(14.40 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Vzhledem k tomu, jaký je to zásadní problém, tak vás skutečně prosím, abyste se tomu věnoval, jelikož mám k dispozici i dopis, kterým vás oslovila Hospodářská komora s nabídkou vytvoření mezirezortní pracovní skupiny k tématu regulace bezpečnosti. Snahou komory je předejít řadě komplikací a snížit panující nejistotu ohledně připravované legislativy.

Rád bych se zeptal, zda nadále vznik a fungování této mezirezortní pracovní skupiny k tématu regulace kyberbezpečnosti podpoříte a co pro to, pane premiére, dál a kdy uděláte. Děkuji vám za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a opět zkonstatuji, že pan předseda vlády je omluven. Odpoví v souladu s jednacím řádem do 30 dnů.

Nyní poprosím paní poslankyni Věru Adámkovou a připraví se pan poslanec Hubert Lang. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesla svou interpelaci na premiéra této země. Obracím se na něj, protože stále slyšíme, že vláda rozhoduje jako celistvý orgán, tak proto, protože se to dotýká problémů několika ministerstev. Požaduji odpověď na jasnou koncepci vlády na vzdělávání dětí z třetích zemí, protože máme regionálně velké problémy, které vláda neřeší, neřeší je prostě ani ministerstvo, ani vláda tedy jako celek. Jedná se o to, že i na druhém stupni některých státních škol, upozorňuji, jsou třídy, které mají více jak 30 žáků, kde je více než polovina žáků nemluvících česky. Na druhém stupni škol. Musím říci, že tady máme samozřejmě komunitu vietnamskou, které je velmi zodpovědná ke vzdělávání svých dětí. Takže konkrétní případ. Přistane třináctiletý chlapec v pondělí na Ruzyni, neumí slovo česky a ve středu je ve třídě. To by bylo v pohodě, kdyby tam byli dva, tři. Jenže je jich více než 50 %. V takové třídě by podle mě tedy chtěl učit pouze kamikadze, protože to je katastrofální. Já chci vědět, kdy vláda splní zákonem danou povinnost, to je 130 % průměrné mzdy regionální. Jestliže v Praze máme nyní průměrnou mzdu přes 46 000, předpokládám, že je jasné, že učitel minimálně s třemi lety praxe už bude mít 60 000 bez dalšího učení, bez dalších přesčasů. To jistě není pravda. Vláda tady neplní požadavky, které jsou na ni kladené a které má za povinnosti.

Takže žádám o jasnou odpověď, jaká je koncepce vlády pro tyto školy, jakým způsobem budou zohledněny tyto velmi tíživé podmínky pro pedagogy, protože ony jsou tíživé v dopadu i na vzdělávání českých dětí. Dovedete si představit třídu, to je pytel blech. Máme tam nadpoloviční většinu dětí, které nemluví česky, a do toho ještě dva asistenty k dětem, které potřebují pomoc. Takže se domnívám, že tedy vláda nečiní. Je to neuspokojivé, je to katastrofální, a nebudeme-li dbát na vzdělávání v základních školách, tak co chcete řešit dále? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji se přednesení vaší interpelace, bude odpovězeno do 30 dnů písemně.

Nyní pan poslanec Hubert Lang, připraví se pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Vážený nepřítomný pane premiére, moje otázka je jednoduchá. Nechcete opravdu už podat demisi a hodit ručník do ringu? Proč to říkám. Včera jsem sledoval na CNN Prima News váš krásný pořad, který se jmenuje Co na to pan premiér. Nadzvedlo mě tam několik věcí. Například pan Fiala se vyjádřil: "Neděláme populistickou politiku. Populistickou politiku zde dělala sedm let předchozí vláda a pan Andrej Babiš." Takže opět posedlost Babišem. Další vaše vyjádření: "Vláda se chová zodpovědně. Naše nepopulární kroky lidé pochopili a přijímají je. Vysíláme signály vůči veřejnosti, byť nepopulární kroky musíme udělat." Další vyjádření: "Hnutí ANO chce konkurovat extremistům. Zatím je pouze populistické, směřuje ovšem k extremismu." Další věta: "Hnutí ANO je nebezpečné, začíná se obracet k radikální rétorice."

Ptám se, to jsou jako co, tahle vyjádření? Mám se obávat, že v další zprávě o extremismu, která vyjde příští rok, již bude hnutí ANO zahrnuto mezi extremistické subjekty? Hnutí, které má 72 poslanců, hnutí, které volilo obrovské množství lidí, hnutí, které je úspěšné? Co to je, prosím vás? Pane premiére, uvědomujete si, že vaše vláda má hodnocení 3,8, takže taková lepší čtyřka? Je to nejhorší hodnocení za dvanáct let. Vy jste propadl v rámci hodnocení politiků. Víte, kdo je na prvním místě? Na prvním místě je pan Babiš. Kdo je na druhém místě? Na druhém místě je extremista Okamura. Kdo je na třetím místě? Zeman, kterého tak nenávidíte a kterého byste se už nejradši zbavili. A vy jste až na čtvrtém místě.

Pane premiére Fialo, hoďte ručník do ringu, rozdáme si znovu karty, uděláme rekonstrukci vlády, nebo budeme směřovat případně k předčasným volbám. Ale takhle ne, prosím vás. Takže já vím, jak mi odpovíte... (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Opět bude odpovězeno v souladu s jednacím řádem do 30 dnů. Nyní poprosím pana poslance Martina Kolovratníka, následně se připraví paní poslankyně Karla Maříková. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slova, já v úvodu vystoupení navážu na předřečníka Huberta Langa. To je přesně ono. Premiér Fiala se všude zaklíná Andrejem Babišem, hřmí, jací jsme extremisté, ideově vyprázdnění, jak nepracujeme. TOP 09 dávala dneska fotky na sítě, jak zde Andrej Babiš není. Interpelace na premiéra - a není tu premiér. Já tu statistiku, dámy a pánové, nemám, ale pokud si pamatuji z minulého volebního období, Andrej Babiš v roli premiéra tady na interpelacích byl velmi často a velmi pečlivě dbal na to, aby zde byl přítomen a jednal s opozičními poslanci v té době. Tolik na úvod.

Ale teď moje interpelace. Já bych se vás, pane nepřítomný premiére, rád zeptal na rozpočet Ministerstva dopravy. Už jsem tady na plénu Sněmovny dvakrát na konci ledna a včera naposledy navrhoval a žádal, prosil jsem, o zařazení nového bodu na téma Nejistý rozpočet Ministerstva dopravy a rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury. Zcela překvapivě - to říkám v uvozovkách a ironicky - jsem koalicí nebyl vyslyšen a tento bod nebyl zařazen na jednání pléna Poslanecké sněmovny. Proto mi nezbývá, než se zeptat vás.

Připomenu ten velmi známý, ale bohužel falešný účetní trik ministra Stanjury a ministra Kupky, kteří sice v médiích hlásí, že doprava má něco přes 150 miliard,150,9, k dispozici, ale ve skutečnosti 30,7 miliardy korun stále není pokryto. Stále dodneška nevíme, jestli tyto peníze doprava získá z vlastních dluhopisů, které vydá Státní fond dopravní infrastruktury, nebo z půjčky u Evropské investiční banky, a jaké budou parametry té půjčky. Když jste slibovali na podzim, že to nějak dořešíte, tak jsme čekali. Teď je půlka února.

Proto mám dvě otázky. Ta první: Nebylo by jednodušší a transparentnější, kdyby si tyto peníze rovnou půjčil stát prostřednictvím Ministerstva financí? Druhá otázka: Nebylo by lepší, pokud by dodatečné financování pro SFDI stát zajistil právě prostřednictvím Ministerstva financí a Státní fond by s tím pracoval až od příštího roku? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Zase bude odpovězeno v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

Nyní paní poslankyně Karla Maříková a připraví se opět pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane nepřítomný premiére, ještě v květnu jste tvrdil, že nebudete zvyšovat daně, protože to považujete za špatné. Řekl jste, že je dobré, když mají lidé a firmy více peněz. Zvyšováním daní sebereme lidem víc peněz, stát je pak spotřebuje, rozpustí a přerozdělí je jinak. Pro společnost, ekonomiku i stát je lepší, když peníze mají k dispozici lidé a firmy. V listopadu loňského roku jste se vyjádřil v podobném duchu s výjimkou válečné daně, která je ale dočasná a vztahuje se na neočekávané a mimořádné zisky firem v energetice a bankovnictví. Dodal jste, že za této situace považujete za správnější, aby se lidem peníze nechaly. Oni si s tím dokážou poradit lépe, jste podotkl.

No a co: je únor 2023, je po prezidentských volbách a vláda už se netají svými kroky, přestává se přetvařovat a balamutit občany. Odnesou to nejspíš nemovitosti, živnostníci, stavební spoření i alkohol a cigarety. Patrně od 1. ledna příštího roku - Zbyněk Stanjura za ODS, ministr financí, už se tím netají - se daně v Česku výrazně promění. Pane premiére, co takový obrat o 180 stupňů a absolutní podraz ze strany vlády na občany této země? Nemluvě o vašich voličích, protože jste lidem lhali. Netýká se to jenom toho, že budete zvyšovat daně. Ještě 10. listopadu 2022 byl na oficiálních stránkách ODS uveřejněn rozhovor z pořadu Ptám se, kde jste sliboval, že současná vláda věk odchodu do důchodu nezvýší. Dnes oficiálně o zvýšení věku odchodu do důchodu hovoří předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová nebo ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Proč jste opět, pane premiére, lhal a obalamucoval občany?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, i za dodržení času. Nyní opět konstatuji, že bude odpovězeno v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

Již jde k pultíku pan poslanec Martin Kolovratník s další interpelací. Připraví se pan poslanec Radek Koten. Prosím.




Přihlásit/registrovat se do ISP