(11.30 hodin)

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji vám za slovo, pane předsedající. Moji vážení kolegové, já tady vystupuji, abych polemizoval o tom, že budeme podepisovat smlouvu s jakýmsi Kosovem, státem, který vznikl na základě porušení mezinárodního práva. Tři volební období jsme tuto smlouvu neratifikovali. Položme si otázku - proč? Proč jsme... a co se stalo? Mělo to nějaké důsledky nebo dopady? Jaké to je, ten stát Kosovo?

Dovolte mi, abych trošičku vstoupil do historie. Kosovo je Srbsko. Jmenuje se to Kosovo a Metochie. Je to součást Srbska, starého Srbska, kde sídlilo i hlavní město Srbska. Kosovo vzniklo, to Kosovo, o kterém vy tady mluvíte, takzvaný stát Kosovo, vznikl v roce 2008. Co tomu předcházelo? Podívejte se, vždycky tady mluvíme o Tomáši Garrigue Masarykovi jako zakladateli státu. Malinko vás poučím, a nerad to dělám, já nejsem člověk, který by někoho poučoval. Tomáš Garrigue Masaryk, když budoval Československou republiku, cestoval po světě se srbským pasem v kapse, do Spojených států, do Francie, do Ruska, aby vybudoval Československo.

Když západní spojenci prodali Československo v roce 1938, v Bělehradě před velvyslanectvím stály tisíce Srbů a hlásili se dobrovolně bojovat za Československo, za naši samostatnost, proti porušení smluv, kdy nás západní demokracie prodaly, jak na jatkách. Tomáš Garrigue Masaryk v roce 1928 napsal knihu Slovanské problémy a charakterizoval tam některé věci, které se týkají vztahu Srbů ke Kosovu. (Ukazuje oblečení.) Ano, já tady mám tričko - Kosovo je srdce Srbije. Srbové přišli na Balkán právě na Kosovo. Jejich kláštery Gračanica, Visoki Dečani, Pećský patriarší jsou ze 14. století.

Prodáte taky severní Čechy, jako nás prodaly západní mocnosti? Prodáte nás? Vrátíme se k Mnichovské dohodě? Budete také říkat, že to je právní akt? I tohle byl právní akt! A co tomu právnímu aktu předcházelo všechno? Co tomu předcházelo? Pamatujete si na tu operaci - slyšíte ta odporná slova - operace? Nebyla to válka, byla to operace. NATO, jehož jsme se stali pár dní předtím členem, v roce 1999 vybombardovalo Jugoslávii.

Jamie Shea, mluvčí NATO, říkal: Je přirozené, že bombardujeme energetickou infrastrukturu. Hele! Dneska se podivujeme nad tím, co ten Rus dělá na Ukrajině. Ano, porušuje mezinárodní právo stejně, jak jste ho porušovali vy! (Zvýšeným hlasem.) Ano, mlčeli jste. Mlčeli jste k tomu, když svobodný stát Jugoslávie byl bombardován nejsilnějším vojenským uskupením na světě - 76 dní. Představte si, že byly používány takové věci, jako jsou kazetové bomby. Teď jsem někde četl, že to používají Rusové na Ukrajině. 17. dubna kazetová bomba zabila tříletou Milici Rakić. Nebyl to voják, byla to tříletá dívka, kterou v koupelně zabila kazetová bomba. Útoky, přirozené útoky, jak říkal Jamie Shea, to byl jakýsi mluvčí NATO, když byl Javier Solana šéfem NATO, říkal: Je přirozené, že likvidujeme energetickou infrastrukturu státu. A házeli kazetové bomby, tedy, promiňte, kazetové... grafitové bomby, které zkratovaly elektrárny po celé širé Jugoslávii, a vypínali tak nemocnice. Představte si, že v těch nemocnicích na sálech leželi lidé. Představte si, že vedle nemocnic, největší porodnice na Balkáně, v Bělehradě dopadaly tomahawky. Představte si, jak tam nosili malá miminka do sklepů, aby je zachránili. Tomuhle Srbsku vy chcete přiznat... ukrást jim jejich zemi. Tomuto Srbsku vy chcete ukrást zemi. Proto to tady tři volební období nebylo schváleno. Nestydíte se trochu?

Já jsem rád, že lidovci v minulém volebním období pro to nehlasovali. Představte si, jak to vypadalo. Topolánek chtěl odhlasovat, tak se sešli na Úřadě vlády... bum a ono to nevyšlo. Ježíšmarjá, co to bylo? Lidi demonstrovali venku. Český národ není tak primitivní, jak vy si myslíte. On vám to všechno vnímá. Tak jeli do Ameriky, kam se jezdí poradit, letěl Topolánek se Schwarzenbergem do Ameriky. Vrátili se kluci z Ameriky a měli výjezdní zasedání v Teplicích, zasedali na E55. Víte, co to je, ta E55? Nebudu připomínat. My jsme to zažili v těch letech. Nebylo to ani na programu vlády a oni tam odsouhlasili uznání jakéhosi Kosova, státu, který vznikl na základě vojenské intervence, státu, který měl nárok na sebeurčení. Slyšíte ta slova? Nárok na sebeurčení. Ježíš, kde to teď říkají, že chtějí mít nárok na sebeurčení? Vždyť to přece není možné, existují mezinárodní smlouvy. Jaký nárok na sebeurčení? Referenda? Tam proběhlo referendum, ano, když to obsadilo NATO.

A víte, co to bylo UÇK? Teroristická organizace, která byla na seznamu ve Spojených státech do roku 1998. Od roku 1998 to byla osvobozenecká organizace. Osvobozenecká! Teroristi se stali osvobozeneckou organizací a my jsme je začali podporovat. My ani tak ne, my jsme jenom poslouchali, v předklonu. Já jsem rád, že prezident Zeman se omluvil za to, jak se k tomu postavil. Nebudu komentovat poznámky takových lidí, ale podívejte se, uznávat stát Kosovo a že s ním budeme dělat obchody, když ten stát vznikl protiprávně, je zcela nepřijatelné. A mě sem poslalo SPD, abych vám to řekl. Já s vámi diskutuji na chodbě a vy to samozřejmě vnímáte. Jenom teď stranická disciplína.

Dvojí zdanění. Jaké dvojí zdanění? Vždyť víte, že nejvíc se tady dělá heroin. To se nedaní. Ta mafie, co sem vozí drogy do západní Evropy, nepodléhá dvojímu zdanění. A těch pár kšeftů, co jsme tam udělali, to je sranda. Znovu opakuji, nešpiňte si ruce s nějakým Kosovem, jestliže to není ani stát OSN, protože ho státy OSN nepřijaly, tuším, že to bylo 115 států, 113 států, které uznaly Kosovo, a 15 států už to stáhlo, ze 193. Ale my v předklonu, protože se Topolánek vrátil ze Spojených států, my to uznáme.

A my teď mluvíme o dvojím zdanění. Jaké dvojí zdanění se státem? Taky si půjčujete auto od někoho, kdo vám ho ukradl? Nepůjčujete. Tak si prostě ani nehrajte na dvojí zdanění s nějakým státem, který vznikl protiprávně. Jarda Bašta - a já tady nechci dělat žádnou prezidentskou kampaň - řekl: Zaseli jste Kosovo a sklízíte Ukrajinu. Páni, jak je to výstižné! Ale to se nesmí říkat, to se nesmí říkat.

Já tady nechci srovnávat ty věci. Já jsem byl vždycky proti jakékoliv agresi, i proti té ukrajinské agresi. Ukrajina nikdy neuznala Kosovo. Představte si to, Ukrajina neuznala Kosovo! Stejně já neuznávám referenda na Krymu ani v Doněcku. Neuznávám. Může mi to někdo předstrčit. Tak vy neuznávejte referenda v Kosovu pod bodákem NATO a UÇK, teroristické organizace. Před Vánocemi tam jeden voják zastřelil dva srbské chlapce. Ne zastřelil, postřelil je, vážně je postřelil. Nesli vánoční stromek domů. Voják kosovské armády postřelil dva chlapce, syn jakéhosi bojovníka z UÇK. Je to velmi napjatá situace. A my, Česká republika, která má za co děkovat srbskému národu, tehdejší Jugoslávii, si máme špinit ruce.

Prosím vás, já navrhuji za SPD, abychom tuto smlouvu zamítli a nehlasovali o ní. Děkuji vám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP