(10.40 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Ale já znovu říkám, že úřad je tam pro občany, ne občan pro úřad, a úřední hodiny neexistují, ano? Úřad má být otevřený pro občany každý den. A stejně tomu tak musí i do budoucnosti být v rámci České pošty. Jsou to skvělé nápady, ale znovu říkám, že Česká pošta je státní podnik, Česká pošta je tady službou pro občany a musí to zajistit ministr vnitra, takže jsem zvědavá, jestli ministr vnitra tady dnes bude přítomen a jestli tato Sněmovna tento bod, který je vážným bodem - znovu říkám, dotýká se 25 000 zaměstnanců, ale dotýká se i občanů, protože řada občanů dnes nemá řádně doručenou poštu.

Pane místopředsedo, já bych vás tedy chtěla požádat, zda byste si zapsal, že bych chtěla zařadit za hnutí ANO bod Česká pošta, a to jako dnešní první bod jednání. Děkuju mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji.

Přečtu omluvy: dnes ze zdravotních důvodů se po celý jednací den omlouvá pan poslanec Michal Kohajda a dále od 11.30 bez udání důvodu se omlouvá paní poslankyně Martina Ochodnická.

Jako další je přihlášen a vystoupí pan poslanec Milan Feranec a připraví se paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Vážená ministryně, dámy a pánové, já bych chtěl zařadit nový bod jednání. Myslím, že je velmi, ale skutečně velmi důležitý, a to je bod Zrušení stavu legislativní nouze. Já jenom připomínám, že stav legislativní nouze byl vyhlášen předsedkyní Sněmovny 20. 2. 2023 jejím rozhodnutím číslo 53 a byl vyhlášen na dobu od 20. 2. do 22. 3. 2023, takže nám stále trvá.

My jsme tady několikrát říkali, že si myslíme, že nebyly splněny podmínky pro vyhlášení stavu legislativní nouze, nebyly naplněny ústavní zákonitosti a jednací řád. Nicméně Sněmovna potvrdila trvání stavu legislativní nouze, a to i přesto, že v debatě nebylo umožněno vystoupit žádnému poslanci, žádnému zástupci nejsilnějšího poslaneckého klubu ve Sněmovně. Nebylo nám umožněno přednést stanovisko klubu, nebylo umožněno, aby argumenty k tomu, že netrvá stav legislativní nouze, přednesli řečníci s přednostním právem. Stalo se, Sněmovna zákon protlačila přes několik porušení, nebo koalice protlačila, i když byl několikrát porušen jednací řád Sněmovny.

Potom ten zákon šel do Senátu, kde pochopitelně to dopadlo předvídatelným způsobem, protože stranická disciplína senátorů zvítězila. Mě na tom zaujalo, jak senátoři obhajovali schválení zákona, kde říkali: Souhlasíme s věcnou podstatou a nechceme řešit ústavnost nebo soulad se zákonem. No jo, ale kde se ztratilo to heslo Senát jako pojistka demokracie, Senát jako ochránce ústavnosti? To asi už neplatí.

Nicméně proč navrhuji zrušení toho stavu dnešního dne? Protože ten stav trvá, dál vyvolává nějaké právní důsledky a já bych byl rád, ať mi potom někdo ze zástupců koalice vysvětlí, proč je potřeba, aby byl dál stav legislativní nouze, protože jinak si můžu myslet, že to je proto, aby teoreticky mohla vláda předložit další návrh zákona, jiný - říkám teoreticky - anebo proto, aby se vytvořil nátlak na pana prezidenta, protože mimochodem v případě, kdyby náhodou vetoval tento zákon, padá lhůta pro projednání zákona ve Sněmovně, ta nemůže být kratší než 10 dnů. Ve stavu legislativní nouze to neplatí. Tak se jenom ptám, jestli skutečně účelem trvání nouze je vytvářet určitý tlak na pana prezidenta.

Včera byla inaugurace, padlo strašně moc vzletných slov, jak nastávají nové časy, jak se vrací slušnost, dodržování pravidel, dodržování zákonů. Tak začněme tu novou éru tím, že zrušíme stav legislativní nouze, protože jak říká Nový zákon, "podle ovoce jejich poznáte je" - ne slova, ale činy, a pokud nemůžete z trnů sklízet hrozny a z bodláku nemůžete sklízet fíky, tak nemůže z válcování opozice vytvořit soudržnou společnost, spojovat společnost.

Takže opakuji znovu, bod Zrušení stavu legislativní nouze, a navrhuji jej zařadit jako první bod dnešního jednání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jestli jsem si, pane poslanče, dobře poznamenal, navrhujete to dnes jako první bod? Dobře, děkuji.

Jako další vystoupí k pořadu schůze paní poslankyně Zuzana Ožanová a připraví se paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážený pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, doufám, že se vlezu do jedné minuty. Můj návrh bodu zní Nerespektování čl. 26 ústavy. Navrhuji zařadit jako první bod dnešního jednání. Dovolím si odcitovat čl. 26 ústavy: "Poslanci a senátoři vykonávají svůj mandát osobně v souladu se svým slibem a nejsou přitom vázáni žádnými příkazy."

Vážení, proč cituji tento článek? Minulý týden byl ignorován předsedkyní Sněmovny. Bylo řečeno, že vystupuje hodně poslanců z opozice, a proto už nebudou moci dávat návrhy. Já to sice chápu, že například klub hnutí ANO má 71 poslanců a jiný klub má 4 poslance, že nás je hodně, to já vím, ale to neznamená, že nesmíme vykonávat svůj mandát, a nelze nás umlčet slovem "je vás hodně, už vám nedám slovo, nemůžete podávat návrhy". Domnívám se, že jsem byla zvolena sice na nějaké kandidátní listině, nicméně i kdybych s nadsázkou odešla z klubu, tak stále jsem poslancem a stále mám svá práva.

Tato práva byla některým z nás, já jsem tedy mezi nimi nebyla, upřena a domnívám se, že by se tak již nemělo stávat. Proto navrhuji bod, ještě jednou, Nerespektování čl. 26 ústavy. A prosím vás, my opravdu nemůžeme za to, že je nás hodně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, bod jsem si poznamenal. Na přihlášce je, že ho chcete zařadit dnes jako první bod, děkuji.

Jako další k pořadu schůze vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová, připraví se paní poslankyně Karla Maříková. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěla zařadit bod, který nese název Platí pro ODS stejné zákony? K tomuto bodu mě vede jedna věc. Obracejí se na mě občané a je to ohledně videa, které v současné době je na sociálních sítích. Toto video natočil pan Pavel Novotný, starosta Řeporyjí. Je to vlastně nejvyšší představitel státní správy, je to veřejně činná osoba, a myslím si, že takovéto video nemá co dělat na sociálních sítích. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP