(21.50 hodin)
(pokračuje Karla Maříková)

Pro nás je to na pořadu dne stále, protože vláda neudělala nic, co by zlepšilo ekonomickou situaci této země. Jelikož máte většinu v Poslanecké sněmovně a jste společně zaháčkovaní různými trafikami, dá se těžko očekávat, že by tento návrh prošel. Ale stojí to za pokus - aspoň zjistit, zda se ve vašich řadách třeba nenachází někdo, kdo nesouhlasí s tím, jak poškozujete ekonomické zájmy našeho státu a svou politikou doslova odíráte občany, kteří v mnoha případech, aby mohli zaplatit předražené energie a střechu nad hlavou, hladovějí. Ale je možné, že i ve vašich řadách je někomu líto starého hladovějícího člověka nebo hladovějících dětí matek samoživitelek - věřte, že těchto lidí v naší zemi neustále přibývá - a pohne se v něm třeba svědomí a řekne dost, nechci pomáhat vládě, která žene lidi do bídy, a vzpomene na svůj slib, který složil, když získal mandát.

Občané této země se propadají čím dál více do chudoby. Mnohé matky samoživitelky nemohly dát svým dětem na Vánoce ani dárky. Nízkopříjmové skupiny musejí řešit, zda se najedí, nebo zaplatí energie. Neziskové organizace hlásí, že je čím dál více seniorů, kteří třeba několik dní nejedli. Řada seniorů neměla několik týdnů maso a jedí pouze čínské polévky. Výsledkem bývá podvýživa, která vede ke zhoršení zdravotního stavu. Šetří na jídle a v domě svítí třeba baterkou. Důchodci přesto nezvládají zaplatit účty. Zatímco dříve trpěly chudobou jen jednotky procent seniorů, kteří žijí sami, nyní je to téměř každý druhý. Zdražování nájmů, energií, potravin a léků na ně totiž dopadá více než na ostatní. Čím dál většímu počtu z nich proto hrozí, že se ocitnou v dluzích a bez střechy nad hlavou. Měsíčně jim zbývá několik set korun. Nevědí, co s nimi bude. Nemají jídlo, hygienické potřeby. Co mají dělat, když si potřebují koupit boty? (Smích v pravé části sálu.) Vám to možná přijde k smíchu. Mají jít třeba žebrat? Nebo mají chodit bosi, jako dříve chodili žebráci? To vám opravdu přijde, pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, k smíchu? Kolik takových lidí politika Fialovy vlády dostane do takové situace, těžko odhadnout.

Podle hloubkové studie projektu Neviditelní až 889 000 Čechů, tedy téměř milion, tedy téměř 10 % naší populace, patří mezi takzvané neviditelné seniory, tedy ty, kteří mají problém uhradit své živobytí, ale propadají systémem státní pomoci. To je vizitka vlády Petra Fialy, vlády ODS, TOP 09, Pirátů, Starostů a nezávislých a KDU-ČSL. Víte, ti lidé si nemohou dát kafčo a zákusek za stovku. Kolikrát jim nezbývá ani těch sto korun na jídlo denně. Jsou to lidé, kteří třeba celý život pracovali. Tak funguje ten váš cedník proti drahotě, který je pouze marketingové PR a žádnou pomoc nepřináší.

Premiér této země neví ani, jak fungují dávky v hmotné nouzi. Jak tedy můžeme chtít adekvátní pomoc? Zatímco nízkopříjmové skupiny řeší, zda neskončí na ulici, a střední třída se propadá, tak Ministerstvo průmyslu a obchodu bude nabízet asi 70 mikin z českého předsednictví Evropské unie podepsaných politiky a dalšími známými osobnostmi. Vybrané peníze chce úřad následovně použít na nákup generátorů, teplometů a dalších technologií. A hádejte, kam je pošle? Na Ukrajinu! Pochopíte to? Naši občané nemají na energie, jídlo, bydlení, léky a Ministerstvo průmyslu a obchodu pořádá aukci a výtěžek použije opět na pomoc Ukrajině, kam peníze padají jak do černé díry, a nikdo neví, jak a kým jsou využity, nebo spíš zneužity. To se nám to rozdává, když nám banky půjčují a český občan to cáluje, třeba placením předražených energií. Pomáhejme lidem v nouzi, ale adekvátně s ohledem na ekonomickou situaci státu.

Pojďme se podívat na trochu čísel. Výdaje ze státního rozpočtu na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny dosáhly ke konci října 15,3 miliardy korun. Další 3,8 miliardy korun činí výdaje samospráv. Nejvyšší položkou v nákladech tvořily vyplacené sociální dávky. Na sociálních dávkách Česko vyplatilo 7,6 miliardy korun. Zajištění zdravotní péče vyšlo veřejné rozpočty na 3,9 miliardy korun. Výdaje spojené s ubytováním činily ke konci října 2,6 miliardy korun. Od únorového začátku války na Ukrajině udělil český stát téměř 458 000 uprchlíků dočasná víza. Určitě pomáhejme lidem prchajícím před válkou. Ale vše má své hranice. A nechovejme se jak váleční štváči a hauři, když nemáme na pomoc vlastním lidem.

Zatímco Česká republika prochází energetickou krizí, vláda České republiky se soustředí na pomoc Ukrajině. Prvního července začalo české předsednictví v Radě Evropské unie. A co myslíte, že bylo jednou z priorit Fialovy vlády? Poválečná obnova Ukrajiny. I dnes jste mohli slyšet pana premiéra, jak na kritiku rozpočtu a jejich práce reagoval projevem - opět pomoct Ukrajině. Nevím, zda si všiml, že většina občanů České republiky této vládě nedůvěřuje. Za více jak rok nám tato vláda předvedla, že více jak vládou České republiky je vládou ukrajinskou.

Snaha o řešení energetické krize pod velením naší vlády absolutně selhala. Neodborné řízení této země v oblasti energetiky nás bohužel může stát stovky miliard korun. Již nyní je státní dluh více jak 2,895 bilionu korun.

Jak jsem na samém začátku řekla, lidé vám dali důvěru, protože čekali změnu. Ale očekávání se nenaplnila. Přišly jen signály pana premiéra. Tak jako silničáře každý rok zaskočí sníh, tak Fialovu vládu zaskočila energetická krize, na kterou mimo jiné odborníci upozorňovali už v minulém volebním období. No, není se čemu divit, když rezort Ministerstva obchodu a průmyslu vede bankéř. Nejprve tedy přišla vláda s úsporným tarifem, který se ukázal jako populistický a nesmyslný. Tento tarif nevybízel k úsporám, a navíc byl často kontraproduktivní. Vládní opatření v podobě příspěvku 3 500 korun na vyrovnání vysokých cen elektřiny v době energetické krize totiž vyznělo absolutně paradoxně. Domácnosti, které vytápěly elektrickými přímotopy a měly roční spotřebu kolem 15 až 25 megawattů za hodinu, mohly zaznamenat nárůst ročních nákladů až o stovky tisíc korun. Ale obdržely pouze 3 500 korun. Naopak někteří lidé s chatou, tedy s distribuční sazbou D01d, upozorňovali, že příspěvek jim fakticky pokrývá celoroční spotřebu elektřiny. Domácnosti s tepelnými čerpadly a vysokou spotřebou kolem 10 megawattů za hodinu obdržely také pouze 3 500 korun, přestože jejich náklady mohly kvůli krizi skokově vzrůst o desítky tisíc. Navíc domácnosti, které vůbec nevyužívaly elektřinu k vytápění a měly spotřebu kolem 1 až 2 megawattů za hodinu ročně, také obdržely 3 500 korun.

Zastropování cen energií není cesta, zaplatí to střední třída a přináší to jen škodu, říkal premiér Petr Fiala a opozici nazýval populisty. No a co přišlo? Vláda zastropovala ceny energií, ovšem místo aby to bylo u výrobců, tak je zastropovala u dodavatelů. Fialovou vládou navržený cenový strop na úrovni 6 korun za kilowatthodinu silové elektřiny je nepřijatelně vysoký, když donedávna se kilowatthodina silové elektřiny včetně DPH prodávala za 2 koruny. Přitom má naše republika u nás vyráběné levné elektřiny přebytek. Trojnásobná cena je neúnosná. S poplatky za odběrné místo, přenos, distribuci, příkon a jistič je to 9 korun za kilowatthodinu. To samé platí pro zemní plyn. Vládou navržený strop 3 koruny za kilowatthodinu je více než čtyřnásobné zvýšení, kdy stála kilowatthodina okolo 70 haléřů. Pro ty, kteří plynem topí, je to absolutně likvidační.

Po pouhých 14 dnech vláda navrhla windfall tax, tedy daň z nadměrného zisku, kterou vláda rychle prosadila jako přílepek novely zákona o DPH s minimálním časem na připomínky, bude mít široké důsledky v podobě žalob. Rozhodnutí vlády o windfall tax vedlo ke snížení hodnoty akcií společnosti ČEZ o přibližně 35 %, což pro daňové poplatníky znamená ztrátu přibližně 150 miliard korun kvůli nižší tržní kapitalizaci společnosti, kterou stát vlastní zhruba ze 70 %. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP