(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády. Zahajuji třetí jednací den 50. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně: Pekarová Adamová Markéta celý jednací den - zahraniční cesta, Adámková Věra do 13 hodin - pracovní důvody, Babiš Andrej celý jednací den - osobní důvody, Balaštíková Margita do 11 hodin - pracovní důvody, Bašta Jaroslav celý jednací den - pracovní důvody, Bělica Josef celý jednací den - zdravotní důvody, Bžoch Jaroslav celý jednací den - rodinné důvody, Decroix Eva celý jednací den - zdravotní důvody, Faltýnek Jaroslav celý jednací den - rodinné důvody, Fialová Eva od 9 do 10 hodin - zdravotní důvody, Flek Josef celý jednací den - pracovní důvody, Hájek Jiří celý jednací den - zahraniční cesta, Helebrant Tomáš do 11 hodin - pracovní důvody, Juchelka Aleš celý jednací den - rodinné důvody, Kasal David celý jednací den - pracovní důvody, Klíma Pavel celý jednací den - pracovní důvody, Knechtová Lenka od 14.30 do 9 hodin - pracovní důvody, Kolář Ondřej celý jednací den - zdravotní důvody, Kolovratník Martin celý jednací den - pracovní důvody, Kovářová Věra od 15.30 do 18.30 - pracovní důvody, Krejza Karel celý jednací den - bez udání důvodu, Lacina Jan do 9.30 - pracovní důvody, Lesenská Vladimíra celý jednací den - rodinné důvody, Liška Petr celý jednací den - pracovní důvody, Novák Marek do 11 hodin - zdravotní důvody, Okamura Tomio do 11.30 - pracovní důvody, Olšáková Eliška od 11 do 13 hodin - pracovní důvody, Pastuchová Jana od 13 do 9 hodin - pracovní důvody, Pivoňka Vaňková Pavla celý jednací den - pracovní důvody, Quittová Petra celý jednací den - zdravotní důvody, Richter Jan do 11 hodin - pracovní důvody, Špičák Julius do 12 hodin - pracovní důvody, Tureček Karel celý jednací den - pracovní důvody, Válková Helena do 11 hodin - pracovní důvody, Vlček Lukáš celý jednací den - pracovní důvody, Vojtko Viktor celý jednací den - pracovní důvody, Vrána Petr celý jednací den - pracovní důvody a Ženíšek Marek se omlouvá do 11 hodin z pracovních důvodů.

Z členů vlády se omlouvají. Fiala Petr do 10 hodin - pracovní důvody, Balaš Vladimír do 9.45 a od 13 do 16 hodin - pracovní důvody, Baxa Martin od 14.30 - pracovní důvody, Bek Mikuláš celý jednací den - pracovní důvody, Blažek Pavel od 14.30 - pracovní důvody, Černochová Jana do 11 hodin - pracovní důvody, Langšádlová Helena od 9 do 14 hodin - pracovní důvody, Lipavský Jan do 11 hodin - pracovní důvody, Nekula Zdeněk celý jednací den - pracovní důvody, Rakušan Vít do 10 a od 17 hodin - pracovní důvody, Šalomoun Michal celý jednací den - pracovní důvody.

Dnešní jednání zahájíme bodem 136, Odpovědi členů vlády na písemné interpelace. Připomínám, že bezprostředně po projednání bodu 136 budou vyhlášeny výsledky voleb, které proběhly včerejší jednací den. Následně zahájíme projednávání bodu 87, sněmovní tisk 264, Změny Přílohy I Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu, první čtení, podle § 90 odst. 2.

Mám zde jedno sdělení: pan poslanec Kučera hlasuje s náhradní kartou 36.

Upozorňuji, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím a poté proběhne jejich losování.

Nyní otevírám první bod a tím je bod

 

136.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

Na pořad jednání 50. schůze bylo předloženo celkem šest odpovědí na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nebyli spokojeni. Z toho důvodu požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Upozorňuji všechny poslance na ustanovení § 112 odst. 6 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, které zní: "Není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani o ní dále nejedná."

Nyní bychom přistoupili k projednávání odpovědí na písemné interpelace. Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek odpověděl na interpelaci poslance Kamala Farhana ve věci čekacích dob u plánovaných výkonů. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 319. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno dne 1. prosince 2022 do přítomnosti ministra zdravotnictví Vlastimila Válka.

Pana ministra zde vidím, budeme tedy pokračovat v rozpravě a táži se, zda se někdo hlásí do rozpravy? Pan poslanec Farhan, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Kamal Farhan: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, vážený pane ministře, já si dovoluji dnes předložit písemnou interpelaci, kterou jsem už avizoval před několika měsíci. Bohužel se na ni nedostalo, a proto se na ni dostáváme dnes. Týkala se čekací dob pro české pacienty. Jsem z této odpovědi, kterou jsem dostal od pana ministra, řeknu zklamán. Já jsem se ho zde ptal, jak ministerstvo sleduje a vyhodnocuje čekací doby na plánované výkony a jak bude postupovat, aby tyto čekací doby zkrátilo.

V odpovědi na mou písemnou interpelaci stojí černé na bílém: "Ministerstvo zdravotnictví nevyhodnocuje čekací doby. Povinnost hlášení čekací dob na Ministerstvo zdravotnictví není stanoveno." Dále ministerstvo rozvádí, že to mají dělat zdravotní pojišťovny, Ústav zdravotnických informací a statistiky a že věcí zkracování čekacích dob na operace pro české pacienty se nehodlá v budoucnu zabývat.

Řekl bych, že na člověka, jako jsem já, který už četl spoustu úřednických dopisů a výmluv, je i toto silná káva. Takže, pane ministře, dovoluji se vás zeptat na plénu Poslanecké sněmovny: Hodláte i nadále setrvat na svém stanovisku, že jsou vám čekací doby na operace pro pacienty lhostejné, že je dále nebudete sledovat, že je dále nebudete vyhodnocovat, že nehodláte sledovat, jak ty čekací doby jsou dlouhé? Jakou vyvinete snahu z pozice ministra zdravotnictví, aby docházelo ke zkrácení těchto čekacích dob? To je moje první otázka vlastně. Jaké aktivity budete vyvíjet k tomu, abyste to sledoval, anebo setrváte na stanovisku, že to nebudete sledovat ani vyhodnocovat? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP