(10.50 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Další věci, které zaznívají z tohoto veřejného prostoru - a já říkám, že to je opravdu nebezpečné, když pan premiér, kdy dostává takovýto půlhodinový prostor, jenom one man show, říká, že hnutí ANO chce konkurovat extremistům: "Zatím je pouze populistické, směřuje ovšem k extrému. Hnutí ANO je nebezpečím pro současnou společnost, obrátilo se k radikální rétorice" a další věci, které k tomu dnes ve veřejném prostoru například zaznívají od nějaké redaktorky Respektu, paní Ivany Svobodové. "ANO zašlo příliš daleko, začíná vymetat temné kouty." Samozřejmě, jestliže se premiér vlády vyjadřuje tak, jak se vyjadřuje, o nejsilnějším opozičním hnutí, nabíjí všem svým nohsledům, všem těm lidem, kteří takto budou nyní vytahovat různé věci. Já se úplně s úžasem dozvídám, co se děje v hnutí ANO, jací jsme otroci, jací jsme bezmozci, jací jsme prostě lidé, kteří nemají svoji vlastní vůli, kdy jsme ovládáni jakousi temnou silou, jakýmsi fenoménem, který se jmenuje Andrej Babiš, a podobně. Je to neskutečné, co se v současné době děje.

Moje kolegyně Táňa Malá již tady hovořila o KRITu, kdy vlastně ve své podstatě na Ministerstvu vnitra vznikl jakýsi tým, přímo podřízený pod pana ministra vnitra, který dává ty správné narativy, jo? A ty narativy jsou například: riziko použití taktických radioaktivních zbraní Ruskou federací, riziko poškození jaderné elektrárny v Záporoží, válka, energetická krize, Putin a hlad. Já se tady ptám, jenom z těchto názvů, kdo tady straší společnost? Putin a hlad? Ohrožení taktickými jadernými zbraněmi? Je to hnutí ANO, nebo je to KRIT z hnutí STAN pod Ministerstvem vnitra?

Na závěr bych ještě chtěl říct, asi už na to dojde, že pan Benda říkal, že dnešní Sněmovna by měla proběhnout v duchu přijímání zákonů, poslanci hnutí ANO by neměli načítat body. Ale co my máme, prosím vás, dělat, když nás nepustíte do schůze? My to víme, pane Bendo, jak se máme chovat. Nemusíte nás poučovat.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času, pane poslanče. Nyní vystoupí paní poslankyně Pastuchová a připraví se paní poslankyně Hanzlíková. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já se budu opakovat. Kdyby byly interpelace, nemuseli jsme tu teď načítat tyto body. Interpelace byly bez ministrů, takže teď tady budeme načítat body.

Ještě než začnu se svým bodem, který jsem napsala, tak bych se chtěla vyjádřit ke své písemné interpelaci, kterou teď budu chtít zařadit jako svůj bod. Pro ostatní kolegy, kteří to třeba nevědí, a včera jsem to řešila, přišla za mnou vedoucí sekretariátu pana premiéra, že pan premiér nebude přítomen na písemných interpelacích, protože je v Bruselu. Tedy jsem toho využila k tomu, že jsem akutně ráno si došla k lékaři a řádně jsem se omluvila z této interpelace. Je mojí chybou, že jsem si nepřečetla jednací řád Sněmovny, a bohužel, i když jsem byla omluvena a byl omluven i pan premiér Fiala, tato interpelace, na kterou čekám přes dva měsíce, propadla. Takže kolegové, pokud budete mít interpelaci, na kterou čekáte tři měsíce, pokud si zlomíte nohu a nebudete moci přijet do Sněmovny tuto svoji písemnou interpelaci vyřešit a přednést, máte na další měsíce smůlu. Takže si myslím, že i to je v jednacím řádu zapotřebí řešit, protože opravdu se toto může stát každému z nás.

A proto bych chtěla - on tu pan premiér zase není, není tu ani pan ministr zdravotnictví, který by nám v tom bodu mohl odpovědět, a moje písemná interpelace je Chybějící bezpečnostní prověrky na Ministerstvu zdravotnictví na stupeň důvěrné. Já jsem se tuto informaci opět dozvěděla z médií, protože my jiné informace nemáme, a tam bylo uvedeno, že dlouhodobě nemají bezpečnostní prověrku na stupeň důvěrné náměstci vlády, tedy političní náměstci pan Dvořáček a pan Pavlovic, kteří působí na Ministerstvu zdravotnictví. Pan Dvořáček nastoupil na ministerstvo s tím, že bude řídit zdravotnickou část českého předsednictví v Radě Evropské unie. Je zvláštní, že v takto významném postavení s nutností bezpečnostní prověrky nepočítal a že o ni ani nepožádal. Tato bezpečnostní rizika jsou u pana Dvořáčka umocněna obavou z možného závažného střetu zájmů, neboť pan Dvořáček přišel na ministerstvo po svém nedávném působení v Asociaci inovativního farmaceutického průmyslu, která v České republice sdružuje 34 společností uvádějících na trh léky. Já jsem se pana premiéra touto písemnou interpelací ptala, jestli mu nevadí možná bezpečnostní rizika a možný střet zájmů pana náměstka. My tady řešíme pořád a pořád dokola střet zájmů vlastnění všeho našeho předsedy pana Babiše, ale tady to, že někdo přišel a nemá bezpečnostní prověrku na stupeň důvěrné, se neřeší.

Takže protože moje písemná interpelace byla tímto způsobem, je to moje pochybení, ale vůbec mě nenapadlo, že když někdo je opravdu omluven řádně, že se interpelace nepřeruší, a tudíž nebude na další schůzi, tak jsem chtěla zařadit do dnešního programu bod Chybějící bezpečnostní prověrky náměstků na stupeň důvěrné na Ministerstvu zdravotnictví. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Další přihlášenou je paní poslankyně Hanzlíková, připraví se paní poslankyně Adámková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já si dovolím také požádat o zařazení nového bodu. Je to bod Finanční ohrožení sociálních služeb s nadregionální působností a musím říct, že tento bod se snažím zařadit již po několikáté. Včera jsem ho měla připravený na interpelaci, ale vzhledem k tomu, že pan ministr nebyl přítomen a že je třeba tuto záležitost řešit rychle, tak požádám o zařazení jako bodu na dnešní program.

Proč tak činím? Ony se na mě totiž stále obracejí organizace, které poskytují sociální služby s nadregionálním působením, které se díky výraznému zpoždění výplaty dotací dostaly do velkých finančních problémů. Pro některé z nich je současná situace opravdu kritická, protože mají navíc za sebou nesmírně náročný loňský rok, kdy se musely potýkat se zvýšením cen energií, pohonných hmot a dalších vstupů. Není to malý počet těchto organizací, jedná se zhruba o 110 organizací, které poskytují služby těm nejohroženějším skupinám - seniorům, lidem se zdravotním postižením, samoživitelkám a dalším osobám, které se nacházejí v nepříznivých sociálních situacích. Tyto organizace musí teď každý den řešit, jak zaplatí nutné faktury, ale především řeší, jak zaplatí své zaměstnance, o které samozřejmě nechtějí přijít.

Bohužel se na mě ale začali teď obracet i klienti těchto sociálních služeb, kteří mají samozřejmě obavy o to, jestli jejich sociální služby, bez kterých oni nemohou být, protože někdy jsou na nich až stoprocentně závislí, vůbec toto období v uvozovkách přežijí, zda nebudou muset propouštět zaměstnance a zda udrží rozsah svých služeb, což je samozřejmě pro klienty velmi důležité. Smutné je to, že tato situace nevznikla díky nějakým vnějším okolnostem, které by ministerstvo nemohlo ovlivnit, ale byla způsobena systemizací, která byla realizována od 1. 1. 2023 a byla realizována i přesto, že zazněla na výboru pro sociální politiku spousta výhrad od poslanců, a dokonce bylo přijato usnesení, ve kterém VSP vyjádřil nesouhlas a požádal pana ministra o pozastavení té systemizace. My jsme na to dostali z Ministerstva práce a sociálních věcí vyjádření, ale za mě bylo velmi obecné a nijakým způsobem mi nevysvětlilo, proč ta systemizace musela zasáhnout tak hluboce, zrušila devět oddělení a opravdu někde až nelogicky rozdělila kompetence jednoho oddělení do několika dalších, a v podstatě dopady toho teď pociťují sociální služby s nadregionálním působením. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP