(11.10 hodin)
(pokračuje Ondřej Babka)

A ještě vám řeknu, co by se stalo. Nestalo by se nic, protože v tom zákoně je napsáno, a není tam ovlivněna ta délka třeba toho výkonu mandátu, těch šest let, kdy je zvolí Senát, tak těch šest let začne tou volbou. To znamená, nestalo by se vůbec nic. Ten zákon může vejít v platnost klidně až v roce 2025, a stejně se nestane nic, protože je to úplně jedno. Je to úplně jedno, jestli vejde v platnost teď, nebo v roce 2024 s ohledem na to, jak budou ti radní, jak dlouho budou vykonávat mandát. O co nám jde, abyste nezasahovali do otevřeného výběrového řízení generálního ředitele tím, že zvýšíte počet radních a změníte kvorum. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Pane ministře - děkuji moc za slovo. Pane ministře, vy nesmíte samozřejmě nás podezírat z toho, že my jsme skutečně podezřívaví. Teď od počátku, kdy jste začali vládnout, tak vidíme, jakým způsobem pošlapáváte demokratické hodnoty naší země. Takže já vám to všechno postupně připomenu.

Volili jsme tady Radu České televize, několik kandidátů. A poněvadž se to dvakrát nepovedlo tajnou volbou, protože třicet let tady volí Poslanecká sněmovna tajnou volbou personálie, tak jste si odhlasovali, aby to bylo veřejně, aby se vládní koalice navzájem mohla pohlídat, kdo jak hlasuje. A pozor na to, kdo by hlasoval jinak. Proč? No protože jste si to potřebovali, ty správné lidi, tam dovolit, do té rady. A proč? No tak na to nám odpovězte vy, proč jste tou tajnou volbou pohrdli a dali jste si volbu radních jako personálie aklamací. Proč najednou nás tady podezříváte z něčeho, když vy sami tedy máte vládního zmocněncem pro média a dezinformace, kterého jste minulý týden zrušili, protože jste si uvědomili, že svým akčním plánem pro čelení dezinformací by porušoval svobodu slova v České republice i tím, že by nasypal do médií peníze daňových poplatníků ve výši 150 milionů korun? Sto padesát milionů korun. A ta média by se stala automaticky provládními médii. A dalším důkazem je to, že máme tento zákon. My tady třicet let, z devadesátých let máme zákon, kde volíme radní, úplně normálně jako třicet let to funguje, volíme je, odvoláváme je, všechno je prostě jako normální. Já jsem tady šestým rokem, několikrát jsme volili radní České televize a vy to najednou měníte právě před tou volbou. Tak my máme ty otázky. Tak nám na ně odpovězte. (Předsedající: Čas.) Proč pořád tady pošlapáváte nějakým způsobem demokratické zvyklosti v naší Sněmovně?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další přihlášenou je paní poslankyně Pokorná Jermanová, poté pan poslanec Milan Brázdil a Martin Kolovratník a poté ještě pan ministr Baxa. Ten stahuje, takže máme tři v tuhletu chvíli. Máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Takže já budu reagovat samozřejmě na pana ministra. Ale předtím chci říct, že já jsem ráda první, ale když je to moc dlouho, tak už to úplně příjemné není, takže bych se ráda přesunula k tomu svému projevu posléze.

Nicméně reagovat, pane ministře, na vás musím. Mě mrzí, že evidentně vám nestačí jeden svět pro to, abyste obhájil malou novelu České televize. Vy se obhajujete pořád tím, že máte svůj svět a my máme svůj svět. Já mám svět jeden a to je Česká republika, občané, které zastupuji. A úkolem ministra, který předkládá takovouto novelu zákona, je komunikovat se všemi. A to se tady nestalo. A ještě jsem od vás nedostala tu odpověď na otázku, proč nemohla počkat tato změna do velké novely zákona o České televizi? Pak bychom měli dostatek času se o tom bavit. A určitě by odpadla ta podezření a ty naše obavy, které tady vyjadřujeme. Já bych prosila tuto odpověď, ale prosím, konkrétní. Děkuju. (Potlesk z lavic poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan poslanec Brázdil a poté pan poslanec Kolovratník.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Nejsem v tomto ohledu odborník, nicméně, pane ministře, vy jste vznesl otázku, jaké by měl mít kvality takový ředitel veřejnoprávní instituce, jako je Česká televize. Já vám povím, jaké by neměl mít.

Každý den, každý pátek, když máme tady to jednání, se většina z vás objeví doma a pustí si televizi. Vy tady sedíte a vy víte, co jsme projednávali, a v té televizi náhle je něco úplně jiného. Víte, co se děje? Děje se to, že vlastně služba lidem tohoto státu by měla vlastně být tak, že nebudou používat naše ústa pro to, aby říkali své názory. Jasně, když to bude dělat Nova, jiné televize, proč ne, však to jsou soukromníci. Ale veřejnoprávní by neměla používat, zneužívat každého z nás k tomu, aby si své názory prostřednictvím našich úst říkali, udělali si z nás srandu. Každý pátek, když přijedu domů, pustím si - nebo ne každý, ale s manželkou sedneme k televizním novinám a teď se na to díváme. Já říkám: Pavlo, tomu nevěř, to je nesmysl. Já jsem tam byl, fakt jsem tam seděl a to je všecko jinak.

Tak takhle by měl vypadat ředitel. Ředitel, který - a další novináři, já nemluvím teď o zábavných pořadech a podobně, ale o těch aspoň publicistických. Toto chtějí lidé. Pak se budou na tu televizi dívat. Možná potom by byli i svolní v nějakém přidání nějakého koncesionářského poplatku. Tedy já jsem vám chtěl vlastně říct, že tímto - ale pravděpodobně cítíme všichni, že to nenastane, že to bude zase tendenční. Nevím, jestli jsem to dobře vysvětlil, nejsem v tomto ohledu borec, ale snad jsem to nějak normálně logicky vám chtěl popsat. To je to, co my chceme, my, obyčejní lidé. Děkuju. (Potlesk z lavic poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Martin Kolovratník.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobré dopoledne i ode mě. I mě pan ministr vyprovokoval k té dvouminutové faktické poznámce. Pane ministře, vy jste položil tu otázku, jaký je ten svět náš nebo kdo, ať tedy odpovíme, kdo jsou ti provládní kandidáti v radách a co mají dělat. Víte, já jsem od doby, kdy tenhle systém vznikl, někdy ty roky 2000, 2001, 2002 jsem v těch médiích působil, sledoval jsem, jací radní byly primárně tehdy v Českém rozhlase. Tady ve Sněmovně jsem přes osm let předsedou volební komise. Každé volby mi jdou rukama a vidím, jak to funguje.

A jenom připomenu třeba ta minulá, to minulé volební období, ta vláda byla menšinová. Tedy každý, kdo, každý kandidát, který měl tady Sněmovnou projít, zkrátka musel získat nadpoloviční většinu hlasů v té tajné volbě. A to přesně ořezávalo řekněme ty extrémy nebo ty mimořádnosti. Prostě musela vždycky v tom systému - a není dokonalý, určitě má své mouchy, ale v systému tajné volby, ať tady byla vláda jakákoliv, menšinová, většinová, levicová, vaše vlády pravicové před rokem 2013, tak ti kandidáti prostě museli tady v té tajné volbě získat nějakou většinovou nadpoloviční shodu. A pokud chcete odpověď na vaši otázku, tak se prosím podívejte na 15. červen loňského roku, kdy vámi prosazovaní kandidáti tady neměli prostě v koalici tu shodu, řada vašich kolegů, nebo nějaké množství, nechci říct řada, mělo připomínku, připomínky a té padesátiprocentní nadpoloviční většiny prostě dosaženo nebylo. Vy jste odhodili všechny zábrany, dali jste si volbu aklamací a jména jako Ladislav Mrklas, Vlastimil Ježek, Karel Novák, Milada Richterová, Petr Šafařík, to je těch pět radních, které jste si tady odhlasovali aklamací. To jsou ti vaši vládní kandidáti. Takže pochopte, že když už jsme jednou viděli vaše odhození všech zábran, všech rukavic, že si tady na sílu prohlasujete aklamací cokoliv, abyste si zkontrolovali své poslance, tak pak se nedivte, že máme obavy. (Potlesk z lavic poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Zatím s poslední faktickou pan ministr Baxa.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem vyzýval k tomu, aby nějakou tu představu lži zformulovali ti, kteří se tím zabývají. Učinil tak pro mě trošku překvapivě pan doktor Brázdil. Myslím, že to učinil způsobem, který byl všeříkající. Tak já jenom chci říct, že my v našem světě takového generálního ředitele České televize opravdu nechceme. A já s velikou radostí budu ve svém vystoupení potom citovat a přesně rozebírat jednotlivé věty, které tady za klub hnutí ANO - tedy předpokládám - pan doktor Brázdil řekl a jak tedy by ve vašem pojetí měl vypadat generální ředitel a jakého my opravdu nechceme.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A máme zde přesto ještě dvě faktické. Pan poslanec Janulík a poté pan poslanec Juchelka. A další ještě paní poslankyně Peštová.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych na to reagoval jenom tak, že prostě jak se píše v jedné staré, prastaré, dva tisíce roků, knížce - po ovoci poznáte je. Já vám řeknu příklad těch dvou světů. Já žiju na hranici s Rakouskem tak jak tady kolega, a když si pustím zprávy České televize a pak si pustím zprávy Österreichischer Rundfunk, tak to jsou přesně ty dva světy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP