(10.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji jak za čas, tak za klidný průběh. Nyní pan ministr, vaše dvě minuty.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji. Když tady říkala paní kolegyně Mračková Vildumetzová, že tato vláda byla u strukturálně postiženého Karlovarského kraje a tak dále, tak já říkám, že tato vláda v oblasti kultury do strukturálně postiženého Moravskoslezského kraje dá 600 milionů korun na podporu výstavby koncertního sálu v Ostravě. Tak abychom porovnali jednotlivé výdaje.

A paní poslankyně Pokorná Jermanová, prostřednictvím paní místopředsedkyně, já jsem už na závěr svého předchozího příspěvku nemohl doříct to podstatné. Paní poslankyně Levko dělá odborný seminář o veřejné kulturní instituci, kde zazní všechny podstatné informace. A co se týká toho, jak vy říkáte, takzvaného tajného návrhu zákona, tak jenom připomenu, že se před Vánocemi konalo na mém ministerstvu téměř tříhodinové zasedání, nebo přes dvě hodiny, zasedání tripartity, kde především zástupci odborových organizací velmi detailně kladli dotazy, které směřovaly k tomuto návrhu zákona. Následně poslali velký písemný materiál, který my budeme vyhodnocovat a využívat. Tak jenom k tomu, aby se tady nebudil dojem o té tajné informaci.

Já úplně ctím, paní poslankyně, vaše právo vystupovat k mému rezortu, diskuse k tomu patří, ale vždycky prostě vám tam někde chybí kousek toho dořčení, jenom takový ten kousek pravdivého doplnění tam někde chybí, já to ctím a vždycky na to rád budu reagovat.

Děkuji, kolegyně a kolegové, za tuto diskusi.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji i za dodržení času. Nyní paní předsedkyně Alena Schillerová, pak je přihlášen, opět s faktickou, pan poslanec Zlínský. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. I já oceňuji, pane ministře, že jste jediný z členů vlády, oceňuji to, který má tu odvahu a reaguje tady na nás, takže to je potřeba podtrhnout.

Abych to rychle zvládla, co se týče Karlovarského kraje, Císařských lázní, všechno, co řekla Jana Mračková Vildumetzová, je naprosto v pořádku, ale i ten koncertní sál v Ostravě byl v nějakém pořadí a ty peníze alokujete tak, jak jsou momentálně potřeba. To znamená, že když se tam připravovala projektová dokumentace, šla tam nějaká menší částka, ale počítali jsme v nějakém výhledu. To nemůže být přece tak, že budete vytloukat klín klínem, ale musíte pokračovat v těch nastartovaných projektech a prostě holt si poradit, tak jako jsme si museli poradit my.

A ještě k tomu DPH. Já bych raději samozřejmě diskutovala s ministrem financí, ale on měl být na Ecofinu, jak mi říkal v pátek, a nakonec se tady večer objevil, až bylo po diskusi, a ani nevystoupil. Ale to DPH samozřejmě bude velký problém a oni se na vás začnou obracet, protože už dneska mají obrovské problémy soukromá divadla, kina a tak dále, lidé nechodí, začínají šetřit. A jestli jim dáte ještě tu ránu, že půjdou z desetiprocentní sazby já nevím kam, asi na dvacet jedna, tak to si myslím, že bude skutečně konečná. A stejně to budete řešit, i když to jde primárně za ministrem financí. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Pan poslanec Vladimír Zlínský, připraví se paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já bych se tady rád vyjádřil k tomu dezinformačnímu narativu. Já už jsem tady interpeloval pana premiéra ohledně této otázky a velmi mě zajímala odpověď na to, kde vlastně končí ráj svobody slova a začíná dezinformační peklo. Zatím jsem se tedy odpověď na tuto otázku nedozvěděl. A myslím si, že dokud na toto nebude odpovězeno, tak jakékoliv dohady o tom, co to je dezinformace a co není, jsou zcela zbytečné.

A pak druhá věc ohledně toho, že vláda na ničem takovém nepracuje, jako je zákon ohledně dezinformací. Já tedy neumím vyprávět vtipy, tak já se omlouvám, to by nevyznělo dobře, ale najděte si na internetu od Vladimíra Jiránka vtip, který se jmenuje Chrousti. Když se na ten kreslený vtip podíváte, tak si přečtěte, jak to nakonec dopadlo, že chrousti už byli téměř studení. Pak pochopíte, že by tam ta souvislost s tou současnou situací ohledně toho, že vláda nepracuje na žádném zákoně o potlačování dezinformací, jestli tam není nějaká souvislost s tím vtipem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. S faktickou paní poslankyně Pokorná Jermanová, poté paní ministryně. Prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Pan ministr musel odejít na jednání vlády, ale já předpokládám, že si to určitě poslechne, že to slyší. Já musím říct, že asi vezmu zpět svoje slova na úvod, že je herec v roli ministra kultury. Já si myslím, že je ochotník, a ještě k tomu velmi mizerný. Už jsem se setkala na jednání s ním kolikrát, že když nemá argumenty a překrucování faktů v jeho podání nestačí, tak přicházejí osobní invektivy.

Pane ministře, nejste tady, ale posílám to do kuloárů. Mě neurazíte, protože já za sebou mám zkušenosti. A to, že říkám pravdu, to se vám nelíbí, s tím já žít umím, ale určitě ty urážky nebo nějaké naznačování, co se týče mých znalostí, zkušeností nejsou namístě.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji také za dodržení času. Nyní paní ministryně Helena Langšádlová. Prosím.

 

Ministryně pro vědu a výzkum ČR Helena Langšádlová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Určitě každému z nás záleží na svobodě slova a svoboda slova, to, co kde zazní, je opravdu jeden ze vzácných prvků demokracie. Ale je potřeba si uvědomit i to, co se děje na sociálních sítích, jak fungují algoritmy, jak jsou zneužívána data a jakým způsobem působí cílené šíření některých informací a co to dělá s naší společností. Proto tento problém je opravdu definován jako jedna z hybridních hrozeb. Když jsem tady před několika lety již hovořila o působení Ruska v této oblasti, tak opravdu je prokázáno, tam byly trollí farmy, které cíleně dobře cílily na naši společnost. A dneska když se podíváme na informace, jak byly podporovány i demonstrace, které byly na podzim, z čínské strany, tak lze hovořit o tom, že některé dezinformace a jejich šíření mohou mít charakter vojenských operací, nejenom v České republice, ale i v dalších demokratických zemích.

Já to nechci nijak démonizovat, ale pokud si neuvědomíme to, co se okolo nás děje a jaký vliv to má na naši společnost, tak to bude mít nesmírně destruktivní dopady. Ale samozřejmě prvním krokem musí být výchova k mediální gramotnosti, občanské vzdělávání, ale předpokladem pro řešení je vůbec o problému hovořit, popsat ho a být si vědomi, čemu dneska čelíme, protože to je realita. Řeší se to i na úrovni nejenom Evropské unie, ale i Severoatlantické aliance. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a za faktickou reagující na průběh rozpravy. Nyní je pan poslanec Zlínský a avizuji, že posléze jsem se s faktickou přihlásila já a předám potom na chvilku řízení kolegyni. Prosím, pane poslanče, máte své dvě minuty.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Děkuji za slovo. Co se týká těch algoritmů, že nějakým způsobem ovlivňují veřejné mínění, to bych podepsal. Teď je samozřejmě otázka, kdo rozhoduje o tom, jakým způsobem se ty algoritmy budou používat. Nebude to zajisté jenom záležitost nějakých čínských nebo ruských vlivů, ale uvědomme si, kdo ovládá hlavní sociální sítě. Takže se na to podívejme i z tohoto hlediska.

Já bych jinak byl velmi opatrný v tom říkat, že nějaké demonstrace řídila Čína. Pro mě je to překvapení, to se dozvídám poprvé. Bylo nám řečeno, že demonstrace jsou proruští trollové, tak jsem předpokládal, že to spíš řídí Rusové, nikoliv Číňané. Samozřejmě, když takové informace slyšíme, tak by se to mělo doložit nějakými konkrétními důkazy. A pak se samozřejmě můžeme o tom nějakým způsobem podrobněji bavit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášena paní místopředsedkyně Richterová. Prosím, máte slovo, paní místopředsedkyně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP