(13.00 hodin)
(pokračuje Pavel Růžička)

Zároveň bych chtěl zopakovat, že podporujeme snahu Ministerstva obrany přispět touto normou k dodržování závazků vůči našim spojencům, avšak tady upozorňuju na zmíněná rizika. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. Mám informaci, že je dohoda na úrovni předsedů klubu, že tento bod doprojednáme do konce. Hlásí se pan zpravodaj.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych jenom v krátkosti rád chtěl načíst zkrácení lhůty mezi projednáním mezi prvním a druhým čtením o 30 dnů na 30 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, eviduji váš návrh.

Do obecné rozpravy se nikdo další nehlásí, ani z místa, obecnou rozpravu tedy v tuto chvíli končím.

Zeptám se na zájem o závěrečná slova? Paní ministryně, prosím.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Jenom velmi stručně, nechci okrádat kolegy o oběd. Opravdu aktuálně na našem rezortu připravujeme největší akvizice v historii České republiky. Válka na Ukrajině potvrdila, že abychom byli připraveni na současné i budoucí konflikty, je urychlená modernizace armády naprosto nezbytná a už ji nelze dál odkládat. K tomu potřebujeme také pružný systém financování obrany našeho státu a samozřejmě k tomu je i nezbytný stabilní finanční rámec a transparentní plánování obranných výdajů, zejména v případě velkých strategických projektů.

Kodifikací tohoto závazku, dámy a pánové, do zákonů dáváme jasně najevo připravenost dostát těmto závazkům a zároveň říkáme, že jsme si vědomi nutnosti budovat svou obranyschopnost a že i chceme vlastně, aby aliance, jejíž jsme součástí, byla silná a aby v ní plnili všichni to, k čemu se zavázali. Ty strategické projekty jsou vlastně projekty, které trvají více let, mají zásadní dopad na obranyschopnost a počítají s rozpočtem nad 300 milionů korun.

Tady možná ještě bych zmínila to, co tady tuším říkal pan poslanec Vích, nebo nevím, jestli to byl pan poslanec Vích nebo pan poslanec Růžička...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní ministryně, já vás přeruším - prosím, kolegyně, kolegové, opravdu dneska nějak rušíte více než jindy. Zkuste se utišit. Zbývá pár posledních minut, než doprojednáme tento bod, a pak bude jistě spousta času během oběda na vaše hovory. Prosím o klid v sále, aby paní ministryně mohla v klidu pokračovat. Děkuju vám.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: K tomu, že není nezbytné, aby se to řešilo takto, že by se to mohlo projednávat pokaždé při státním rozpočtu. Tak tady jenom bych řekla, že i historický vývoj ohledně našeho plnění, respektive neplnění těch 2 % jasně ukázal, že čím více pojistek, tím lépe. Zmiňovala jsem všechny země okolo nás, které deklarovaly zvýšení výdajů na obranu, a naše vláda je tedy toho názoru, že pojistka ve formě zákona, který dá exekutivně jasnou povinnost sestavit rozpočet tak, aby respektoval bezpečnostní zájmy České republiky, je zcela namístě. Děkuju vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já děkuju, paní ministryně.

Zeptám se, jestli pan zpravodaj má zájem o závěrečné slovo? Není tomu tak.

Nyní budeme hlasovat o návrhu, který zazněl v obecné rozpravě, a sice o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Eviduji žádost k odhlášení, tak vás všechny odhlásím a poprosím, abyste se svými identifikačními kartami přihlásili znovu. Mezitím jsem zagongoval, aby mohli dorazit do sálu ostatní kolegové. Počet poslanců se ustálil.

 

Zopakuji, že budeme hlasovat o návrhu, který zazněl v obecné rozpravě, a byl to návrh ze strany SPD na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 77, bylo přihlášeno 139 poslanců, pro hlasovalo 14, proti 115. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro obranu jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Není tomu tak, přistoupíme tedy k hlasování.

 

Budeme hlasovat o tom, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro obranu jako garančnímu výboru.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 78, bylo přihlášeno 139 poslanců, pro hlasovalo 139. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro obranu jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh rovněž rozpočtovému výboru jako dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru či výborům? Není tomu tak, přistoupíme tedy k hlasování o přikázání návrhu výboru rozpočtovému.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 79, bylo přihlášeno 140 poslanců, pro hlasovalo 137. Návrh byl přijat a já konstatuji, že jsme tento návrh přikázali k projednání rozpočtovému výboru.

 

V obecné rozpravě zazněl návrh na zkrácení lhůty ze strany zpravodaje o 30 dnů na 30 dnů na projednání mezi prvním a druhým čtením. Budeme tedy hlasovat o zkrácení lhůty.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 80, bylo přihlášeno 144 poslanců, pro hlasovalo 72, proti 17. Návrh byl zamítnut.

 

Tak... proběhne kontrola hlasování, ještě vteřinku vydržte. Pan předseda Cogan?

 

Poslanec Josef Cogan: Dávám námitku k hlasování. Já jsem klepal na odhlášení. (Hlasitý smích v plénu.) Já si myslím, že - vy jste to neslyšeli?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, nezaznamenal jsem vaše klepání. Odhlásil jsem vás asi před třemi minutami. Myslím, že to bylo jedno, dvě hlasování předtím. (Mohutný potlesk zleva.)

 

Poslanec Josef Cogan: Já jsem klepal jakoby kartou jako do stolu. Já myslím, že mi to můžou dosvědčit jakoby lidi, kteří tam byli. (Hlasitý smích v plénu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Musíte klepat více, pane poslanče. (Opět smích a potlesk.) Tak, paní poslankyně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP