(16.30 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

K tomu také přidám ještě i úpravu v rámci příspěvku na bydlení, kdy jsme výrazným způsobem upravili ty normativy. To znamená, dneska naprostá většina domácností, která je v situaci, že má výdaje na bydlení větší, jak je 30 % příjmů té domácnosti, tak to na těch 30 % doplácí stát v rámci příspěvku na bydlení. Úpravou těch normativů došlo k tomu, že naprosté, drtivé většině, víc jak 85 % domácností, proplácíme opravdu to, co nám prokáže, doloží, že na těch 30 % příjmů dané domácnosti.

Pokud jde o situaci, která se týká ještě samoživitelek, samoživitelů, tady jednám s panem ministrem spravedlnosti o jedné klíčové věci, a to je stanovované výživné. Já tady za Ministerstvo práce a sociálních věcí chci, abychom dokázali dodat změnu několika principů - jednak aby výživné bylo stanovováno opravdu objektivně, aby bylo posuzováno třeba i to, že zohledňujeme danou profesi, daný kraj, danou příjmovou hladinu pro profese, protože dneska mnoho soudních líčení při stanovování výživného dává rozhodnutí, která - já jsem s tím konfrontován - nakonec jsou 300 korun, 500 korun výživné a podobně, i takto velmi nízké částky, a neodpovídá to třeba situaci druhého rodiče, který nedoloží a není ochoten dokládat skutečné příjmy, které má, a je potřeba hledat další parametry, jak toto objektivizovat. To znamená, aby ten druhý rodič se opravdu na situaci nákladů, které jsou spojené s výchovou a péči o dítě, adekvátně podílel. A tady si řekněme na rovinu, tady stát zatím neudělal dost pro tuto oblast.

Stejně jako je tady druhá problematická věc u výživného, není pravidelně valorizováno. Já se potkávám s desítkami především maminek, které říkají: My do toho nejdeme, protože dneska to znamená otevřít rozhodnutí soudu, a to nám nestojí za ty nervy a za to, čím si budeme procházet. Že ten stát - a já o to budu usilovat - abychom nastavili do budoucna i transparentní, předvídatelný mechanismus pro valorizaci výživného v této zemi, protože se to bytostně dotýká právě životní úrovně tady potom těchto rodičů a jejich dětí, kteří jsou na výchovu sami.

Pokud jde o otázku rodičáku, tady jenom připomenu, to zdaleka už se netýká všech rodičů, to se týká jenom rodičů, kteří mají dítě do čtyř let věku, ale i to je poměrně početná množina osob. Já jsem jasně deklaroval i mediálně v závěru loňského roku i v posledních dnech nebo týdnech, že mám ambici jednat s partnery v koalici, abychom dokázali navýšit rodičák, abychom i pro rodiče, kteří mají malé děti, vytvořili lepší prostředí s finančními zdroji, které jsou nutné pro zabezpečení kvalitní výchovy, vzdělání a podmínek pro rozvoj dětí. Takže i toto je jedna z priorit pro letošní rok v rámci složitostí, které máme i v návaznosti třeba právě na otázku důchodů, je pro mě zvýšení rodičáků důležité prioritní téma. Stejně jako ještě druhá otázka, a to je i zvýšení příspěvku na péči. Ta se také promítá do ekonomické situace našich rodin.

Takže to jsou dvě důležité priority, u kterých povedu jednání a budu chtít, abychom ji dokázali zvýšit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji panu ministrovi a paní poslankyně má zájem položit doplňující otázku? Prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Určitě děkuji, pane ministře, za to, že jste tady zmínil otázku výživného. To jsem velmi ráda, že Ministerstvo práce spolupracuje s Ministerstvem spravedlnosti a že se podíváte i na tuhle oblast, protože samozřejmě je to jeden z příjmů samoživitelů, takže i to je důležité.

Jinak jsem ráda, že tady říkáte, že rodičovský příspěvek je vaše priorita. Jenom bych třeba ráda, kdybyste mohl nastínit nějaký časový harmonogram, protože samozřejmě rodiče, s kterými mluvím, oni se potýkají s finančními problémy poměrně už dlouho, takže ten slib je sice samozřejmě pozitivní, ale jestli byste mohl nějak upřesnit časově. A pak bych chtěla říct, že ona velká část těch rodičů vlastně nemá - už ten dopad zvýšení životního minima na ně nemá, protože oni se těsně třeba tohohle míjí. A to jsou právě ti rodiče, kteří už mají děti třeba školního věku, kde jsou - to jsou (Předsedající: Čas.) poměrně náročné, finančně náročné věci, takže tam oni se právě uchylují (Předsedající: Čas.) k pomoci charitativních organizací. Díky.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Pan ministr vám odpoví. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vy jste na závěr končila charitativními organizacemi a jejich formou pomoci a podobně. Chci předeslat, že ani v nejlepších sociálních systémech, třeba severských zemí, ze kterých si tak často bereme příklad, nikdy státní systém nevytvoří takovou síť, která by dokázala pokrýt úplně všechny situace a všechny potřeby. Vždycky je tam důležitý prostor, který právě vyplňují tyto nevládní organizace, které mohou řekněme mimo systém doplnit ten systém a pomoci adresně tam, kde je pomoci potřeba. To bude platit i u nás. Tady v této oblasti podporujeme právě třeba potravinové banky, jak my jako MPSV, tak i Ministerstvo zemědělství.

Ale k vaší otázce: já se budu snažit maximum pro to, aby v letošním roce došlo ke zvýšení rodičovského příspěvku. Jednání o tom povedu tak, jak jsem to říkal už i předtím veřejně i v posledních dnech i v rámci některých mediálních vystoupení. Ta debata nebude jednoduchá, protože situace v oblasti rozpočtu je napjatá, ale musíme si uvědomit, že prostě toto je investice do budoucnosti, investice do našich dětí. Mě už se to netýká, já už děti mám trošku odrostlejší a šesté myslím, že doma neplánujeme, už jsme taky odrostlejší rodiče. Ale sám jsem tu situaci prošel, do politiky jsem šel v situaci, kdy už jsme doma měli čtyři děti, a vím, jak je to náročné, co to stojí nákladů a úsilí. A o to víc si myslím, že opravdu přes všechny komplikace, které máme, je potřeba v letošním roce dokázat najít shodu a zvýšit rodičovský příspěvek, takže úsilí bude z mé strany maximální. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře.

Než přistoupíme k projednání další interpelace, přečtu omluvy. Omlouvá se Kohajda Michael od 14.30 z pracovních důvodů, Mračková Vildumetzová Jana od 16 hodin - rodinné důvody, Patrik Nacher se omlouvá od 16 hodin z rodinných důvodů, Michaela Opltová po celý jednací den z pracovních důvodů, Wenzl Milan od 16 hodin ze zdravotních důvodů a pan ministr Mikuláš Bek od 16 hodin z pracovních důvodů a do 16 hodin ze zdravotních důvodů.

A nyní bychom přistoupili k projednání interpelace číslo 14 - pan poslanec Richard Brabec bude interpelovat pana ministra Mariana Jurečku ve věci DPF filtru. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Kolegyně, kolegové, vážený pane ministře, děkuju, že jste tady na interpelaci. Ještě se svými kolegy jsme na Ministerstvu životního prostředí před několika lety a společně s Ministerstvem dopravy zahájili myslím, že velmi zajímavé a užitečné aktivity, které směřovaly ke snižování emisí z dopravy, především tedy dopravy osobní. Zpřísnili jsme limit pro prachové částice, zavedli takzvané měření kouřivosti u naftových vozů, legislativně jsme zakotvili vyšší pokuty a nezákonnost vymontovaných takzvaných DPF filtrů neboli filtrů pevných částic, protože podle odborných expertních odhadů na českých silnicích jezdí stovky tisíc vozů, starších vozů, které mají vymontované nebo poškozené filtry pevných částic, a to, co potom tyto vozy emitují, je smrtící koktejl emisí, který se vůbec nedá srovnat s tím, jak třeba vypadá byť starší auto, ale dobře udržované. Tohleto se bohužel dělo dlouhodobě, bylo to velmi málo kontrolované a díky naší aktivitě společně s Ministerstvem dopravy se třeba zakoupila mobilní měřicí jednotka. Začala myslím celá řada věcí, které zpřísňovaly kontroly těch vozidel a proběhlo i několik pilotních projektů. A mě by zajímalo, a rád bych se zeptal v kontextu těch zákazů, některých úplně nesmyslných, které k nám teď z Bruselu proudí včetně budoucí Euro sedmičky, jestli pokračují tyhlety aktivity na Ministerstvu životního prostředí, třeba i ve spolupráci s Ministerstvem dopravy, a jestli se nějak rozvíjejí, protože jsem přesvědčen, že jsou strašně užitečné a týkají se milionů občanů naší země. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Prosím pana ministra o odpověď. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP