(15.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže to programové prohlášení vlády. My máme teď unikátní příležitost - jsme měli - předsednictví od 1. 7. Tak já se ptám a já navrhuji, aby schůze o tom jednala, o tom předsednictví. Předsednictví má několik priorit. První priorita byla zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny. Vláda říká, že to zvládla, ale o tom jsem už mluvil, žádné peníze jsme nedostali. Výsledky práce pana ministra Rakušana jsou jaké? Vůbec nevěděl, kdo k nám přichází. Stále se mluví, že v nějakém režimu je tady 350 000 Ukrajinců, ale státní pojištěnci - pro nové ukrajinské občany - jsou jenom 60 000. Výsledky práce pana Rakušana: tady říká, že stoupá nelegální migrace, ano, a potom meziročně stoupla kriminalita o pětinu. Tak já nechápu, jak je to možné.

Energetická bezpečnost byla druhá priorita. Pan ministr Síkela je rekordman v radách. Pan premiér od 1. 7. nesvolal ani jednu mimořádnou Evropskou radu. Ano, svolává to Charles Michel, ale stačí mu zavolat. My jsme mu volali, když byl problém v Bělorusku. Emmanuel Macron, Francie měla předsednictví od 1. ledna do 30. 6., měl sedm, sedm! rad, z toho tři byly mimořádné. A pan premiér neměl ani jednou, protože pan premiér se tomu od počátku vyhýbal. Naše vláda byla schválena 13. prosince 2017, aby 14. prosince 2017 jsem letěl do Bruselu a těšil jsem se na tu Evropskou radu, protože to je to místo, kde se prosazují české zájmy. Pan premiér to nechal ještě na mně. Dne 13. prosince 2021 byla V4 v Budapešti s Macronem - ano, v Budapešti, to pro stávající vládu je něco strašného, protože my už budeme mluvit i k jiným zemím, koho mají volit a podobně - a ještě 16. prosince byla důležitá Evropská rada o emisních povolenkách, o energetice, ale pan premiér nepospíchal. Takže první rada, kam šel, byla až 17. února, to byla Macronova. A jaký je tedy výsledek v energetické bezpečnosti? Nevím, asi pátá rada teď, pan Síkela - rekordman. A snaží se určitě a říká, že najde celoevropské řešení. Ale jiné státy už ho dávno našly, protože jiné státy jsou tam kvůli svým občanům, a ty už to vyřešily na rozdíl od nás. Takže zastropování ceny plynu není. Rada prosadila windfall tax, který Česká republika nechtěla. My jsme preferovali iberský model. Mimochodem, Španělsko a Portugalsko má zastropovánu elektřinu dokonce na 1 000 korunách. Takže ano, zásobníky LNG - to se vyřešilo, společné nákupy plynu, určitě. Tady byl emír z Kataru 6. října na tom setkání a to organizoval Macron, Macron přišel s projektem Evropského společenství, a bylo tady 44 prezidentů a premiérů z celé Evropy, ale emír se naštval a odjel. A jaký je výsledek? Že Katar podepsal s Německem smlouvu na LNG na patnáct let. A pan ministr - tady přítomen - tam taky byl, myslím, že otvíral nějakou ambasádu nebo nevím co. Ale výsledek je zkrátka nula, nula. Takže tak to je.

Předsednictví nevyjednalo včasnou podporu pro velké firmy. Ano, samozřejmě některé filmy uvažují o tom, že odejdou.

Potom jsme tady měli posílení evropských obranných kapacit a bezpečnost kybernetického prostoru. Vláda vykazuje v rámci předsednictví, ano, dořešení dvou směrnic - o zajištění vysoké úrovně kybernetické bezpečnosti a směrnice o posílení odolnosti kritických institucí. Ale to není vaše dílo, to není vaše práce, na tom se pracovalo několik let.

Mě fascinuje, že například ministr vnitra se chlubí, že Chorvatsko vstoupí do Schengenu 1. ledna 2023, a vykazuje to jako své dílo. O tom se jednalo osm let. A kdybyste neměli Zajíčka a další lidi z Úřadu vlády, tak to vaše předsednictví je úplně o ničem. Vy jste přišli na Úřad vlády, vy jste brutálně vyhodili lidi, kteří neměli se mnou nic společného, jenom to, že měli smůlu, že pracovali jako úředníci v rámci státu, ale jelikož pracovali s Babišem, tak bylo potřeba je popravit. No, bohužel, moc mě to mrzí. Já jsem zvědav, tomu Zajíčkovi byste měli dát zlatou medaili, bez něj byste neměli vůbec nic. Pan premiér vůbec to nechtěl řešit, on si našel Beka, ten nevím, na co tam je. A díky Bohu za Pojara, ten aspoň tomu rozumí a ten tam něco aspoň dělá. Takže to je ta vaše bilance. My jsme vám všechno připravili. Nová zahrada v trikolóře, nový terminál, nová kantýna. A ta média, která vám fandí, tak tam je rozpočet na nový prostor na Úřadě vlády, ani to jste jim nedopřáli, takže škoda, no...

Takže to předsednictví, prosím vás - akt o čipech, s tím přišel Macron. A to, že tam byla Francie před Českou republikou, tak to byla obrovská šance na to, aby pan premiér celý červen objel celou Evropu a připravil aspoň jednu mimořádnou Evropskou radu, kterou by Charles Michel určitě svolal bez problémů, a kde by prodal všechno to, co Česká republika chtěla. Ale já nevím, ten výsledek, jaký je? Takže jenom se vykazuje.

Potom samozřejmě máme tady emisní povolenky. Pan premiér mi vyčítal v debatě, že zkrátka emisní povolenky - tak jak? Jak jste to tedy zvládli, jaký je výsledek? Já jsem v - teď si to najdu tady (listuje) - v září 2001, tady to mám, 28. září 2021 - "Babiš se vyslovil pro stanovení horní hranice ceny emisních povolenek, kterou platí uhelné elektrárny či průmyslové podniky za tunu oxidu uhličitého". A já jsem řekl, za prvé jsem lobboval za to, aby se zrušila směrnice MiFID, že ta je nesmyslná. Já jsem to chtěl zastropovat na 30 eurech, protože není možné, aby zkrátka cenu emisních povolenek ovlivňovali spekulanti, a to Evropa totálně nezvládla. Tady - tady je poslední vývoj emisních povolenek: 13. prosince, to je dneska, to skočilo na 88,6. A víte proč? Protože tento týden Velká Británie oznámila, že po třiceti letech otvírá uhelný důl. Ano, dobře slyšíte, takže se vrací k uhlí, vrací se uhlí. A Evropa, která - a Timmermans, který vůbec nepochopil, že zničí Evropu tím Green Dealem, který byl jak naplánován? Skončí uhlí, bude plyn, a potom nějaké technologie, které nikdo nikdy ještě nevymyslel. A teď, když plyn se nechce, tak by se mělo asi říct: bohužel jsme se spletli a vracíme se k uhlí. A proč to skončilo? Protože uhelné elektrárny platí emise. Proto to skončilo. Takže pokud ČEZ vyrábí megawattu za 500 korun, protože má odepsané Dukovany a Temelín, tak uhlí, elektřina, je těch 500 plus emisní povolenka. Ano, tak to je, tak je to, kdo tomu rozumí, ví, o čem mluvím, a pan premiér na mě křičel, že jsem nic nezařídil. No, já jsem napsal x dopisů, získával jsem další státy, a to byl základ toho, jak pomoci i našim a všem v Evropě, aby se neplatilo tolik za elektřinu. Takže emisní povolenky je výsledek nula, ale samozřejmě v médiích čteme, jak to předsednictví bylo úžasné a jak to všechno funguje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP