(10.00 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Jen abych řekl - de lege ferenda nebo pro futuro - já doufám, že to spravíme. Úplně v pořádku to tedy není a nám vadí počet klubů, počet přednostních práv a vyvolává to nerovnováhu v rámci debaty tady v Poslanecké sněmovně. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní pan předseda Michálek. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl připomenout, že tuto záležitost už jsme tady probírali opravdu několikrát a současně všechny poslanecké kluby už před snad několika lety obdržely stanovisko Kanceláře Poslanecké sněmovny, legislativního odboru, kde to vysvětluje. Tak bych poprosil, jestli by to mohli předsedové klubů rozeslat svým poslancům. Myslím si, že by to bylo velmi užitečné. A to stanovisko legislativního odboru právě vznikalo v době, kdy byla ta otázka znovu otevřena naposledy, když jsme to řešili tady v Poslanecké sněmovně, ale ještě předtím se to řešilo v minulém volebním období, kdy jste vládli, když jste měli většinu vy v Poslanecké sněmovně. Z té doby, právě když Vojtěch Pikal připravoval ten svůj návrh, tak tam Kancelář Poslanecké sněmovny poprvé projevila svůj právní názor. To bylo ještě předtím, než ty koalice vůbec vznikly. Takže prosím, nedělejme tady z toho nějakou konspiraci. Já chápu, že vám může vadit nerovnováha v počtu přednostních práv. To je dané do značné míry tím, že je tady hodně poslaneckých klubů, je to dané tím, že ministr má přednostní právo, je to tak v každém volebním období. Ale odlišujme různé úrovně debaty, kdy na jedné straně nám něco vadí, s něčím politicky nesouhlasíme, a na druhé straně se v podstatě snažíme úplně delegitimizovat svého soupeře. A to už je úroveň, která si myslím, že je za určitou hranou, která by se tady dít neměla. Pokud někdo říká, že by tedy koaliční poslanecké kluby vůbec neměly existovat, tak mně to přijde, že to je mimo rámec té debaty.

A poslední věc, kterou bych doplnil. Ptali jste se na autoritu, která to tady rozhoduje. I Ústavní soud říká: máme parlamentní demokracii, Parlament má svoji autonomii, Poslanecká sněmovna samozřejmě finálně potvrzuje všechna tato usnesení a Poslanecká sněmovna jak implicitně tím, že umožňuje vystoupení předsedů (Předsedající: Čas.) poslaneckých klubů, tak svým svými dosavadními rozhodnutími potvrzovala (Předsedající: Prosím, čas.), že ty kluby legitimně existují. (Předsedající: Čas, prosím.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Opravdu poprosím o dodržování času. A nyní mám dvě faktické, kdy se hlásí paní poslankyně Berenika Peštová a poté pan poslanec Radek Vondráček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Chtěla bych reagovat na pana poslance Michálka. No, to že tady máme nějaké stanovisko legislativního odboru, to ještě není nic svatého. Víme to všichni, kdo jsme tu legislativu dělali, máme taky stanoviska legislativních odborů na jednotlivých ministerstvech. Ten, kdo řekne, jestli je to legislativně v pořádku, nebo není, je soud. Nikdo jiný není tady od toho, aby říkal, že to je správně, nebo není. To jsou naše nějaké domněnky. Když si sednou tři právníci, tak tam budete mít pět právních názorů, protože každý právník se na to kouká ze svého úhlu pohledu a ještě tam hledá další chyby. Takže to, že tady řekl legislativní odbor své stanovisko, není žádné dogma! To není dogma. Museli bychom to dotáhnout až k Ústavnímu soudu, aby tady vznikl nějaký judikát, a potom bychom se toho drželi.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Hlásí se pan poslanec Radek Vondráček a poté také s faktickou paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já už budu velice rychlý, protože ona to řekla kolegyně přede mnou. Skutečně to stanovisko není pramenem práva. My máme rozesláno na poslaneckém klubu, stejně tak máme rozeslána dvě stanoviska různých ústavních právníků, kteří s tím prostě nesouhlasí a říkají, že je to špatně. Nechci už tu debatu eskalovat. Já bych poprosil pana kolegu, aby nejlépe už nevystupoval vůbec, protože když on řekne tím svým přezíravým způsobem, že si to máme rozeslat a že tomu nerozumíme, tak tím vyvolá dalších deset faktických poznámek. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní s faktickou paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tak já to řeknu rychle, proto mi bude stačit ta faktická. Samozřejmě chápu vystoupení předsedy poslaneckého klubu pana Jakuba Michálka. Poslanecký klub, který má čtyři poslance, řekl, že jsme to tady řešili několikrát - to jsme sice řešili, ale hnutí ANO pro to nikdy nehlasovalo a hlasovat pro to nikdy nebude. To za prvé.

Pak jste řekl, že se to řešilo v minulém funkčním období. V minulém funkčním období jsme tady neměli žádné dvoj- a trojkoalice, tady byly všechny samostatné subjekty. Znovu říkám, pokud jste si kandidovali jako subjekt PirSTAN, tak jste měli mít jeden klub a SPOLU mělo mít druhý klub. A já prostě tvrdím, že my tímto hlasováním přenášíme zodpovědnost, protože se vyplácí finanční prostředky. Vám se, pane Michálku prostřednictvím paní předsedající, vyplácí peníze za váš klub, vyplácí se vám peníze za auto, za asistentky a za všechno, a jestliže to jednou někdo napadne, tak já za to prostě zodpovědnost neponesu, protože je to porušení rozpočtové kázně a za tím si stojím. A proto pro to nikdy ruku nezvednu, dokud tady nebude tolik poslaneckých klubů, které kandidovaly ve volbách, aby to bylo v souladu s jednacím řádem. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a ještě s faktickou se hlásí pan předseda Jan Jakob. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuju za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, já bych se pokusil trošičku tuto vášnivou diskusi, kterou opravdu tady vedeme opakovaně, trochu zklidnit. Tato diskuse, troufnu si jednoznačně tvrdit, nesouvisí úplně s tou předkládanou materií. Jak tady zaznělo, pro vznik klubů je tady nějaká ustálená praxe už z minulosti, nejen z tohoto funkčního období. Samozřejmě že o vzniku klubů nehlasuje plénum Poslanecké sněmovny, takže za ten vznik nemůže mít kdokoliv z poslanců, kteří nejsou členy těch klubů, nějakou zodpovědnost.

A já moc prosím, jsou vlastně dvě možnosti, jak se s tím vypořádat. Jednu máte, můžete podat podnět k Ústavnímu soudu. Druhou, kterou bych preferoval - a navážu na kolegu Vondráčka - je tady pracovní skupina k úpravám jednacího řádu. Já myslím, že tam tu diskusi o tom, jak zpřesnit to ustanovení, aby bylo zcela jednoznačné ve vztahu k koalicím, respektive stranám koalice, tam myslím, že diskuse patří na rozdíl od projednávání tohoto bodu, tedy pravidel hospodaření poslaneckých klubů. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Velmi děkuji za dodržení času. (Hlásí se z místa poslanec Brázdil.) Ano, také s faktickou. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji, teď jsem se to dozvěděl. Nevím, jestli jste právník, pane Jakobe, prostřednictvím, ale vy jste vlastně řekl - musíme to nějak vyřešit. Teprve až to vyřešíme, pak můžeme řešit to hospodaření. A kdo to vyřeší, jste řekl správně - Ústavní soud - a někdo musí podat podnět. Dobře, to je fajn, tak už jsme se dobrali nějakého výsledku. A teď, kdo to podá? Měla by to být předsedkyně naší Sněmovny nebo... (Z řad koaličních lavic: Ne.) Kdo to musí podat? (Z řad koaličních lavic: Vy.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím na mikrofon. Každý, kdo chce vystupovat...

 

Poslanec Milan Brázdil: Já jsem nikoho neříkal, prostřednictvím. Já jsem se ptal, kdo by to podal? Jinými slovy - to mám podat já? Radíte mi... (Z řad koaličních lavic: Ano.) Aha, dobře. Tak v tom případě by to možná chtěl někdo odbornější než nějaký felčar ze záchranky... Dobře, tedy já vám děkuji, ale tudíž asi, když to není vyřešené, bychom neměli pokračovat v tomto bodě! (Z řad koaličních lavic: Můžeme.) Můžeme, aha, tak teď už se v tom docela ztrácím. Tak děkuju pěkně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP