(10.10 hodin)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane předsedo Jakobe, prostřednictvím paní místopředsedkyně, mluvil jste celkem dlouho, neřekl jste nic. Takže je to jednoduché. Je to jednoduché. Nezaobalujte to do všech těch krásných slov a prázdných frází a prázdných floskulí. Udělejte jediné: posuňte účinnost tohoto zákona, této novely, za volbu generálního ředitele. Řekněte ano, ne, pokud ne, tak proč. O nic jiného tu nejde. Vždyť to víme všichni. Tak se toho nebojte, řekněte to tady na rovinu: chceme svého generálního ředitele, protože tam chceme mít nějaký vliv. Já věřím, že i tak by se vám to nepodařilo. Nebo řekněte ne, je to jinak a proč je to jinak. Neříkejte nám tady spoustu těch prázdných slov, která stejně všichni víme, že nemají žádnou informační hodnotu.

A ještě malá připomínka. Jste tady jediný, kdo s námi diskutuje, to aspoň oceňuju. Pan ministr, uvidíme, taky že se zapojí, doufejme. Ale jinak tu vidím pusto prázdno. Pusto prázdno v lavicích pětikoalice. Evidentně je nezajímá vůbec nic! (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Aleš Juchelka, připraví se pan poslanec Lubomír Brož. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Tak já děkuji moc. Já si samozřejmě připravuji další řeč, kterou budu mít později, nicméně je potřeba reagovat i faktickými poznámkami na mého ctěného kolegu pana Jakoba, prostřednictvím vás, paní předsedající.

Já si vybavuju právě tu dobu, kdy byla první verze tohoto zákona, která byla opravdu protiústavní, kdy jste se snažili tady protlačit omezování práv občanů na to, aby mohli vůbec kandidovat do rad, kdy jste jim dávali podmínky, které by mohla splnit jenom určitá část společnosti, řekl bych elitářů. Pamatuji si na to, jak řekla některá ministerstva oproti ústavnosti té první verze zákona, že jste chtěli omezovat práva spolků a organizací navrhovat kandidáty do rad, a to samozřejmě několika způsoby, že museli být ve dvou krajích, samozřejmě desetiletou historii.

Jenom připomenu, že pokud si chci založit politickou stranu, tak to můžu udělat tak, že se mi podepíše tisíc lidí, a můžu zítra kandidovat do Poslanecké sněmovny. Ale aby občané mohli hlídat veřejnoprávní média, poněvadž po nich chceme koncesionářské poplatky, tak to se naopak tato vládní koalice snaží nebo snažila omezovat. Naštěstí jste to umírnili, ale prostě a jednoduše je to zjevné. Vy si chcete pohlídat volbu generálního ředitele České televize. Už naštěstí o tom píšou i odvážní novináři, že to tak je, nebojí se toho. A já se domnívám a pevně věřím, že se někteří z vládních poslanců jednoduše vzchopí a budou proti tady této novele. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržení času. Jenom zrekapituluji, máme teď čtyři faktické elektronicky, jednu faktickou z místa. A já požádám pana poslance Lubomíra Brože s jeho faktickou, připraví se pak pan předseda Jakob. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji. Já se přiznám, že jsem nechtěl vystupovat, protože mám připravenou svoji řeč k tomu celému, nicméně pan poslanec Jakob mně trošičku zavdal příčinu k té faktické, prostřednictvím paní předsedající. Ono já vždycky když slyším slova o tom, když reaguje vládní koalice na kritiku něčeho svého tím, že nechápou, že my v ANO máme zřejmě nějaké jiné hodnoty a reagujeme, přemýšlíme o tom špatně - pan ministr (ministr kultury) kýve hlavou, protože on je častým zdrojem toho - tak já trošičku zbystřím, protože to většinou takhle začne obhajoba nějakých takových lumpárniček z hlediska koalice.

A potom tedy co mě absolutně dostalo, to řečení - i když to chápu, musíte to obhájit - že tímhletím zákonem, tou změnou jsme vstoupili do nového století. No to teda panečku jako jo, to teda, to se těším na všechny ty další vládou předkládané normy, které budou možná ještě v tom dalším století. Tak děkuji za pozornost. (Ozývá se smích i potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržení času. Nyní tedy s faktickou pan předseda Jakob s reakcí na průběh, poté paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Vážené dámy, vážení pánové, já budu fakticky, obsažně, jasně a stručně reagovat. Vy tady říkáte, jak to teď rychle tlačíme. Víte, kdy ten návrh zákona sem dorazil? Návrh zákona rozeslán poslancům jako tisk 263 dne 30. 6. 2022. No to je blesková rychlost projednání!

Kolega Patrik Nacher tady říkal, že by tady byl prima detektor lži. Já jsem zásadně proti, protože u některých z vás by se mohlo ukázat, že jenom sloužíte a že si to nemyslíte. (Ozývají se nesouhlasné reakce z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová se svou faktickou, pak pan předseda Marek Výborný bude také reagovat na průběh rozpravy. A další přihlášení v pořadí. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo. Jenom taková rychlá krátká na pana poslance Jakoba. To, že jste řekl, že to sem přišlo minulý rok v červnu, no, asi jste neměli dost velkou sílu to protlačit. Ale říkám, teď to tlačíte tedy tempem neskutečným.

Mě spíš vadí jiná věc, pane ministře. Kroutíte hlavou, já taky kroutím hlavou. Jsem ráda, že tady jsou dva ministři. Já nemám nic proti paní ministryni obrany, ale myslím si, že toto není její rank, toto je váš rank (k ministru kultury). Kde je zbytek ministrů? Nevíte, dobře. Kde jsou poslanci? Je to vaše mimořádná schůze. Vy jste si svolali mimořádnou schůzi k tomuto bodu, protože je tak důležitý, tak důležitý. Kde máte poslance? Kolik jich tady sedí? To je pro vás tak důležité, že tady sedí všeho všudy deset poslanců? To si z nás děláte srandu? Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržení času. Nyní bude reagovat pan předseda Marek Výborný, připraví se pan poslanec Patrik Nacher. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuju za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, pane ministře, paní ministryně, kolegyně kolegové, tak já bych jenom připomněl, vaším prostřednictvím, kolegům, jak tady zaznělo. Tak prosím, pan předseda poslaneckého klubu TOP 09 je Jan Jakob. Kolega Nacher si vzpomněl na své dřevní doby v politice a přejmenoval ho na jeho bratra Ondřeje. (Poslanec Nacher nesouhlasí.). Tak to je bratr, jestli jsem správně slyšel při té faktické, a pokud ne, tak se omlouvám. V každém případě není Jákob, jak tady opakovaně někteří říkáte, to je biblická starozákonní postava, Ezau a Jákob, ale pan předseda Jan Jakob. Tak to jenom faktické okénko z českého jazyka.

Nicméně já bych to, prosím pěkně, chtěl vrátit do té skutečně věcné, faktické roviny. Pokud tedy, jak jsem slyšel všechna ta vystoupení s faktickými poznámkami, je vyčítáno nějaké rychlé projednávání narychlo a podobně, tak ten termín, to datum tady pan předseda jasně sdělil. A jenom chci odkázat na programové prohlášení vlády. Já vím, že to není vaše vláda, ale my jsme se v tom programovém prohlášení vlády k něčemu jasně zavázali a zároveň jsme od začátku deklarovali, že velká, takzvaná velká novela mediálních zákonů bude primárně spojena s otázkou financování veřejnoprávních médií. A to opravdu není téma, které by bylo i odborně věcně vydiskutovatelné za několik málo týdnů. Proto jsme ty věci takto rozdělili. Všechno ostatní prosím je zbytečné.

A teď mi tady dovolte citovat z jednacího řádu § 95 třetí čtení návrhu zákona, odst. 2: Ve třetím čtení se koná rozprava, ve které lze navrhnout pouze opravu data účinnosti návrhu zákona, legislativně technických chyb, gramatických chyb, chyb písemných nebo tiskových, úpravy, které logicky vyplývají (Předsedající: Prosím!) z přednesených pozměňovacích návrhů a tak dále. Prosím pěkně, zkusme respektovat jednací řád a jednat. Děkuji pěkně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím, pojďme s věcnými příspěvky do rozpravy. A co se týče faktických, tam jde nyní asi o osm přihlášených, protože máme ještě z místa. A ještě jednou zkonstatuji - faktické reagují na průběh rozpravy. Nyní je přihlášen pan poslanec Patrik Nacher a poté paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Já budu fakticky reagovat. Za prvé já jsem neřekl Ondřej Jakob, já jsem řekl Jan Jakob. Já znám oba bráchy dvacet let, takže je umím rozpoznat ještě. (Ozývá se smích. Hlas: Jenom chvilku.) Jenom chvilku. A zatím jsem abstinent tedy a doufám, že to vydržím tady takhle bez alkoholu. To je jedna poznámka.

Ta druhá se týká toho času. Kolegyně, kolegové, vy přece moc dobře víte, o čem my tady mluvíme. Ano, možná že to v systému je od června 2022, to tady nikdo nezpochybňuje. Problém je v tom, že některé zákony jsou v systému i mnohem déle. Víme, že to bylo v minulém volebním období, v tomhle volebním období, některé věci tam čekají, stárnou, nedojde na ně řada skoro nikdy. Takhle to je. To znamená, že to, že to je v systému od června a teď to probíráme, o tohle tady nejde. Jde o to, že se kvůli tomu svolává mimořádná schůze, aby se to uspíšilo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP