(14.50 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Ministerstvo vnitra připravuje zákon, který by dokázal čelit hybridním působením i v oblasti dezinformací, v mezirezortním připomínkovém řízení nebo v nějaké fázi schvalovacího procesu jsou tři dokumenty. Jeden je analýza připravenosti České republiky čelit závažné dezinformační vlně, dále je tam návrh systému strategické komunikace, připravený Ministerstvem obrany právě na základě akčního plánu Národní strategie čelení hybridnímu působení. A pak je tu akční plán pro čelení dezinformacím, který je připraven vámi zmíněným vládním zmocněncem pro média (Předsedající: Čas, pane premiére.) a dezinformace.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Králíček se svojí interpelací, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Pane poslanče, váš čas, dvě minuty. A prosím o dodržování času. Děkuji.

 

Poslanec Robert Králíček: Dobrý den. Vážený pane premiére, kolegyně, kolegové. Já se obracím s interpelací, která se věnuje jmenování členů komise pro kontrolu zpravodajských služeb. Od ledna 2018 měl vzniknout orgán parlamentní komise pro kontrolu zpravodajských služeb, která měla dohlížet na činnost a chod zpravodajských služeb. Je pravdou, že se nepodařilo - hlavně díky kritériím, která tehdy byla nastavena poměrně přísně - tuto komisi obsadit ani za minulé vlády, kde došlo ještě na základě novely zákona o vojenském zpravodajství k jejich úpravě, a stala se tak terčem časté kritiky některých vašich současných ministrů o neschopnosti vlády naplnit tuto komisi a o tom, jaký vůbec má smysl.

Teď jsme více než rok vaší vlády a já jsem se chtěl tedy zeptat, jak jste pokročili v obsazování této komise, ve které jste v době, kdy jste byli v opozici, měli jasno. A navíc, na konci funkčního období minulé vlády vznikl seznam deseti jmen, který byl k dispozici. Dostali ho i vaši poslanci a mohli jste z něj vybírat. Chci se zeptat, jak jste v této oblasti pokročili a jakou máte vizi?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Slovo má pan předseda vlády.

A opět, než dorazí, načtu omluvu: omlouvá se pan Sadovský Petr do 11 hodin z pracovních důvodů.

Pane premiére, váš čas - pět minut.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, děkuji za tu otázku. Jsem také přesvědčen, že orgán nezávislé kontroly zpravodajských služeb České republiky je důležitá věc a že bychom ho měli obsadit už jenom proto, aby všichni měli jistotu, že zpravodajské služby svými činnostmi na území České republiky neporušují zákony a nezasahují do základních práv a svobod. Víme, že zpravodajské služby byly v minulosti vystaveny kritice některých ústavních činitelů, kterou já tedy nepovažuji za vhodnou, ale pro celkovou atmosféru i pro jistotu, kterou může ta kontrola ze strany tohoto orgánu veřejnosti a nám všem dodat, je dobré, aby takovýto orgán byl.

Abych nečelil tomu, že jsem vám třeba neodpověděl, kdybychom se dostali do nějaké časové tísně, hned na začátek říkám, že máme v úmyslu ten orgán obsadit a chceme to udělat ještě letos, v průběhu letošního roku. Když řeknu, že ještě letos, může někdo namítnout: A proč to má tak dlouho trvat? No, ono to bude dlouho trvat právě proto, že i přes zmírnění podmínek pro výběr kandidátů do orgánů nezávislé kontroly zpravodajských služeb - jenom připomínám, že byla zrušena podmínka právního vzdělání, vláda nemusí Sněmovně navrhovat dvojnásobný počet kandidátů, než je počet obsazovaných míst, a tak dál - ten nominační proces je složitý, především proto, že zájemce musí předložit platné osvědčení fyzické osoby pro stupeň utajení přísně tajné. Takovýmto osvědčením, upřímně řečeno, nedisponuje mnoho lidí České republice, a i z těch kandidátů nebo lidí, o kterých jsme potenciálně uvažovali, řada lidí toto osvědčení nemá. Ti, kteří ho mají a byli osloveni, tak se z různých důvodů neženou do tohoto orgánu. Takže je zde i objektivní problém, který prostě znamená, že se chystáme v nejbližší době vybrat předpokládaný počet členů orgánu nezávislé kontroly, a už teď víme, že tam budou lidé, kteří o to přísně tajné, o tento stupeň, budou teprve žádat, a i kdyby měli přednostní řešení prověrky ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu, tak to prostě trvá devět měsíců plus minus. To je důvod, proč říkám, že to obsadíme v průběhu letošního roku.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Zeptám se... (Premiér se mimo mikrofon táže předsedající, jestli nepřekročil čas.) Byl zapnut čas, ale ono tady opravdu velmi blbne zařízení. Omlouváme se, technici se snaží odstraňovat problémy, takže budeme trošku improvizovat. Ještě máte minutu třicet, jestli chcete.

Má poslanec zájem o doplňující otázku? Pokud ano, tak pane poslanče...

 

Poslanec Robert Králíček: můj dotaz spíš mířil k tomu, že ten orgán vznikal za nějaké situace. Dnes vy jste vlastně schválili zřízení národního poradce nebo poradce pro národní bezpečnost, tak jsem se chtěl spíš zeptat, jestli neplánujete třeba nějaké změny vzhledem k tomu, že vznikla tato pozice, nějaké konotace k tomu, nebo jestli neuvažujete, že by se ta komise nějakým způsobem změnila, přeskupila právě ve vztahu k tomu, že vznikla úplně nová pozice toho poradce pro národní bezpečnost?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Pan premiér má zájem o odpověď.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Ano, to je určitě důležitý posun v tom řízení a zlepšování činnosti zpravodajských služeb v České republice. Skutečně jsme zřídili poradce pro národní bezpečnost, tuto funkci vykonává Tomáš Pojar. Role toho poradce je koordinační a myslím si, že něco takového tu chybělo. My jsme to nakonec měli v programovém prohlášení, chceme ještě dalšími kroky tu pozici legislativně dotvořit, ale přesto si myslím, že to není v rozporu nebo nenahrazuje národní bezpečnostní poradce tady tento kontrolní orgán. Jsem přesvědčen, že opravdu z těch všech důvodů, které jsem říkal na začátku, takovýto kontrolní orgán Česká republika by měla mít.

Jenom tady ještě připomenu, že třeba pro výkon kontrolní činnosti má orgán nezávislé kontroly tak, jak je to nastaveno, právo požadovat od zpravodajské služby všechny potřebné informace o činnosti, které souvisejí s prováděnou kontrolou, a tak dál a tak dál. To jsou věci, které na jedné straně posilují jistotu občanů, že se nemůže a nebude dít nic protiprávního, rizikového z hlediska bezpečnosti, na druhé straně to ale opravdu neumožňuje snížit podmínku přísně tajné pro osoby, které jsou v tomto orgánu. Nakonec i Národní bezpečnostní poradce musí mít tu prověrku na stupeň na stupeň přísně tajné. Takže já si pořád myslím, že tak (Předsedající: "Čas, pane premiére.), jak to bezpečnostní komunita nastavila a jak jsme to nakonec tady schválili, že to je správně, a budeme se snažit ten orgán obsadit.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se paní poslankyně Pošarová. Paní poslankyně, máte slovo, ale nefunguje časomíra, upozorňuji na to. Já vás... tak tam funguje, ale u vás na stolečku u řečnického pultu... ano.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážený pane premiére. Já bych...

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Omlouvám se, já vám to vynuluji a začneme znovu. Takže chviličku, jestli vydržíme, mačkám dvě minuty. Běží to jenom nahoře na tabuli, jestli se paní poslankyně dokáže orientovat. Dám vám 10 vteřin k dobru, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére. V úvodu bych chtěla připomenout, že teď jsme v interpelacích na premiéra a chtěla bych, aby dnes, protože tak, jak bylo u pana Vondráčka, u jeho interpelace, tak doufám, že to nebudeme dnes přejmenovávat na interpelaci na premiéra - na prezidentské kandidáty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP