(9.50 hodin)
(pokračuje Milan Feranec)

Jak už jsem říkal, neměli bychom s tím čekat do úterý, kdy budeme projednávat, protože to vyhlášení stavu nouze už dneska přináší důsledky. Bylo výrazně omezeno právo poslanců sociálního výboru důkladně se zabývat touto problematikou. Pozor - a bylo zabráněno ostatním poslancům rozhodnout o tom, že by to například měl projednat další výbor, určitě rozpočtový, a tím pádem skutečně byla omezena práva poslanců, a to v situaci, kdy pro to nebyly důvody. A jenom říkám, čím dřív ho zrušíme, tím méně škod do budoucnosti to může napáchat.

Další důvody bych nazval určitě společenské. Byla prezidentská volba, kampaň byla vyhrocená, společnost nějakým způsobem rozdělila a všichni jsme říkali včetně pětikoalice, jak budeme sjednocovat společnost, jak ji chceme spojovat, jak chceme zasypat příkopy, které vznikly, a začínáme tímto, že se předloží zákon, který dál tuto společnost rozděluje. A kdo to rozděluje? V tomto smyslu i to zdůvodnění, kterým to, co říkáte, že vznikají hospodářské škody, že valorizace způsobí hospodářské škody, tak vlastně říkáte, že valorizace důchodů, to, že dostanou důchodci, na co mají nárok, je hospodářské škoda. To je už jenom krok k tomu, že vlastně důchodci způsobují hospodářské škody, protože chtějí důchody, na které mají nárok. Vy vlastně porušujete společenskou smlouvu, což jsou zákony. Skutečně čím dřív to uděláme, tím méně škod způsobíme.

Už se mi krátí čas, takže opakuji: znovu zařadit bod zrušení stavu legislativní nouze jako nový bod a zařadit ho jako druhý bod programu, respektive po projednání lex Ukrajina. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, děkuji. Následuje paní poslankyně Adámková a připraví se pan poslanec Farhan. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych vás požádala o zařazení mimořádného bodu, který by měl název Zabezpečení kvalitní zdravotní péče v České republice, a bude-li přijat, potom jako druhého bodu po lex Ukrajina.

Důvod: zdravotní péče se dotýká každého z nás. Nejsme-li zdraví, nemůžeme ani pracovat. A pro vaši informaci, ta péče komplexní, kterou poskytujeme v České republice, a já jsem velmi hrdá na to, že jsme solidární v poskytování zdravotní péče, musí mít také některé možnosti, což znamená, že nikoliv že každý všechno dostává zdarma, ale víte, že některé věci se připlácejí, některé se platí a ten systém samozřejmě musí mít také z čeho být placen.

Komplexní péče znamená, že poskytujeme jak nefarmakologickou péči čili režimová opatření, tak péči farmakologickou. Režimová opatření, pro vaši informaci, jsou velmi důležitá pro všechny pacienty s onemocněním pohybového aparátu, pro pacienty s kardiovaskulárním onemocněním, pro pacienty s diabetes mellitus a samozřejmě další. Jsou velmi důležitá pro děti s vadami řeči, s vadami držení těla. A my začínáme mít problém. Ten problém vygradoval. (Hluk v sále.) Jsou to poznatky mých kolegů a pacientů za posledních čtrnáct dnů, a proto chci, abyste s nimi byli seznámeni, abychom jim věnovali pozornost. To prosím není téma na interpelaci jednoho ministra, protože se to dotýká Ministerstva zdravotnictví, práce a sociálních věcí, možná i průmyslu a obchodu a dalších.

Dovolte mi ještě několik příměrů. To, co potřebujeme, prosím, a víte, že jsme se tady věnovali teď velmi dlouze, a víte, jakou diskusi včera vzbudila jediná věc, a to je logopedie. Pro vaši představu - tu logopedii, my jsme se tu bavili o školských a klinických. Ale bohužel... (Řečnice se odmlčela. Poslanci v hloučcích hlučně debatují před řečništěm.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, paní poslankyně. Požádám kolegy o to, aby se přesunuli do předsálí, pokud chtějí hovořit. A vás požádám, abyste pokračovala.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji velmi, paní předsedkyně. Můj hlasový fond není pro to, aby tady kolegy nějak zvládl. Děkuju moc.

Co se týče té logopedie, chtěla bych obrátit vaši pozornost nejenom na dětský věk - to samozřejmě, to je velmi důležité, ale pozor, my potřebujeme opravdu pro velmi časnou péči o pacienty třeba po cévní mozkové příhodě. A tam, jestliže není ta péče velmi časná, bohužel mnohdy už nemůžeme udělat nic, což je velmi, velmi obtížné, protože cévní mozkovou příhodu nedostává pouze člověk starý, ale bohužel i mladý. Mám ve své ordinaci čtyřicátníky, kteří končí, mají expresivní afázii, to je ten stav, kdy člověk chce něco říct, on by i věděl v hlavě co, ale jaksi laicky řečeno na jazyku je něco úplně jiného. Máme tady řadu degenerativních mozkových onemocnění, poslední před týdnem, paní 36 let... A opravdu to, co tam je, logopedie ji pozvala na první volný termín, to bylo 14. srpna, máme únor. To znamená, že tady se musíme o tom bavit, je tady problém a nemůžeme dělat, že není. Upozorňuji, že to jsou stále ještě věci, které ten člověk vlastně nehradí.

Máme tady další problém a to je fyzioterapie, protože v některých regionech problém samozřejmě není, v některých regionech problém je. A opět člověk, který potřebuje fyzioterapii, nemůže čekat tři až čtyři měsíce, protože pak už vůbec neplatí ten nález, který mu tam ten lékař posílá, a je už všechno úplně jinak. Čili musíme si uvědomit, jakým způsobem chceme toto dělat, jestli přitáhnout ještě ve výuce jak fyzioterapie, tak i nutričních terapeutů, to znamená, jestli zatraktivnit tedy způsobem valorizace peněz nebo bonusy. Je třeba si o tom povídat.

A co se týče farmakologické části léčby, prosím pěkně, to, co musíme probírat - a opět by bylo třeba, aby to prošlo celým spektrem - je oprávnění předpisů některých léků, kde jsou odbornosti, které něco mohou, něco nemohou předpisovat. A lidé samozřejmě tím, že přestávají mít peníze na doplatky a také třeba na dopravu autem z malého města nebo malé vesnice, nemohou jinak, si začínají vybírat léky, na které doplácet mohou. A mnohdy to není to nejvhodnější.

Další věcí je samozřejmě nedostatek některých komponent a léků na našem trhu. Musíme se o tom bavit, ta situace ještě není vyřešena. Včera mi sdělily velké lékárny, že by rády udělaly třeba věci pro děti jako masti, čípky, ale že nemají komponenty. A to je veliký problém. V současné době nevidím žádný projekt, který by toto na trhu zacelil. Lékárny nemají základní komponenty, byť vědí, které by měly mít, a my děláme, že se nic neděje. To je naprosto špatně. Není to zodpovědné k našim pacientům, k našim lidem a je potřeba se o tom opravdu bavit.

Další věcí, kterou musíme říkat, je terciární prevence. Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji, i za dodržení času. Pan poslanec Farhan a následuje pan poslanec Brázdil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Kamal Farhan: Paní předsedkyně, děkuji za slovo. Pane ministře, dámy a pánové, chtěl bych zde načíst nový bod, který se týká nedostatku léků a nekompetentního postupu ministra zdravotnictví. Svými chaotickými, zmatenými, nesrozumitelnými výroky ministr zdravotnictví nás všechny uvádí do nejistoty. V jeho rozporuplných informacích, kdy nás informuje, co zajistil, co dovezl, kdy to dovezl, se dnes už nevyzná nikdo. V dnešní nelehké době bychom potřebovali a očekávali od kompetentní vlády, že budeme dostávat přesné informace, které povedou ke zklidnění situace a ke zklidnění toho, co se kolem toho děje. Tato vláda a její místopředseda, ministr zdravotnictví profesor Válek, se takto nechová a svými nekompetentními a odporujícími si výroky přispívá k eskalaci a nejistotě.

Už zde nebudu hovořit o tom, že ministerstvo zaspalo. Už zde nebudu hovořit o tom, že lékaři byli nuceni předepisovat širokospektrá antibiotika, jelikož úzkospektrá nebyla k dispozici. Nebudu zde ani hovořit o nárůstu rezistence ani o tom, že naši spoluobčané museli jezdit do zahraničí, aby si nakoupili pro své děti a pro svá vnoučata léky. Ale o čem je třeba hovořit, je to, jak je ministerstvo řízeno, jak ministr profesor Válek dává rozporuplná vyjádření a jak není schopen na jednoduché otázky odpovědět. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP