(16.10 hodin)

 

Poslanec Karel Rais: Ano, mám. Já jsem se ptal na tu strategii, protože mě překvapuje to, že na ministerstvu - což beru, že to je instituce, která by měla mít nějaké analytické oddělení, které by mělo vědět, že letos bude nějaký... anebo alespoň generovat scénáře, co se stane, když bude velká inflace, co se stane, když bude malá inflace, a ty podklady vám vyrábět, protože v podstatě je tady skutečně očekáváno, že: Tak, dostali jsme 1 000 korun, máme dvě děcka, a teď dostaneme 1 700 korun. Potom místo toho se řekne, ne 1 700 korun, protože tisícovku potřebujeme do rozpočtu.

Čili dotaz je směřovaný tak, jestli je tam nějaké strategické oddělení, jestli někdo analyzuje ta data, protože ta situace byla v lednu víceméně zřejmá, takže mohly být tady tyto scénáře pro vás jako podklad a nedošlo by tady k tomu, co teď zažíváme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan ministr odpoví, prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. První věc, na kterou chci reagovat, jak vy jste zmínil, že potřebujeme tisícovku do rozpočtu. To není tak, že my někomu bereme tisícovku ze současných výdajů. To je tak, že toto je objem finančních prostředků, těch 34,4 miliardy korun, které v rozpočtu nemáme. Tyto peníze nemáme kryty příjmy ani z pojištění, ani jakýmikoliv jinými a bude to znamenat jenom navýšení dluhu České republiky a občanů této země. To jenom pro nějaké vysvětlení toho kontextu, kdy se ta logika fakt nesmí obracet.

Ano, máme samozřejmě odbor, který se věnuje celé problematice důchodové politiky, který zpracovává ty analýzy. My jsme počítali - a to byla i moje veřejná vyjádření, která jsou dohledatelná - že v roce 2023 bude mimořádná valorizace. Počítali jsme, že by ta částka mohla být někde kolem 17 až 20 miliard korun, ale ani odhady expertů mimo MPSV nevyhodnotily, že dojde k tak výraznému zvýšení meziměsíční inflace mezi měsícem prosinec a měsícem leden. To je ten nárůst, který opravdu potom výrazným způsobem navýšil při současném platném valorizačním vzorci nárůst výdajů na státní rozpočet letos i v budoucích letech. V tomto ta predikce opravdu byla překonána. Proto jsem předložil za vládu - a vláda ten návrh podpořila - úpravu toho valorizačního schématu.

Já z toho vůbec žádnou radost nemám, ale prostě při vědomí toho, jakým způsobem bychom jednou provždy potom zvýšili mandatorní výdaje... To znamená, vezměte si, že v příštích deseti letech by to znamenalo navíc mandatorní výdaj, který už nikdy nevrátíme zpátky, více jak 600 miliard korun. Ty peníze by chyběly někde jinde, ve školství, ve zdravotnictví, v jiných investicích tohoto státu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní dávám slovo panu poslanci Radku Kotenovi k přednesení ústní interpelace na ministra kultury Martina Baxu ve věci koncesionářských poplatků a vysílání ČT. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, já bych se chtěl zeptat na několik takových otázek. Jedná se tedy o to, že se už dlouhou dobu hovoří o tom, že je Česká televize - že v podstatě ty peníze, které jsou vybrány koncesionářskými poplatky, nestačí na provoz, a že tedy je bude nutno zvýšit. Letos bylo dokonce ukončeno z tohoto důvodu vysílání programu ČT3, protože to asi pravděpodobně nějak zatěžovalo v tom multiplexu vysílání toho programu, ten multiplex. Ale dá se říci, že my jsme tady probírali - myslím před dvěma dny - novelu mediálního zákona, kdy by se měli převolovat členové dozorčích rad a podobně. Je tam jiný klíč, je tam víc radních České televize. Mně to připadá, že se tady v podstatě vytváří takové podhoubí pro to, aby se Česká televize dala nějakým způsobem tady odsud nebo ze Senátu ovládnout.

Ale to není tedy hlavní otázka. Dá se říct, že místo programu ČT3 - nebo ne místo programu ČT3, ale také v tom multiplexu - je vysílán program ukrajinské televize, ukrajinského rádia a podobně. Tak by mě zajímalo, kdo tedy poplatky za provoz tohoto vysílání platí, zda to jde tedy právě z koncesionářských poplatků, zda občané v České republice mají právě toto vysílání platit z koncesionářských poplatků prostřednictvím provozování těchto programů. Děkuji za odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní má slovo ministr kultury Martin Baxa. Prosím, pane ministře.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, vážená paní první místopředsedkyně. Děkuji panu poslanci za položený dotaz. Rozdělím svou odpověď na dvě části, začnu tou druhou.

Já jsem, pane kolego, prostřednictvím paní místopředsedkyně, zachytil vaši interpelaci na pana premiéra, která byla fakticky identická. Mezitím jsem si zjišťoval informaci o tom, zda Česká televize platí z koncesionářských poplatků ukrajinské vysílání, jak vy jste o tom hovořil. Předběžná odpověď je taková, že z koncesionářských poplatků se ukrajinské vysílání neplatí, nicméně samozřejmě zjistím nějaké detaily. Musím přiznat, že mi toto nebylo úplně zřejmé. Můžeme si když tak případně potom upřesnit, co jste měl přesně na mysli.

Co se týká nezávislosti České televize, ta debata tady byla vedena. Náš návrh takzvané malé novely zákona o České televizi a zákona o Českém rozhlasu rozhodně nesměřuje k tomu, aby zapojení Senátu vedlo k tomu, že by měla být takzvaně ovládnuta televize prostřednictvím tohoto nástroje. Cílem je zvýšit odolnost veřejnoprávních médií, ale o tom určitě už tady byla debata.

Takže já chci takto veřejně říct, že ještě zjistím detaily ohledně toho, zda opravdu by mohlo docházet k tomu, že by z peněz koncesionářů mělo být placeno ukrajinské vysílání.

Chci ale doplnit jednu věc. Česká televize v první polovině loňského roku například titulkovala část zpravodajství pro účel toho, že zde byli ukrajinští uprchlíci a potřebovali mít informace o tom, co se děje. To si myslím, že je určitě součástí veřejné služby. Ostatní informace dodám. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Má pan poslanec zájem o doplňující otázku? Má, prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Ne, děkuji. Děkuji panu ministrovi, že se tímto způsobem na to tedy snažil ještě připravit s nějakým předstihem. Určitě se k tomu vrátím, a pak se tedy ještě přímo zeptám pana ministra na ty detaily. Ještě jednou děkuji za odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Tímto končíme tuto interpelaci.

Nyní dostane slovo pan poslanec Jiří Mašek, který byl vylosován na 12. místě. Přednese interpelaci na ministryni obrany Janu Černochovou ve věci možného porušení zákona o zadávání veřejných zakázek. Prosím, máte slovo. Připraví se paní poslankyně Hanzlíková.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní ministryně, vážení páni ministři, kolegyně a kolegové, chtěl bych se dotázat paní ministryně Černochové na dodávku kulometů, která byla podepsána ve 12. měsíci 2021 a potom došlo v dubnu 2022 k navýšení ceny z 1 130 000 000 na 1 464 000 000. Ta historie je taková, že smlouva byla podepsána ještě za Babišovy vlády. Byla podepsána Luborem Koudelkou, tehdejším náměstkem pro řízení sekce. Vzbudila velkou mediální pozornost už tehdy, protože jeden kulomet tam stál více než 1 milion. Byly k tomu nějaké investigativní pořady. Bylo to vysvětlováno tím, že tady jde o kulomet, který je vybaven optikou v mnohem větší ceně, než je vlastní kulomet. Co se stalo: v dubnu 2022 ten samý Lubor Koudelka, tehdejší původně náměstek pro řízení sekce, se stal za paní ministryně vrchním ředitelem sekce pro vyzbrojování a strategii a podepsal tam to zmiňované navýšení o 334 milionů na celou položku, což bylo o 352 000 více na jeden kus kulometu.

Podotýkám, že tady jsou státy jako Norsko, které ten kulomet kupovaly kolem 200 000 korun za kus, a i v minulosti česká armáda ho kupovala za 740 000 za kus. Čili můj dotaz je, jestli ten postup byl správný a jestli by paní ministryně to dokázala vysvětlit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Dávám slovo paní ministryni, prosím.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený pane kolego, ano, pan náměstek Koudelka, který byl náměstkem ministra obrany za pana Metnara, se stal vrchním ředitelem, protože takto o tom hovoří služební zákon. Tehdy i vy jste se tady účastnil toho projednávání, byť jste pro něj asi nehlasoval. Takže asi každý, kdo to slyší, slyší i to, že z náměstka se stal vrchním ředitelem, protože automaticky pozice bývalých náměstků přešly do pozic vrchních ředitelů. Takže ať to tady nevypadá, že si Černochová tady vybírá teď nějaké nové kolegy. Ne, Černochová má téměř stejné kolegy, kromě politických náměstků, jako měl pan ministr Metnar. Tolik na úvod. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP