(10.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Připraví se Aleš Juchelka. Paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, měla bych dotaz na pana ministra kultury - tady jste, pane ministře, ano. Vy jste hovořil o mnoha památkách, do kterých půjdou finanční prostředky prostřednictvím Ministerstva kultury, a nezmínil jste tady jednu velmi důležitou památku, která je v Karlovarském kraji, a to jsou Císařské lázně. Já si troufnu říct, že oprava Císařských lázní, kterou nezačal nikdo za posledních 20 let a začali jsme ji my v roce 2019, je druhou nejvýznamnější opravou po Národním muzeu, kterou také začala minulá vláda v roce 2015 a dokončila ji v roce 2018. To, že se konečně opravují Císařské lázně v Karlovarském kraji, je úžasné. Podařilo se to dotáhnout, že se opraví tak, jak jsou. Ve výběrovém řízení zvítězil zhotovitel za 840 milionů. Když přišla tato částka, byla velmi už v tu dobu vysoká, tak jsem oslovila ministryni financí, v tu dobu paní Alenu Schillerovou, která na tuto opravu památky dala 50 % prostředků. Dala to samozřejmě ze státního rozpočtu, 450 milionů. Nové vedení kraje v čele s hnutím STAN přišlo, že tam uděláme koncertní sál pro symfoniky. Vy to moc dobře víte. Je to skvělý nápad. Já s tím souhlasím. Symfonici budou mít kde koncertovat. Ale navýšil se rozpočet na 1,5 miliardy. A já bych se vás chtěla zeptat, kolik na to tedy od té doby přidala vaše vláda, jestli to bude taky těch 50 %? Tak jestli byste mi na to mohl odpovědět. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Juchelka. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, pane předsedající. Jsem samozřejmě vděčný panu ministrovi Baxovi, který jako jeden z mála ministrů měl tu odvahu a předstoupil tady před plénum Poslanecké sněmovny a nechal reagovat nás opoziční poslance svými faktickými poznámkami, protože včera takováto praxe nebyla a všichni se nějakým způsobem vymluvili, nedali vůbec prostor opozici a jako jeden muž vstali a odešli z pléna Poslanecké sněmovny. A samozřejmě víme, co se tady potom večer odehrávalo. Takže za prvé moc děkuji za to, že jste získal tu odvahu, abyste nám mohl nějakým způsobem odpovídat na naše reakce.

Bohužel, co se týká té České televize, tak na tom se samozřejmě neshodneme. Já to tady, a právě proto je to skvělé, že můžu na to reagovat a uvádět věci na pravou míru. Je to poměrně jinak. Stačí si položit jenom dvě otázky: Proč nepočká celá ta změna s radami, s volbou do rad a s volbou generálního ředitele na velkou novelu zákona o České televizi, která se připravuje v tomto roce? Protože je to programové prohlášení vlády, tak to samozřejmě splníte v tomto volebním období. A proč nemůže být například účinnost té malé novely zákona, pokud vám nejde o ovládnutí veřejnoprávních médií, od 1. 1. 2024? Jsou to dvě úplně jednoduché otázky, na které samozřejmě nemůžete odpovědět jasně a zřetelně, poněvadž kdyby to takhle bylo, tak byste samozřejmě potvrdil má slova, a tím je potvrzujete, protože se u toho budete vytáčet.

A poslední půlminutu věnuji samozřejmě dezinformacím. Vy jako ministr kultury a obecně jako vládní představitel a ten, který má vedle sebe svého kolegu vládního zmocněnce právě pro média a pro boj s dezinformacemi pana Klímu, jste zodpovědný za to, co se de facto v této vládě chystá. A chystá se skutečně sešněrování médií jako takových. Vedle těch veřejnoprávních vám chybí do toho puzzle soukromá (Předsedající: Čas.), a tak to děláte právě zákonem o dezinformacích.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas. Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji. Nečekala jsem, že to bude tak brzo. Nicméně bych chtěla říct, pane ministře, komunikace se samosprávami vám moc nejde, protože krajské organizace dostávají dopisy, které se úplně nezakládají na pravdě, anebo dostávají informace, které jsou mylné. Týká se to zejména ohledně zákonů o veřejných kulturních institucích. Tam z ministerstva vycházejí různé informace a různě se tříští.

Co se týče filmových pobídek, je určitě dobré, že se v nich pokračuje, to všichni víme. Chtěla bych říct, že nejenom Plzeňský kraj, ale také Středočeský kraj mohutně podporuje filmové pobídky. Určitě jste viděl film Jan Žižka, byl jste na jeho premiéře, tak ten byl financován ze zdrojů Středočeského kraje, a dovolím si říct za mého vedení, a tam jsme také zavedli filmovou kancelář, takže děje se to napříč samosprávami.

Co se týče komunikace ohledně zákonů, zákon o veřejně (veřejných) kulturních institucích já považuju za velmi důležitý zákon, potřebný zákon. Ale to, co považuju za nežádoucí, je to, že vylučujete některé aktéry z komunikace. Při tvorbě zákonů vytváříte určité malé skupiny, které vám vyhovují, a ty předkládají hotové věci třeba odborovým zástupcům, což nepovažuju vůbec za správné.

A co se týče mediálních zákonů, já se s vámi shodnu, že i tyto zákony se po určité době přežijí. Ale já tyto zákony považuji za zákony, na kterých je potřeba najít shodu napříč politickým spektrem. A vy takto nečiníte. Co se týče zákona o České televizi a Českém rozhlase, si myslím, že by to určitě počkalo do té velké novely. Opravdu to zavání tím, že chcete velmi rychle dosadit do pozice ředitele České televize vám spřízněného člověka. A nikomu to v tuhle chvíli nevymluvíte. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Feranec. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Vážení členové vlády, dámy a pánové - snad pan ministr neodchází? Já mám dotaz k tomu, co jste říkal. Vy jste se tam zmínil o potřebě redefinice koncesionářských poplatků a mluvil jste o tom, že stále větší část společnosti vlastně sleduje i ČT nejenom standardně přes přijímače, ale i přes sociální sítě. Chápu to teda tak, že přemýšlíte o rozšíření okruhu poplatníků tohoto poplatku? Asi ano. A potom, a to by mě teda celkem jako zajímalo, jestli se můžete krátce vyjádřit, jakým způsobem, to znamená, každý uživatel internetu, který má možnost se podívat na nějaké to iVysílání, by platil nově koncesionářský poplatek? Je to celkem jako zásadní změna. Tak jenom bych rád, jestli jsem to pochopil správně? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Následuje faktická poznámka pana ministra Baxy. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuju. Budu kratičce reagovat. Když zmiňovala paní poslankyně Pokorná Jermanová ten covid - paní kolegyně, prostřednictvím pana místopředsedy, já jsem vlastně v prvních týdnech na ministerstvu zažil to, že chodili kulturní aktéři v rámci on-line konferencí a říkali, tak kdy začnete vyplácet ty dotace, ty covidové podpory? Protože předchozí vláda říkala, pan ministr Zaorálek, že jsou v rozpočtu. Nebyly. Tak to je to úplně jako jednoduché konstatování. A vlastně se to muselo začít jako vyjednávat znovu. Opravdu se mě regulérně ptali, tedy paní ministryně Schillerová, pan tehdejší vicepremiér Havlíček říkali, vyplaťte nám ty dotace, na které jsou alokované peníze. Nebyly. Tak to jenom na téma toho, co bylo třeba udělat.

Co se týká mediální legislativy, kolega Juchelka mi určitě odpustí, když si diskusi o malé novele ponecháme na výbor na třetí čtení.

Ale chci reagovat na to, co říkal pan poslanec Feranec. Koncesionářský poplatek se nikdy nebude platit na osobu. Vždycky se jedná o koncesionářský poplatek definovaný za domácnost. To je důležité. Jestli se to stane touto cestou, jak vy jste říkal, ještě nevíme, je to jedna z variant. My těch možností máme více. Funguje tato cesta třeba v Německu nebo v Rakousku. Možná k tomu nepřistoupíme. Ale určitě nepřistoupíme na to, kolegyně, kolegové, to já tady rovnou říkám, když vy jste předložili tady ten zákon, který osvobozuje seniory od koncesionářského poplatku, tak to my určitě nepodpoříme, protože jak říkají Britové zjednodušeně, nelze mít vajíčko a jíst omeletu. To znamená, udržet vysílání veřejnoprávní televize a připravit ji o hlavní zdroj příjmů je nemožné. Tak to jenom k té redefinici koncesionářského poplatku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP