(11.30 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Jenom abych to shrnul, vzhledem k tomu, co zaznělo, dohoda s opozicí byla taková, že navrhneme, a to tak i činím teď, abychom opakovali druhé čtení návrhu zákona, a bezprostředně poté bych si dovolil navrhnout, aby byl zařazen tedy mimořádně ten bod, aby druhé čtení přímo proběhlo s tím, že jsem tedy mluvil se všemi předsedy klubů nebo jimi zastupujícími místopředsedy, aby byly načteny opakovaně návrhy, které už v druhém čtení zazněly, a navíc aby k tomu byla možnost ze strany opozice načíst i ty pozměňovací návrhy, které považuje za důležité. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane předsedo. Vzhledem k tomu, že všichni další řečníci přihlášení do rozpravy se odhlásili, tak se ještě pro pořádek ptám, zda někdo další chcete vystoupit? Vypadá to, že nikdo další se nehlásí, rozpravu končím.

Pro pořádek se ještě ptám, zda chce vystoupit pan navrhovatel nebo zpravodaj? Není tomu tak.

Zaznamenal jsem zde několik návrhů, o kterých dám hlasovat. Přivolám kolegy a kolegyně z předsálí. První návrh je návrh na opakování druhého čtení. V případě, že tento návrh bude schválen, a vzhledem k tomu, že v rámci dohody předsedů poslaneckých klubů bylo naznáno, že nastala mimořádná situace, bude tento bod zařazen dnes jako první, tedy druhé čtení tohoto návrhu. Nejprve budeme hlasovat o zařazení a poté o pevném zařazení. A vzhledem k tomu, že nastala nová situace, jen dopředu avizuji, že poté bych potřeboval nějakých 10 minut přestávku pro to, aby mohl být tento bod připraven. (Reakce v sále.) V tom případě pětiminutovou přestávku, aby mohly být připraveny podklady pro druhé čtení.

Nastínil jsem postup, jak budu postupovat, nikdo ho nerozporuje, tedy krok za krokem.

 

Nejprve zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro opakování druhého čtení tak, jak tento návrh zazněl v rozpravě? Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 114, přihlášeno je 147 poslankyň a poslanců, pro návrh 132, proti nikdo.

Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas, a tento tisk jsme vrátili do druhého čtení.

 

Nyní dám hlasovat o tom, že nastala mimořádná situace. Budeme hlasovat o tom, aby druhé čtení tohoto návrhu zákona bylo zařazeno na pořad této schůze.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? (Dotazy v plénu.) Padl zde návrh o návratu do druhého čtení a toto druhé čtení je dáno na program této schůze. Nastala mimořádná situace. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 115, přihlášeno je 146 poslankyň a poslanců, pro 137, proti nikdo.

Sněmovna se usnesla, že nastala mimořádná situace a tento návrh zákona vrácený do druhého čtení je zařazen na program této schůze.

 

Nyní dám hlasovat o tom, že tento návrh zákona bude dnes projednáván jako první bod.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro pevné zařazení tohoto bodu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 116, přihlášeno je 147 poslankyň a poslanců, pro návrh 140, proti nikdo.

Návrh byl přijat a tento bod bude projednáván dnes jako první na programu - druhé čtení tohoto zákona.

 

Vzhledem k tomu, aby se stihly připravit materiály, chci se zeptat ještě v kontextu dalšího plánu přerušení schůze: jestliže schůze bude přerušena zhruba do 11.40, bude stačit druhé čtení, aby se konalo do zhruba 11.50, do 11.53, kdy tato schůze bude přerušena? Stihne se to druhé čtení uzavřít? Protože pak je naplánovaná další schůze. (Poslanec Benda se diví, proč se má dělat přestávka.) Já říkám, že je potřeba, aby byly připraveny podklady pro druhé čtení. Z toho důvodu. (Reakce v sále.)

Vzhledem k tomu, že podklady pro druhé čtení jsou připraveny, akceptuji vaši poznámku, pane předsedo, a můžeme pokračovat hned v druhém čtení. Jestli chcete ještě vystoupit s přednostním právem, prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Chci. Vážený pane místopředsedo, za prvé navrhuji, abychom do této schůze zařadili i třetí čtení tohoto návrhu zákona, protože třetí čtení proběhlo a bylo ukončeno vrácením do čtení druhého, a současně abychom se usnesli v tuhle chvíli, že tato schůze bude pokračovat v pátek 24. 6. s pevně zařazenými body... (Rozruch v sále.) Pardon, 24. 3., moc se omlouvám, v 9 hodin s pevně zařazenými body - třikrát stavební zákon, respektive jednotné environmentální stanovisko, doprovodný k jednotnému environmentálnímu stanovisku - 238, 239 - stavební zákon - 240 a poté 249 - veřejné zakázky. Tak by byla naplněna kompletní dohoda, která zazněla na poradě politických klubů.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Rozumím tomu, pane předsedo. O tomto návrhu jsem nedal hlasovat, protože zatím nezazněl. Vzhledem k tomu, že to je návrh, který souvisí s tím, že nastala mimořádná situace, na které se shodli předsedové všech poslaneckých klubů, návrh pana předsedy Bendy zazněl, chci se zeptat, zda je potřeba ho opakovat, nebo o něm můžu dát hlasovat? Můžu o něm dát hlasovat.

Zaznamenal jsem žádost o odhlášení, tak vás odhlásím, požádám o přihlášení.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh, tak jak zaznělo od pana předsedy Bendy, o úpravě programu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 117, přihlášeno je 139 poslankyň a poslanců, pro 134, proti žádný.

S tímto návrhem byl vysloven souhlas a program byl upraven.

 

Nyní tedy budeme pokračovat tak, jak jsme upravili program jednání dnešního dne.

Otevírám bod

 

136.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 134/2016 Sb.,
o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 249/ - druhé čtení

Dnes jsme souhlasili s návrhem na opakování druhého čtení tohoto návrhu zákona.

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujali za navrhovatele místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a zpravodaj garančního výboru pan poslanec Karel Haas.

Nyní se ptám navrhovatele, zda chce vystoupit před otevřením druhého čtení? Nechcete, pane ministře, dobře. Nyní se táži zpravodaje garančního výboru, zda se chce ujmout slova? Také ne.

V tom případě tedy otevírám obecnou rozpravu a ptám se, kdo se hlásí do obecné rozpravy? Paní místopředsedkyně Dostálová. Prosím, máte slovo. Prosím, paní poslankyně, máte slovo. (Rozruch v sále. Na tabuli svítí jiný bod. Předseda Michálek se domlouvá s místopředsedkyní Dostálovou před řečništěm.)

Ještě pro pořádek udávám, že na našich tabulích to není ještě přesně, ale změna nastane v průběhu našeho jednání, jen abyste věděli, v jaké se ocitáme fázi čtení zákona. Je to druhé čtení. Pochopil jsem správně, že první s přednostním právem vystoupí pan předseda Michálek? (Ano.) Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, my jsme se tak domluvili, protože paní kolegyně bude načítat pozměňovací návrh k mému pozměňovacímu návrhu, tak aby to pro korektnost, protože opakujeme druhé čtení, tak aby nejprve byl načten ten původní pozměňovací návrh. Čili vedle návrhů, které jsou tam v tento okamžik z výboru, se hlásím ke sněmovnímu dokumentu 1589, což je pozměňovací návrh C, který je obsažen ve sněmovním dokumentu (správně tisku) 249/4, který byl načten ve druhém čtení. Děkuji.

Pardon, ještě jedna věc. Vzhledem k tomu, abychom to stihli, tak jak byl schválen návrh, který navrhoval pan předseda Benda, navrhuji zkrátit lhůtu pro projednání v garančním výboru, respektive mezi druhým a třetím čtením, na 7 dnů, aby se to stihlo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Poté v podrobné rozpravě načtěte čísla pozměňovacích návrhů.

Nyní paní místopředsedkyně Dostálová. Prosím. Jsme v obecné rozpravě. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP