(16.10 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

V každém případě po všech těchto zmatcích a vysoko nastaveném stropu dochází k tomu, že je zastropováno, je to schváleno, energetické firmy začínají posílat, tak jak musí, zálohové faktury, které logicky zohledňují již tuto nižší částku, čili tu zastropovanou částku, která bude od 1. ledna, ale ty zálohové faktury posílají už od listopadu a od prosince.

Dodnes není dohodnut kompenzační mechanismus pro tyto firmy, přeloženo do češtiny - firmy nakupují draze, prodávají, protože musí, levně a toto všechno začínají platit ze své hotovosti. Není jasné, jak bude kompenzační mechanismus vypadat, není jasné, kdy bude definitivně připraven. To pochopitelně začíná firmy docela zásadním způsobem ohrožovat, firmy - dodavatele v tomto případě, což nejsou zdaleka jenom velké firmy, které mají dostatek hotovosti, ale je mezi nimi celá řada menších firem, středních firem, kterým dochází peníze, logicky nevidí na budoucnost a jsou z tohoto úhlu pohledu docela zásadním způsobem ohroženi. Co může nastat? Může nastat to, že zákazníci těchto firem, těchto dodavatelů, opět spadnou do režimu dodavatelů poslední instance a že se pozastaví přijímání nových žádostí o dodávky elektřiny.

I z tohoto důvodu tyto firmy sepsaly varovný dopis ministrovi průmyslu a obchodu, kde jasně píší, že dramatický dopad dodávek - přesně cituji - za zastropované ceny významně zasáhne nejen naše hospodářské výsledky, ale zvyšuje i riziko nedostatku likvidity, často přesahuje naše ekonomické možnosti a ohrožuje tím i naši samotnou existenci. - Podotýkám, že dva měsíce víme o tom, jak tento strop bude fungovat, dva měsíce víme o tom, že bude od 1. ledna, dva měsíce víme o tom, že se od listopadu a od prosince budou posílat zálohové faktury, nicméně nic takového hotovo v tuto chvíli není.

Jenom podotýkám, že podle zákona mají dodavatelé nárok na úhradu této ztráty, která jim v důsledku této stanovené ceny vznikla, to znamená, je to povinnost státu. Logická tedy otázka je, jakým způsobem se toto bude řešit, kdy to bude vyřešeno a jakým způsobem se ta kompenzace bude provádět s ohledem na její výši?

Takže já prosím paní místopředsedkyni o zařazení mého bodu, který by se nazýval Zpoždění kompenzací pro dodavatele energií v souvislosti se zastropováním cen energií - aby se to zařadilo jako první bod dnešního jednání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. A nyní přistoupíme k dalšímu návrhu, který přednese paní poslankyně Věra Adámková... Nevidím ji. Nyní je na řadě paní poslankyně Lucie Šafránková a připraví se paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já si dovolím navrhnout na program této schůze předřadit projednání bodu 33, což je sněmovní tisk číslo 9 - novela zákona o sociálních službách. Konkrétně jde o návrh na zvýšení příspěvku na péči pro osoby se zdravotním postižením.

Před dvěma týdny se tento návrh zde projednával, ale protože vládní poslanci se nepřihlásili do svých hlasovacích zařízení, ačkoliv byli v sále přítomni, tak zcela vědomě a záměrně zablokovali možnost projednání tohoto návrhu v prvním čtení. Přestože dobře víte - a to opět mluvím hlavně k vládním poslancům - že se kvůli vládní novele úhradové vyhlášky od ledna opět zvýší ceny sociálních služeb pro zdravotně postižené občany, čímž se stanou pro mnoho z nich naprosto nedostupnými, což jednoznačně povede ke zhoršení kvality jejich životů a také zdravotního stavu. Jestliže nechceme tuto skupinu našich spoluobčanů doslova nahnat ještě více do neřešitelné tíživé životní a sociální situace, je naší povinností nejprve jim zvýšit příspěvky na péči, které se mimochodem nezvyšovaly už šest let.

Proto navrhuji zařadit tento bod jako druhý bod dnešního jednání případně jako první bod zítřejšího středečního jednání. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Než dám slovo paní poslankyni Ožanové, přečtu omluvu. Omlouvá se pan poslanec Fifka... A jen se pokusím najít jeho omluvu... Nebudu zdržovat. Dám slovo paní poslankyni Ožanové, zbytek ohledně omluvy pana poslance Fifky doplním později. Máte slovo, paní poslankyně. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, já budu stručná. Já jsem si tento víkend při čtení tisku říkala - zdraží se jízdné ve vlacích, chápu to, trakční energie roste, všechno roste. Ještě jsem se dočetla, budu citovat - na iRozhlase řekl pan ministr dopravy: Snažili jsme se zachovat hladinu zdražení, která je ještě únosná, která odpovídá inflaci. - To plně chápu. Jedna z dalších vět byla: V příštím roce se chceme zaměřit na významné zvýšení spolehlivosti železničního spojení. - Těšila jsem se. Ještě zajímavější to bylo na Novinkách: název článku Vlaky mění řády, zdraží a místy zrychlí. - A protože jezdím z Ostravy, zaujal mě podtitulek Svižněji i na Moravu a text - cituji: Svižnější bude i spojení na Moravu, například mezi Prahou a Ostravou dojde ke zkrácení jízdní doby až o třináct minut...

No, v pondělí jsem jela vlakem z Ostravy do Prahy, žádné minus 13, plus 158 minut. Já jsem jela z Ostravy do Prahy vlakem déle než 6 hodin. Chápu sice, že sněžilo, ale promiňte, sníh se dá v našich podmínkách předpokládat a to, že sněžilo, promiňte, pro mě to nebyla žádná kalamita, mně to připadal jako běžný stav, došlo k tomu, že vlak jel déle než obvykle. Domnívám se, že bychom se tím měli zabývat. Na jedné straně chceme více peněz za jízdné, ministr dopravy slibuje rychlejší spojení a promiňte, realita je opravdu jiná. -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, paní poslankyně, že vás přerušuji. Kolegové, kolegyně, prosím o klid. Děkuji.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Já už půjdu hned k návrhu bodu. Domnívám se, že je to bod, který by zajímal většinu cestujících a minimálně těch, kteří jeli se mnou ve stejném vlaku. Bod se jmenuje Diskuse ke zvýšení cen jízdného na železnici v návaznosti na nedodržování jízdních řádů. Navrhuji tento bod zařadit jako první dnešního dne, protože se domnívám, že je aktuální, a protože se domnívám, že by v zimě ještě mohlo znovu sněžit a že by mohlo docházet k opětovným situacím, kdy například mezi Ostravou hlavním nádražím a Ostravou-Svinovem jsme kvůli tomu, že na výhybku napadl sníh, čekali dvacet minut.

Děkuji. A já doufám, že pokud Sněmovna nezařadí tento bod, že se pan ministr i tak bude tomuto tématu věnovat, protože je to neúnosné. Na běžné zpoždění deset až dvacet minut jsem si zvykla, ale nehodlám si zvykat na zpoždění tří hodin.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Fifka se omlouvá od 16.30 bez udání důvodu. A nyní přistoupíme k dalšímu přihlášenému a tím je pan poslanec Richard Brabec. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, já tenhle bod moc nevyužívám, ale dneska i vzhledem k tomu, že velmi pravděpodobně tento týden nebude možnost interpelací, bych chtěl tady otevřít záležitost, která mě zarazila a přesáhla určitou mez, kterou jsem ochoten akceptovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP