(11.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže ona vedla hlavní debatu a přitom už byla součástí a věděla, že dělá pro pana Pavla, 2021. Komunální volby 2022, pan Řezníček. No, udělal z nás úplného pitomce, protože tvrdil, že debata je o komunálních volbách, přitom dvacet minut jsme se bavili o prezidentské kampani, a místo toho, aby férově zavolal jenom pana Fialu a nevím koho za PirSTAN a mě a pana Okamuru, no tak jich tam bylo samozřejmě pět proti nám. A absolutní vrchol bylo první kolo - debata České televize, prezidentské volby. Totální porušení etického kodexu. Urážky, dehonestace, měl jsem tam pultík, vysmívali se. Ale to nikoho netanguje v České televizi, pana ředitele, protože ten je tam do počtu. Šámal to řídí, vážení, Šámal. Ten má pod sebou Tálibán. A pokud někdo si myslí, že to někdo změní, no tak já jsem na to zvědav. Takže o co jde. Znovu opakuji, že pětikoalice, které Česká televize vyhrála volby 2021 a teď vyhrála prezidentské, jde o udržení pana Dvořáka a z toho vycházejí ty počty.

Ta druhá debata prezidentská, kde pan Řezníček vlastně mluvil za pana příštího prezidenta. O válce, spekulace, to je zajímavé, ten Enge stále mluví o válce, snad už nebude mluvit, nevím, jestli už ho uklidili do bunkru, nebo ne, mluví o raketách, jak tady budou lítat. Totální manipulace v celé debatě. A samozřejmě je to hlavně o tom, tam není žádná cenzura, je to o tom, kdo tam přijde, kdo tam mluví. A když tam zvou jenom antibabišovce, no tak je to jasné. Takže my žijeme v mediokracii. V mediokracii, tak to je. V mediokracii. A ti novináři jsou strašně solidární. A pokud tady pan vystupoval ohledně svěřeneckého fondu, tak bych mu doporučil se podívat, co řekla paní Zlámalová v CNN Prima News. Všechny pražské redakce fandí Pavlovi, anebo jsou protibabišovské, včetně iDNES, prosím vás, tak to tak je. Je potřeba se na to podívat, jak to vlastně tady tedy máme.

Takže tady jsou nějaké řeči, že nechceme politizovat. No vždyť je to dávno zpolitizované. Dávno je to zpolitizované. A vy to dobře víte. Česká televize například ani neměla tolik slušnosti, aby vysílala tu moji tiskovku po prohraných prezidentských volbách, to potom dávali nějak ze záznamu, protože vyhrál jejich kandidát, ale to je samozřejmě v pořádku. Takže žádná nezávislost. Žádná nezávislost, jde tady jenom o zabetonování pana ředitele, který je - a samozřejmě ty pořady jsou čistě provládní. Čistě provládní. Ano? A samozřejmě mě vždycky fascinovalo, když náhodou šéfka nadace Agrofertu byla v televizi, darovali přístroj za tři miliony do Thomayerky, tak nikdy tam nebyl Agrofert, vždycky tam dali jen nadace. Nebo když mě účelově trestně stíhali, tak vždycky bylo: trestně stíhaný Babiš. Tak si to porovnejte s těmi druhými. Jak vybírají fotky, koho tam vybírají, kdo tam mluví. Vždyť je to do očí bijící.

A samozřejmě oni to dělají deset let. StB, kdy řekli, že jsem třikrát vyhrál soud a že ten Ústavní soud se nezabýval vůbec podstatou, ale jenom tím, že úplnou náhodou deset dní před volbami někdo zrušil desetiletou praxi. No nikdy. Takže Čapí hnízdo, vždycky žlutý pásek a tak dále. Takže stačí se na to podívat a víme, o co jde.

Takový příklad toho všeho je tady můj dopis panu Moravcovi z října 2020. Vážený pane Kvapile, velmi děkuji za vaše pozvání. Dovolte mi ale, abych vás informoval, že vaše pozvání s díky nepřijímám a že jsem se zároveň definitivně rozhodl, že do vašeho pořadu už do budoucna nedorazím. A pan Moravec to dobře ví. Já jsem ten dopis nikdy nezveřejnil. Teď ho čtu, protože už mě to fakt otravuje, když stále někdo říká, že Babiš se bojí Fialy. Pan premiér tady ani jednou nevystoupil za ty čtyři dny, ani jednou nám neodpověděl, proč nechce srazit inflaci, proč chce okrást důchodce, proč nám jasně neřekne, kolik šlo peněz na Ukrajinu, proč nezařídil ani euro z EU, proč totálně selhalo předsednictví a milion dalších otázek. Milion. Takže tady jsem to jasně řekl. Takže ještě jednou. Když tam přijde příště pan premiér, tak budeme rádi, když Česká televize, pan Moravec, pozve Karla Havlíčka nebo Alenku Schillerovou. Karel Havlíček je náš stínový premiér. Takže to platí, co jsem řekl.

Pokračuji. Věřte mi prosím, že mé rozhodnutí není spojené s absurdní spekulací moderátora Václava Moravce, že mám obavy ze svých oponentů. Jeho otázka na pana předsedu Ivana Bartoše z vysílání 6. 9. 2022 "proč se vás pan premiér bojí, pane předsedo?" - no Babiš se nebojí nikoho, věřte mi - je zcela úsměvná, s panem předsedou jsem veřejně debatoval o několik týdnů později ve třech předvolebních debatách živě před kamerami, a to, jak jistě víte, i v České televizi. Do pořadu Otázky Václava Moravce jsem nedorazil a do budoucna už ani nedorazím ze zcela jiného důvodu. Tím jsou soustavné osobní útoky moderátora pořadu Václava Moravce na mou osobu a na ministry nominované hnutím ANO, které se v tomto pořadu opakují skoro každou neděli a podle mého názoru se z nich dá zcela zřetelně vyvodit, že moderátor pořadu není nestranný, jak mu ukládá kodex České televize ve svém článku. 6. května.

Tak se podívejte na Twitter teď, kteří redaktoři jsou nestranní, jak se vyjadřují. Moderátoři diskusních pořadů České televize jsou povinni zachovávat nestrannost. Divák by neměl z jejich vystupování v pořadu poznat, jaký k diskutovanému problému nebo k diskutujícím zaujímají postoj. Pamatujeme si na jednoho redaktora Událostí, komentářů, jak tam hodil ten papír po kolegovi Nacherovi? Pamatujete? Jak na něj řval? Jak se tam chovají, v Událostech, komentářích? To je součást Tálibánu.

Dovolím si uvést jen pár příkladů vybraných za posledních pár let, i když jsem si vědom, že napsaná slova nemůžou přesně vystihnout tu nepřátelskou atmosféru, jakou dokáže zkušený moderátor ve svém studiu během debaty navodit svých projevem.

Už v roce 2015 mě Václav Moravec lživě označil za autokratického lídra, který velmi dobře využívá svého mediálního, politického i podnikatelského vlivu. Tak jasně. Proto tady někdo mluvil o té statistice, jak se vyjadřují jednotlivá média. A ta, která jsou v tom svěřeneckém fondu, jsou absolutně nezávislá. Kdo je čte, dobře to ví. A já si pamatuji Lidové noviny, jak zveřejnily týden před volbou prezidenta, proč Babiš nemá být prezidentem, například mě napadá teď. Takže prohlašoval, dělá byznys pro jednotlivé politické strany, konkrétně i pro jednoho z nejbohatších mužů této země. V posledních letech se útoky ještě stupňují. Pan moderátor už nemluví jen o mně, ale útočí na celou naši vládu. Letos v březnu mluvil o totálně selhávající vládě v době, kdy jsme se tu střetli s novým typem viru, zareagovali jako jediní z nejrychlejších na celém světě - to bylo v roce 2020 - ale nikdy to nikdo neuznal. Svůj osobní názor sděluji na sociálních sítích jako všichni ostatní, takže si to sledujte.

Nebudu uvádět vše, co on nebo jeho tým napsali za poslední roky na Facebook nebo Twitter, vybral jsem jen tweet ze 3. září, ve kterém pan Moravec formuloval svůj osobní názor k celé naší vládě takto: Jsme pokusnými králíky politického populismu, který rozložil zbytky státní správy a expertního rozhodování. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP