(13.10 hodin)

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Je toho hodně. Nejdříve ke kolegovi Bělobrádkovi. Nemohu ale připustit váš přístup k věci: Tak si tu dělejme, co chceme, a případně nás potom srovná Ústavní soud, a nás právní řád a jednací řád nezajímá. Tenhle přístup opravdu nemohu přijmout vnitřně. Není to dobře. (Reakce ministra Stanjury.) V podstatě ano, řekl, ať nás potom porovná... Já budu rád, když se přihlásíte, pane ministře, já budu s vámi rád diskutovat na mikrofon.

Potom druhá věc, co tady říkal pan Kučera k obstrukcím. Nebylo to přesně. Myslím, že EET trvalo 270 dnů jako celek, že to nebylo na ty hodiny tolik, ale bylo to 270 dnů. (Reakce ministra Stanjury.) 270 dnů to celé trvalo, ne hodin. To se asi shodneme.

Co tady říkal kolega Pražák: já už jsem tady zažil asi úplně všechno, takže to, že se něčemu nevyhovělo, už taky. Ale co jsem ještě opravdu nezažil, že tady fakticky dochází k tomu, že když něco navrhne koalice, je to koaliční návrh, tak se o tom hlasuje a může se o tom hlasovat, a když něco navrhuje opozice, tak se o tom ani nemůže hlasovat, nepřipustí se to. To jsem tady ještě nezažil.

A to, když jsem včera mluvil v rámci konstruktivní debaty večer, že využití stavu legislativní nouze je libovůle této vlády, tak to, že nepřipustíte návrhy opozice ani k hlasování, tak to už je čistá zvůle. Víte, tady vždycky platilo, a jedno, kdo byl v koalici, kdo v opozici, nakonec při těch obstrukcích se to muselo nějak ohnout, když to řeknu takhle lidově. Dělali jsme to i my, dělali to i ti před námi, teď to děláte i vy. Ale problém je v té intenzitě. My tady jednáme jeden den a vy už to ohýbáte způsobem, který jsem označil jako zvůle. Já si pořád myslím, že jediné čestné řešení je to přerušit a vrátit se k jednacímu stolu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášená paní poslankyně Štefanová, následuje pan poslanec Hendrych. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, i já se tady chci vyjádřit k tomu, co tady řekl pan ministr Jurečka. Chápu, že je nás více, i mí kolegové už to tady zmiňovali, ale mám potřebu se k tomu také vyjádřit. Pan ministr nám tady v podstatě vyčetl to, že jsme dopředu řekli, že budeme obstruovat, že se nám tato zákonná norma, kterou tady koalice nebo vláda předložila, nelíbí, že se nám nelíbí to, že chce snižovat valorizace na důchodech. V podstatě jste nám tady, pane mistře, vyčetl, že jsme řekli, jak budeme jednat, co budeme dělat, a pak jsme přišli a to přesně děláme. V podstatě za prvé nechápu, co vám na tom tak vadí? Toto totiž znamená férové jednání. To, že my otevřeně řekneme, dokonce jste tady použil výraz na plná ústa, to, že my to řekneme a pak to děláme, připadá naprosto fér. Co se mi ale rozhodně nelíbí z vaší strany, je, jakým způsobem jste to komentoval, a chci se tady vůči tomu ohradit. Vám možná toto jednání nepřipadá normální, protože jak vidíme dneska z vašeho pohledu nebo z vašeho počinu, normální je neférové jednání, ohýbání jednacího řádu, porušování zákona. Ale podle mě ten náš přístup je naprosto fér a normální. Ale rozhodně se chci ohradit vůči tomu, aby tady někdo říkal, že my ze sebe nebo z vás děláme blbce tím, že jednáme fér. Děkuji. (Potlesk z lavic SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Hendrych a následuje pan poslanec Brázdil. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, paní předsedkyně. Rád bych reagoval na svého ctěného kolegu, pana Víta Vomáčku. Já jsem to myslel tak, že pan ministr Šalomoun nebyl tady u toho pultíku. Včera dvě minuty pohovořil, řekl, že nemá čas, že se musí omluvit z pracovních důvodů, že využije pouze faktickou poznámku. V té faktické poznámce velice stručně, rychle a zároveň si myslím poměrně vyhýbavě, opatrně se vyjádřil k postupu podle legislativní nouze, že máme postupovat tedy takhle, abych se vyjádřil, a nebyl to příliš silný názor, kterým by obhajoval tenhleten postup, který zvolila vládní koalice. Dneska tady ráno byl a já bych očekával, že ministr vlády nebude čekat na to, až ho někdo vyzve z poslanců a řekne: Pane ministře, prosím vás, přijďte tady nám to vysvětlit. Já bych očekával, že když sám řekl, že nemá čas včera a že tedy využije pouhých dvou minut, že se sám aktivně přihlásí a celou tu věc uvede v podstatě za vládu jako ministr pro legislativu. To se dosud nestalo. Ale na druhou stranu jsem rád, že ho tady vidím za sebou, a věřím tomu, že brzy předstoupí a vyjádří se k tomu. Samozřejmě že lze vzít úvahu jakýsi koaliční názor i z úst pana magistra Haase, který je považován rovněž za velmi dobrého právníka, ale pořád je to jenom - v uvozovkách jenom - řadový poslanec, ministr vlády je trošku silnější kalibr. A já věřím tomu, že bude za chvíli vést debatu s našimi odborníky na právo. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další přihlášený je pan poslanec Brázdil a následuje pan poslanec Babka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Brázdil: Proč já mám takový divný pocit, takové mrazení, jako by se chystalo další porušení jednacího řádu? (Potlesk z lavic ANO.) Netleskejte, to není žádná sranda. Víte, to už by bylo moc, ale přece jenom byla porušena určitá práva, jednací řád, byli jsme kráceni na právech jako poslanci, a já bych teď poprosil, aby pan předseda vlády - je politologem, jistě má na to nějaký názor - a i pan ministr, kdyby... něco řekněte. Řekněte! Vždyť to není tak složité. Abych se tu vykecával o právech, když jsem doktor, asi je to hloupost. Tam veterinář taky má svůj názor, to jsou takové... Ale vy máte, vy jste profesionál, který právu asi rozumíte, a pan předseda vlády je taky jistě suprový politolog a má k tomu... studovaný, vysokoškolsky vzdělaný člověk. Něco povězte, než to pokřiví se ještě dál, prosím vás.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Babka. (Hlásí se Andrej Babiš.) S přednostním právem se hlásíte? (Ano.) Tak jste třetí v pořadí přednostních práv, teď jsme ve faktických. Pokud se chcete přihlásit dříve, faktická je určitě zaručenější. Pan poslanec Babka už přichází a paní poslankyně Peštová následuje. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, budu reagovat na pana kolegu Bělobrádka. Jsem nerad, velmi nerad, když se to tady za tím pultem dostane do nějaké osobní roviny, určitě to sem nepatří a rád se vám omluvím. Nicméně bych vysvětlil to, co tady zaznělo z vašich úst, a to, co zaznělo z mých úst. Vy jste tady řekl, že omezení řečnické doby je standardní, probíhalo i za hnutí ANO, dělali jste to taky, a pak v tom případě jste pokrytci, když to teď kritizujete. Jsem to trošku parafrázoval, ale takhle jste to řekl. A moje reakce na to byla, že nejsme pokrytci, protože nám nevadí a jsme si vědomi toho, že když je řádně otevřený bod a projednáváme zákon, že můžete omezit řečnickou dobu. To je Sněmovna suverén, ať rozhodne, a dělali jsme to taky. Ale nikdy jsme to neudělali při potvrzování trvání stavu legislativní nouze, to jsem tady zdůrazňoval. A proto jsem řekl, že lžete, když říkáte, že jsme pokrytci. Já si myslím, že jsme si to vyjasnili. Já se vám omlouvám, můžeme si podat ruku. Nicméně to, že nejsme pokrytci, když tady kritizujeme to, že jste nás zkrátili na právech a omezili naši řečnickou dobu, je pravda, protože my jsme to nikdy neudělali. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Peštová, následuje paní předsedkyně Schillerová, všechno faktické. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Chtěla bych reagovat na pana poslance Kučeru. Nevím, jestli je v sále, prostřednictvím vás. Vy srovnáváte nesrovnatelné. On už to tady řekl jeden můj předřečník ohledně EET, které šlo v řádném legislativním procesu, nebyl tady vyhlášený legislativní stav nouze, obstruovali jste 270 dní. A tady se bavíme úplně o něčem jiném. Tady se bavíme o tom, že my jsme byli zkrácení na svých právech. Mě osobně se to dotýká a vadí mi to.

Když jsem tady slyšela u předřečníka, když tady citoval pana premiéra, pan premiér řekl taky jednu krásnou věc, říkal: "Když nás neznásilní většina, vytrváme, nemíníme obětovat podnikatele." No, k jeho znásilnění došlo po 270 dnech. A já říkám: Když nás neznásilní většina, vytrváme, nemíníme obětovat seniory. Ale nás jste znásilnili za jeden den, takže ten nepoměr je tam evidentní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP