(16.00 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Já bych tedy chtěl požádat, abychom respektovali naši legislativu, a naše legislativa nám připomíná, že ani postup opozice nemůže a nesmí být destruktivní, nemá směřovat k tomu, aby parlament byl zahlcen a nerozhodoval ve věcech, ve kterých má pravomoc podle ústavy rozhodovat. Takže já bych poprosil, pojďme hlasovat a rozhodneme to hlasováním. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Ještě přečtu omluvy: omlouvá se pan poslanec Bžoch od 15.55 ze zdravotních důvodů, Exner Martin od 15.40 do 18 hodin z pracovních důvodů, Černochová Jana od 15 hodin z pracovních důvodů a Lipavský Jan po celý jednací den z důvodu zahraniční cesty.

Konstatuji, že je 16 hodin, a na základě rozhodnutí Sněmovny budeme tedy hlasovat. Nejprve ovšem ukončím rozpravu.

Nyní bychom přistoupili k hlasování o návrzích, které byly přednesené v rozpravě k potvrzení trvání stavu legislativní nouze. Hlasovali bychom je v následujícím pořadí: za prvé bychom hlasovali o návrhu pana předsedy Okamury na zrušení stavu legislativní nouze. Poté bychom hlasovali o návrhu pana poslance Vondráčka, který zní Návrh na omezení doby trvání stavu legislativní nouze do 1. 3. 2023 do 24 hodin. Poté zazněl ještě návrh pana poslance Ondřeje Babky, který zní Návrh na omezení doby trvání stavu legislativní nouze do 1. 3. 2023, do 13 hodin. Tento návrh je ovšem nehlasovatelný. Budeme tedy hlasovat pouze o těch prvních dvou návrzích v pořadí tak, jak jsem je přečetla, pokud není námitek. Pan poslanec Vondráček má námitku. K hlasování?

 

Poslanec Radek Vondráček: V té navrhované proceduře považuji za logičtější a má to nějakou návaznost, že by se nejprve hlasovalo to omezení a pak teprve to zrušení, ale je to tedy na zvážení. Opět se dostáváme do situace, kdy jednací řád to přesně neřeší.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Přesně tak. Jestli bych mohla reagovat, pane poslanče, tak je to tak, že § 99 toto neupravuje. Říká, že poslanci mohou podat návrh na zrušení nebo zkrácení stavu legislativní nouze, čili dala jsem návrh s takovým pořadím, jak to zaznělo v rozpravě. Pokud tedy chcete změnit tento můj postup, tak prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Tak sice my nejsme v bodu, ale budeme se chovat jako v bodu. Tak já tady dám jiný návrh procedury, aby byl opačný, a nechť si tedy proceduru odhlasuje Sněmovna jako suverén a budeme takto postupovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Ano, čili nejprve budeme hlasovat o protinávrhu pana poslance Vondráčka, abychom hlasovali nejprve o jeho návrhu na omezení doby trvání legislativní nouze do 1. 3. 2023 do 24 hodin a teprve poté bychom hlasovali návrh pana poslance Okamury, který podává návrh na zrušení stavu legislativní nouze. Přivolám nejprve kolegy z předsálí.

Slyším zájem o odhlášení. Odhlásím vás tedy a poprosím vás všechny, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Chvíli posečkáme, dokud se nám neustálí počet přihlášených.

 

Hlasujeme tedy o protinávrhu k proceduře.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 20, přihlášeno 179 poslanců a poslankyň, pro 177, proti 1. Návrh tedy byl přijat.

 

Budeme tedy jako o prvním návrhu hlasovat o návrhu pana poslance Vondráčka. Jenom připomínám, že jeho návrh je na omezení doby trvání stavu legislativní nouze do 1. 3. 2023 do 24 hodin.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 21, přihlášeno 180 poslanců a poslankyň, pro 79, proti 69. Návrh tedy byl zamítnut.

 

Nyní přistoupíme k hlasování pana předsedy Okamury, který navrhuje zrušit stav legislativní nouze.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 22, přihlášeno 180 poslanců a poslankyň, pro 79, proti 100. Návrh tedy byl zamítnut.

 

Hlasovali jsme tedy o všech návrzích, které byly předneseny v rozpravě. Nyní bychom přikročili k hlasování o usnesení. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna potvrzuje trvání stavu legislativní nouze."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 23, přihlášeno 180 poslanců a poslankyň, pro 100, proti 80. Návrh tedy byl přijat.

 

Potvrdili jsme tedy trvání stavu legislativní nouze.

Nyní s přednostním právem vystoupí paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Tak jste překonali první překážku, první kopec na cestě k bezprecedentnímu porušení ústavy, bezprecedentnímu porušení všeho, co tady dosud platilo, k tomu, že připravíte důchodce letos v průměru o 7 000. Ale pamatujte si, že my to nevzdáme, my budeme dál bojovat. Čekají nás ještě další debaty v rámci rozpravy, v rámci zákona, a pamatujte si taky, že všechno neplatí donekonečna, ani vaše stoosmička. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. (O slovo se hlásí poslanec Bureš.) Pane poslanče, k hlasování, ano?

 

Poslanec Jan Bureš: Ano, prosím, paní předsedající, děkuji za slovo. Dámy a pánové, u posledního hlasování jsem hlasoval pro a na sjetině mám proti. Nezpochybňuji hlasování, jenom prosím do stenozáznamu. Jmenuji se Bureš. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Ještě někdo k hlasování? Není tomu tak.

 


Pořad schůze

Nyní bychom přistoupili ke stanovení pořadu 55. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7, zákona o jednacím řádu, rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

Nyní mám zde přihlášky s přednostním právem k pořadu schůze. Prvním je pan předseda Tomio Okamura. Prosím, pane předsedo. Dále bude následovat pan předseda Radim Fiala.

Kolegyně, kolegové, prosím o klid. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP