(22.40 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Všimněte si, že relativně to ty diskutující baví, že ten parlament prostě potřebuje někdy upustit páru a že to je o tom, že ta demokracie je diskuse. Netvrdím, že jsme tady intelektuálně úplně na té nejvyšší úrovni, na jaké můžeme být, když si navzájem odpovídáme, ale ono to k tomu parlamentu patří. A v těch zahraničních parlamentech, třeba v tom britském, tam si umí pěkně naložit. A prostě dají tomu ten prostor. My jsme ten prostor neměli, a proto vám chci říct, že tahle schůze není o té nedůvěře vládě a není to o tom počítání. Já mám prostě jednu jedinou obavu, že jak koalice nadužívá mimořádné schůze v tomto volebním období, my máme 51. schůzi a většina je mimořádných, tak už takový náznak byl při té první nedůvěře. Měli jsme nějaký rozhovor s Janou Černochovou. Byl bych prostě nerad, aby došlo k nadužívání těch schůzí o nedůvěře. Já vás prosím, abyste umožnili politickou a korektní (upozornění na čas) demokratickou diskusi. Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: A skutečně to baví poslance, protože je přihlášen pan poslanec Volný s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuju, paní předsedkyně, já budu velice krátký, stručný. Původně jsem nechtěl vystupovat, protože jsem počítal, že vystoupí tamhle pan kolega ze STANu, nicméně on nevystoupil, musím vystoupit já. Když jsem poslouchal paní kolegyni Potůčkovou, tak ze svých 10 minut řekla půl minuty nebo možná minutu toho, co bych býval očekával, co tady prezentovali, že se chtějí přihlásit k tomu, že budou hlasovat proti vyjádření nedůvěry vládě. Jinak devět a půl minuty mluvila úplně o něčem jiném a mluvila o tom, jak ta minulá vláda byla špatná, jak to dělala špatně. Já jsem čekal, že tady vystoupí pan kolega ze STANu a řekne, paní kolegyně, stojí nás to 3,5 milionu, uklidněte se! Bohužel nevystoupil. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen pan poslanec Lang s faktickou poznámkou, zatím poslední s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, paní předsedající. K paní kolegyni Potůčkové, prostřednictvím vás, paní předsedající. Na mě to nepůsobilo vůbec důvěryhodně, ten váš projev. Tam jsem viděl prostě projev, který jste četla celý z papíru, pravděpodobně připravený od nějakého píáristy hnutí STAN, do toho jste jakoby vtipně zakomponovala nějaké své vsuvky o nějakých rudých mlocích. Já vím, také ještě existuje třeba Zelený Raoul, že ve vašich řadách máme zeleného mloka, což je pan Michálek, který prostě provedl něco na zeď francouzské ambasády v loňském roce a psal o tom Blesk. Na mě to prostě nepůsobilo vůbec důvěryhodně. Jestli jste si myslela, že to bylo rádoby vtipné, tak mně to tedy nepřipadalo. A vidím tady evidentně, že prostě máte tady v té vaší pětikoalici nějaké služby, takže dneska je tady nějaké stanové městečko, který (?) tady vystupuje, jeden poslanec za druhým. A opravdu se zdržujeme vzájemně. Vy tady pořád říkáte, kolik to stojí milionů, teď je tady obslužný personál, ochranná služba a podobně, a pak se tady dozvídáme... Já jsem rád, jsem poslanec hnutí ANO v současné době, v minulém volebním období jsem nebyl, mohla jste nám úplně rozkomentovat ty celé předchozí čtyři roky, případně co bylo kde k obědu na jedničce, na čtyřce, jak probíhaly vlády, kdy vlády nebyly. Možná jestli máte tyto informace nějak, tak byste mi je mohla případně ještě upřesnit. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vracíme se do rozpravy. Paní poslankyně Levko, následuje paní poslankyně Olšáková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jarmila Levko: Vážená paní předsedkyně, vážení ministři, vážené kolegyně, vážení kolegové, neodradilo mě ani to, že to je dnes takové - cituji - prudérnější. Řeknu vám, co mám na srdci, a předesílám, že mi to nepsalo žádné marketingové oddělení.

Hned v úvodu chci říci to, co je podstatné. Tato vláda má moji důvěru. (Potlesk koaličních poslanců.) Děkuji. Opozici, která dnešní hlasování o nedůvěře vyvolala, by se slušelo trošku soudnosti. Když poslouchám diskusi tady ve Sněmovně nebo i vyjádření opozičních poslanců v médiích a podobně, tak mi z toho vyplývá jediné, že podle nich by dobrá vláda měla navyšovat výdaje na zdravotnictví, na sociální dávky a důchody, na platy zaměstnanců, na investice, na všechno. Zároveň by ale měla snižovat schodek státního rozpočtu, tedy ideálně by měla mít vyrovnaný státní rozpočet, a zároveň by měla snižovat daně, a to všechno pokud možno ihned. Tak já myslím, že člověk nemusí být žádný Einstein, aby pochopil, že tohle prostě není možné. Předchozí vláda navyšovala výdaje a snížila daně. A kam jsme došli? Zanechala po sobě doslova rozvrácený rozpočet. Obří výdaje v letech 2020 a 2021 zdaleka nebyly jen prostředky na pomoc lidem a firmám, kteří dočasně nemohli pracovat kvůli pandemii. Minulá vláda fatálně navýšila mandatorní výdaje a cesta zpět je složitá.

Vláda Petra Fialy převzala zem v zuboženém stavu a krátce poté vypukla válka na Ukrajině, která přinesla migrační vlnu, energetickou krizi i růst cen. Fialova vláda zvládla tuto bezprecedentní krizi bez většího chaosu. Zvládla ohromný příliv uprchlíků, zvládla zajistit dostatečné zásoby plynu, pomohla lidem s cenami energií. A to, co je důležité, a už to tu dnes zaznělo a já to musím zopakovat, že vláda zvládla předsednictví v Evropské unii na jedničku, a výrazně tím zvýšila prestiž naší republiky a za to se moc ráda. Zkrátka ať se vám to líbí, nebo ne, tato vláda řídí a reprezentuje naši zemi daleko lépe než chaotická vláda předchozí.

Chtěla bych tu ale zmínit a podtrhnout ještě jednu věc. I přes bezprecedentní krizi se daří posouvat i řadu věcí, které byly léta odkládány. Jako dobrý příklad zmíním přípravu zákona o veřejné kulturní instituci, který je nutný pro modernizaci správy a financování kulturních institucí a volá se po něm už více než 20 let. Řešení slibovala i minulá vláda. Měla to i ve svém programovém prohlášení, ale neudělala pro to nic. Jako bývalá ředitelka divadla sleduji vývoj dlouhodobě a teď poprvé, musím říci, mám víru hraničící s jistotou, že tato vláda bere transformaci kultury vážně a že zákon bude v tomto roce Sněmovně předložen. Děkuji za to panu ministru Baxovi i panu premiéru Fialovi. Těší mě také, že se řeší důchodová reforma, rozpočtové určení daní, respektive revize přerozdělování mezi jednotlivé kraje a obce, že se provádí revize nepotřebných zákonů a další věci.

A na závěr mi dovolte jednu poznámku, která vlastně velmi souvisí s tou předchozí diskusí, která tu byla. Největším problémem této vlády podle mého názoru je to, že nemůže řešit problémy této republiky dostatečně rychle a efektivně, protože Poslanecká sněmovna nefunguje, tak jak má. Zřejmě kolegové z opozice zaujali strategii věčných obstrukcí s cílem blokovat a znesnadňovat vládě přijímání zákonů. Abychom si tedy dobře rozuměli, já tím v žádném případě neříkám, že opozice nemá právo diskutovat i dlouze, věcně k projednávaným bodům. Opozice nepochybně má právo vyjádřit svůj názor, ale nemá právo trvale blokovat jednání Sněmovny, protože tím znemožňuje vítězům voleb vládnout a prosazovat svůj volební program. A promiňte mi to, ale nemohu se ubránit dojmu, že dnešní, během půl roku již druhé vyjádření nedůvěry vládě, ještě v době prezidentských voleb, k této taktice patří. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců vládní pětikoalice.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vaše vystoupení vyvolalo faktické poznámky. Nejdříve pan poslanec Nacher a následuje paní poslankyně Ožanová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já jsem myslel, že už dneska vystupovat nebudu, ale teď mě to trochu přinutilo. Za prvé, pokud jde o ty obstrukce, vážená paní kolegyně, prostřednictvím paní předsedající, já si tady vzpomenu, že třeba bod EET jsme tady přijímali v minulém volebním období rok. Rok jste to tady obstruovali. Rok! A my jsme jako koalice měli tu sílu, že jsme nikdy, až na jednu výjimku tuším, nejeli přes noc. Prostě jsme respektovali, že ten den skončí v sedm nebo v devět hodin. Vám se tady podařilo rok to natahovat. Rok a půl u některých, ano třeba stavební zákon tuším, ale teď se bavím o EET. My jsme to jednou zablokovali, tuším v pátek, pak ještě jeden den, a vy už jste z toho nervózní, že dochází k obstrukcím. Ne. Když se podíváte na počet hodin, které jsme strávili těmi zákony, tak je to přibližně stejné. Rozdíl je v té koncentraci. Vy jste to šikovně díky naší otevřenosti rozprostřeli na celý rok, zatímco vy tím, že říkáte "necháme je unavit, ať tady řeční přes noc", tak tím to vlastně zkoncentrujete do jednoho dvou dnů a působí to samozřejmě jinak. Ale když se podíváte na počet hodin, tak je to přibližně stejné. Ale přijde mi tohle hrozně nefér právě, to, co děláte vy.***




Přihlásit/registrovat se do ISP