(15.00 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

V posledních šesti týdnech se nám podařilo tímto mimořádným způsobem získat azitromycin, amoxiciliny, standardní V-penicilin či amoxiciliny s kyselinou klavulanovou a další léčiva z řad antibiotik z penicilinové řady, kolegové vědí, o čem mluvím. Další dodávky jsou na cestě a my v tom úsilí nepolevíme, protože ta situace není dobrá, a já na to upozorňoval, není dobrá v celé Evropě, po celém světě. Je prostě fakt, že problém s dostupností antibiotik je v celé Evropské unii i v řadě mimoevropských států, je to snadno ověřitelný fakt. Ty informace si snadno každý získá na příslušných ministerstvech, mají je na svých stránkách. Kdo to popírá, tak buďto není ochoten a schopen si ty informace ověřit, anebo lže vědomě, což by bylo smutné. A já věřím, že nikdo v této Sněmovně nechce lhát vědomě.

Už na přelomu roku Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo švédské předsednictví a Radu Evropské unie, aby pokračovalo v naší iniciativě, kterou jsme nastartovali, a aby byla připravenost a reakce na mimořádné situace v oblasti zdraví, tedy aby HERA v tomto směru byla daleko aktivnější. Chceme celoevropské řešení, které bude výhodné především pro malé státy. My jsme jednali s řadou ministrů. Problém v tomto směru má celá řada států. My jsme jednali v poslední době s ministerstvem Rakouska, Finska, Francie, Lotyšska, Chorvatska, Slovinska, Španělska, Německa, Řecka. Ti všichni mají podobné nebo ještě větší problémy než my a většina z těchto zemí nemá tu legislativu, kterou se nám podařilo v loňském roce připravit a předložit. Ano, tady správně zaznělo, že Němci bohužel musí kupovat přes centrální výběrové řízení, a nemohou provádět to, co já jsem provedl, a proto jsem dokázal dovézt takové množství statisíců balení antibiotik.

Nicméně, a to musím zdůraznit, v oblasti antibiotik v tuto chvíli v žádném případě nehrozí, že by pacient nedostal léčbu, a nehrozí to u žádného léku, vždycky je nějaká varianta. Ani omylem to nehrozí u pacientů hospitalizovaných, to je čistá lež, pokud to někdo tvrdí. Neexistuje žádný z klíčových zásadních léků, centrových léků, onkologických léků, vzácných léků, který by chyběl. My tu situaci pravidelně sledujeme a monitorujeme. Vždycky existuje nějaká účinná alternativa, pouze se musíme naučit s těmi účinnými alternativami pracovat.

A nyní ke komunikaci Ministerstva zdravotnictví a mě samotného na téma řešení nedostatku léčiv. Nejenom během ledna jsem na Ministerstvu zdravotnictví na toto téma pořádal řadu tiskových konferencí, stejně jako po vládě, ale i tady v Poslanecké sněmovně, byl jsem v médiích, mluvím opakovaně s novináři a samozřejmě i s vámi, kolegyně a kolegové, víte to stejně dobře jako já. Vydali jsme řadu tiskových zpráv, řadu informací, přehledů. Ale cílem není vydávat přehledy, cílem je poskytovat informace lékárníkům a lékařům, jak postupovat, tyto informace poskytovat aktuálně, a toto děláme a daří se nám. A jsem rád, že to uznává jak prezident Lékárnické komory, tak předseda Asociace praktických lékařů pro dospělé doktor Šonka, tak vedení Asociace praktických lékařů pro děti a dorost. Protože ano, souhlasím, děti, to je to zásadní, na co musíme myslet, a především pro ně, a nejenom pro ně musíme ty léky mít.

O krocích ke zvládání výpadku pravidelně informuji ministry i premiéra. Vystoupil jsem také na tiskových konferencích po jednání vlády. Na otázky novinářů ohledně léčiv jsme já či můj náměstek Jakub Dvořáček samozřejmě odpovídali a i na tiskových konferencích konaných k jiným tématům, stejně jako mimo ně, kde se nás na tyto problematiky ptají, vždycky odpovídáme. Tématu se věnuji na svých sociálních sítích a jsem velmi rád, že, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně, paní poslankyně Schillerová, paní předsedkyně Schillerová z nich čerpá informace a snaží se z nich poučit. Děkuju. Samozřejmě tiskové oddělení Ministerstva zdravotnictví je plně k dispozici médiím a jejich dotazům.

Teď tedy, a je mě to ne úplně příjemné, ale přesto něco k akci poslaneckého klubu hnutí ANO 2011. Mě to mrzí, mě to mrzí, že se asi zbytečně poslanci ANO rozčilovali a že se, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně ANO rozčilovala. Mrzí mě, že ta situace je taková, ale mě na tuto akci nikdo fakt nepozval. Pokud to někdo říká, já jsem opravdu žádnou oficiální písemnou pozvánku nedostal, nepřišla na Ministerstvo zdravotnictví, nepotvrdil jsem účast, nedostal. Prosím, pokud jste ji posílali, ukažte mně tu pozvánku, kde já jsem potvrdil účast. Pokud jste mně ji neposílali a já jsem účast nepotvrdil, prosím, neříkejme si tyto věci. Ano, paní profesorka Adámková mně řekla, že hodlá udělat ve čtvrtek kulatý stůl, tím končil náš telefonický rozhovor. Rád vám ho pustím, mám ho nahraný - ano, protože většina hovorů se mně zaznamenává na ten mobil, který jsem nafasoval. Technicky... (Rozruch v levé části, potlesk několika poslanců z lavic ANO.) Je potřeba se chránit, protože pak se objevují různé nepravdy a člověk pak vypadá jako někdo, kdo dělá věci, které jsou špatné. A já opravdu si velmi vážím, a říkám to tady opakovaně, spolupráce se všemi kolegy, se všemi lékaři, se všemi poslanci a členy zdravotního výboru, nicméně v životě bych nemohl říct, že přijdu na akci, která se koná v den, kdy máme jednání se zástupci hejtmanů, s lékaři a zástupci sdružení a organizujeme, respektive debatujeme o pohotovostních službách a urgentních příjmech, ta akce je naplánovaná několik týdnů předem, a v den, kdy mám jednání s šéfem vědecké rady České lékařské komory doktorem Mrozkem, kdy řešíme vzdělávání lékařů. Všichni víme, jak standardně probíhají pozvánky na podobné akce. Tedy znovu opakuji, já jsem byl překvapen tím, jak je formulováno to, že jsem někam nešel, ale oficiální pozvání na ministerstvo nedorazilo. Já jsem svou účast písemně nepotvrdil, naopak. Na Ministerstvu zdravotnictví proběhl zdravotní výbor ve středu před touto akcí, kde nepadlo jediné slůvko, že by následující den podobná akce byla. Nikdo z členů zdravotního výboru tam akci neavizoval, nikdo o ní nemluvil. Prostě to je pravda, zase z toho zdravotního výboru existuje záznam. Budu rád, když se podobným nedorozuměním vyhneme, budu rád, když k nim nebude docházet. Jsem rád, že zdravotní výbor plánuje na 28. února, a to v tu středu, kdy byl zdravotní výbor na Ministerstvu zdravotnictví, to v tu středu zaznělo, kulatý stůl na téma, jak do budoucna řešit nedostatky léků. Tady jsem dostal oficiální pozvánku. Ladilo se datum tak, aby opravdu mohli jít zástupci ministerstva, nejenom já, ale aby tam mohli jít relevantní zástupci všech těch, kterých se to týká. Určitě tato akce tak jako všechny akce bude otevřená, budou na ni pozvaní bezesporu předpokládám všichni poslanci.

Tři dny před konáním té akce, která proběhla ve čtvrtek, a já se omlouvám, ale velmi mě to mrzí, dorazila pozvánka na tuto akci, toto je ta pozvánka. (Ukazuje.) Tato dorazila, kde jsou uvedení: Účast potvrdili. Ale já jsem nikde účast nepotvrdil. Pokud jsem písemně potvrdil účast, prosím, ukažte mně to. A kdybych chtěl být stejně zlý, tak bych řekl: Pozvánka - poslanecký klub hnutí ANO 2011 si vás dovoluje pozvat na kulatý stůl pod záštitou předsedkyně hnutí ANO 2011 JUDr. Aleny Schillerové, Ph.D., na téma... Nemyslím si - i když možná ta informace ke mně zatím nedoputovala, vaším prostřednictvím - že paní předsedkyně klubu jste už i nová předsedkyně hnutí. To je možné, že se stanete osmého, ale takhle ta pozvánka zní - zve mě pod záštitou předsedkyně hnutí ANO 2011.

Já bych mohl zařadit mimořádný bod na tuto schůzi: Gratulace nové předsedkyni hnutí ANO 2011 ke zvolení. To nebudu zařazovat. (Potlesk v pravé části sálu.) Ale abych ten bod nějak navrhl.

Nicméně tak jak toto vnímám jako chybu, která se tady objevila, a jsme lidé, děláme chyby, naprosto jasně si uvědomuji, že tam mělo být předsedkyně klubu hnutí ANO, je to velmi správně, tak stejně tak prosím, akceptujte, že tam byla další chyba - účast potvrdili, protože já jsem opravdu účast nepotvrdil. Ani by to nešlo, nemohu potvrzovat účast takto rychle a opravdu jsem žádné oficiální pozvání, písemné pozvání, tak, jak se to standardně dělá - vy to děláte, když jste byli v koalici, my to děláme, když jsme v koalici, dělají to všichni poslanci - tak nedostal. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP