny tady jasně řekl, že v tuto chvíli se zabýváme posouzením podmínek pro jednání ve zkráceném jednání. A já si v tuto chvíli dovolím vyzvat vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj, protože ten ministr spadá prakticky do jejich politického spektra, je za Českou pirátskou stranu, jestli by nám mohl přijít sdělit, z jakého důvodu se dnes nezúčastní jednání této Poslanecké sněmovny z pracovních důvodů. Já jsem tuto schůzi nesvolala. Já jsem nechtěla mimořádnou schůzi k důchodovému pojištění. Já jsem chtěla, aby senioři dostali, na co mají ze zákona nárok. Vy jste si tu schůzi svolali. Vy jste ji požadovali. Vy jste si schválili per rollamem na dálku odkliknutím z emailu, že vezmete valorizaci důchodcům, aniž byste k tomu jednali. Vy jste si schválili, že to bude ve stavu legislativní nouze, tak nám prosím pojďte v tuto chvíli říct, proč na tomto jednání není přítomen ministr pro legislativu! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Další faktickou poznámku má pan poslanec Patrik Nacher, potom paní poslankyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Já bych chtěl reagovat na svého ctěného kolegu Honzu Skopečka. On tady prodloužil volební období. Volební období, pane kolego, prostřednictvím pana místopředsedy, je čtyři roky, takže premiér mohl být Andrej Babiš maximálně čtyři roky a ve vládě ANO bylo osm let, ne deset. To jste si spletli možná nějakým jiným volebním obdobím někoho jiného. Připomínám, že v tom prvním volebním období bylo ve vládě i KDU-ČSL. To je váš koaliční partner. Tak jenom v tom případě neříkejte osm let, ale čtyři roky, protože pak by ta vaše výtka měla směřovat i na KDU-ČSL, aby to bylo fér. Je to podobné jako s tím rušením superhrubé mzdy. Všichni řeknete, ANO zrušilo superhrubou mzdu, nám tady vyčítají kolegové z TOP 09, STAN, Piráti. Ale vy jste pro to hlasovali také. Já jsem na to hrdý, já bych pro to hlasoval znovu, ale vy si takhle vždycky tohle přehazujete. Tak říkejte pravdu tak, jak je. Čtyři roky, osm let. Takhle jsou ta volební období. To je reakce jedna.

A potom vlastně druhou jsem zapomněl už prve na to omezení řečnické doby. Mám pocit, že vy v tomhle nejste taktici podle mě, protože co jsem zatím pozoroval, tak u řadových poslanců, až na výjimky, nepřekročilo to jejich vystoupení 10 minut. Jestli překročilo u někoho to vystoupení přes 10 minut, tak jsou to poslanci s přednostním právem. Ale ti nejsou omezeni tímhle dvakrát pět. Jinými slovy, vy podle mě v tomhle děláte medvědí službu. Tolik můj pocit. Zatím z řadových poslanců, kteří vystoupili, drtivá většina to měla pod těch 10 minut. Takže to omezení, tomu já opravdu nerozumím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní poslankyně Schillerová, připraví se pan poslanec Hubert Lang. Všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Ano, samozřejmě. Děkuji, pane místopředsedo. Já budu reagovat na pana místopředsedu Skopečka vaším prostřednictvím. Nebudu už opakovat to, co řekl Patrik Nacher, můj ctěný kolega, to je samozřejmě pravda. Ano, máte pravdu, pane místopředsedo, prostřednictvím pana místopředsedy, naše vláda nepřipravila důchodovou reformu. Když jsem zjistila, že Komise pro spravedlivé důchody pod vedením profesorky Nerudové nikam nesměřuje, že to je prostě k ničemu, jenom vytváření dalších výdajů, aniž by se řešily příjmy, tak jsem tehdy prosadila, abychom se obrátili na OECD, abychom je požádali o nezávislou analýzu. Oni si tady zahraniční experti rok a půl různě operovali po republice, po různých institucích, rezortech, vypracovali tu analýzu. Vypracovali tu analýzu. Ta je určitě k dispozici na MPSV i na Ministerstvu financí. Byla k udržitelnosti veřejných financí i vlastně k parametrům důchodové reformy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP