(16.10 hodin)

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: K paní ministryni obrany, doufám, že mě dobře poslouchala, že jsem říkala, že v roce 2014, když se schvaloval nový služební zákon a do tohoto zákona se dávalo, že si každý ministr může přinést dva politické náměstky. Takto to v zákoně bylo. Takže už v tu chvíli to bylo brané veřejností velmi negativně a pravdou je, že samozřejmě politický náměstek může popřípadě zastoupit pana ministra na vládě a tak dále. A já jsem také neříkala ohledně těchto dvou politických náměstků, a chtěla jsem říct úplně to samé, co řekl můj kolega Karel Havlíček, a to, že my se teď v tuto chvíli bavíme o tom, že my z jedné funkce uděláme dvě. To znamená, že něco budeme platit dvojnásobně. A opravdu máte, paní ministryně, pravdu v tom, že u vás jsou ti političtí náměstci za nějakou stranu, ale nejsou političtí. Ale na těch ostatních resortech, jako je například Ministerstvo průmyslu a obchodu, tak tam už jsou ti náměstci opravdu političtí: Edvard Kožušník za ODS, Petr Třešňák za Piráty a tak dále, ale já to nějakým způsobem nezpochybňuji. Já v tuto chvíli zpochybňuji to, že budeme mít nespočet politických náměstků a že z jedné funkce uděláme dvě. To znamená, že to bude mít velký dopad i na rozpočet. A já pořád nevím, co ti náměstci ostatní budou dělat. Protože znovu říkám, a vy to moc dobře víte, že pokud máte dva politické náměstky, tak vás mohou zastupovat, ale nemohou nikoho řídit, nemají za nic odpovědnosti. Tak to prostě u politického náměstka ze služebního zákona, tak to prostě je. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. (K řečnickému pultíku přichází poslanec Metnar.) Pane poslanče Metnare, já vás zastavím, protože ještě před vámi je řada faktických; nejprve pan ministr Válek, poté paní ministryně Černochová a paní poslankyně Peštová. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Já pak už to zase nechám. Ale političtí náměstci. Tak vysvětlím důvod, proč já to považuji z pohledu resortu zdravotnictví za výhodné. Poslední rok té předchozí vlády se na Ministerstvu zdravotnictví vystřídali čtyři ministři. To chápu. Premiérovi se ministr zdravotnictví nelíbí, tak ho vyhodí, vezme nového, nelíbí se mu, vyhodí, vezme nového, nelíbí se mu, vyhodí, vezme nového, aby se vrátil k tomu původnímu. A to je naprosto legitimní, je to manažerské rozhodnutí schopného manažera. (Smích v pravé části jednacího sálu.) Ale co je zvláštní, tak se tam také vystřídali čtyři náměstci pro zdravotní péči. Jeden, profesor Černý, zdravím pana profesora Černého, pan profesor Šedo, zdravím pana profesora Šedu, paní profesorka Vašáková, také ji srdečně zdravím, a konečně profesor Prymula. To nebyli političtí náměstci. To byli ti odborní náměstci, kteří vyhráli konkurs a pak odešli a vyhráli a odešli a vyhráli a odešli. A já bych rád měl buď stabilitu, takže tam žádný takovýhle náměstek, co bude odcházet a přicházet nebude, anebo oporu. A to bohužel ani jeden z těch ministrů v těchto náměstcích neměl.

To znamená, já bych to nedémonizoval, já bych to nedramatizoval. Na Ministerstvu zdravotnictví je spousta schopných, nesmírně inteligentních, nesmírně pracovitých kariérních úředníků, kteří dělají perfektně svoji práci, a já si jich za to nesmírně vážím. Ale potřebuji kolem sebe stabilní tým a to, co se dělalo různými pokoutními cestami za mých předchůdců na zdravotnictví, tak teď bude normálně, legálně. Ten ministr nebo ministryně zdravotnictví si tam dovede svůj tým dvou tří politických náměstků, kteří budou realizovat ten program a budou ten program dávat za úkol k realizaci těm odborným zaměstnancům ministerstva, kteří jsou špičkoví. Já předpokládám, že to bude na všech resortech. A ano, můžeme se neshodnout, ale fakt bych to nedémonizoval. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou paní ministryně Černochová. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji. Já jenom odpovím paní kolegyni Vildumetzové Mračkové, vaším prostřednictvím, co dělají političtí náměstci. Tak na resortu Ministerstva obrany budou například od ledna držet takzvané NGA. Pan bývalý ministr obrany Metnar ví, o čem hovořím. Je to vlastně držení hotovosti na telefonu ve chvíli, kdy se může odehrávat nějaký incident ve vzdušném prostoru, tak prostě jsme tou autoritou, která má určitá oprávnění. A to nepřenesete na ředitele sekcí, bohužel. Budeme to držet tedy pouze tři nebo čtyři lidé, ministr a jeho náměstci. A bývalý pan ministr Metnar mi snad dá za pravdu, že je to docela náročné, protože ten telefon vlastně nemůžete pustit z ruky a z dohledu ani na minutu. Další jednání, které vedou političtí náměstci, teď to třeba můžu říct tento týden, tento týden za mě pojede pan náměstek Blažkovec do Vídně na jednání Středoevropské iniciativy. Česká republika má být v příštím roce předsednickou zemí. Nemůžu tam poslat náměstka, který není politický, a já v tu stejnou chvíli, kdy je jednání Středoevropské iniciativy ve Vídni, předkládám mandát misí v Senátu. Takže tam musí jet za mě.

Teď jsem uvedla snad nějaké příklady, abyste si v praxi, kolegové, kolegyně, představili, co političtí náměstci dělají za toho ministra a co nelze delegovat na někoho dalšího, protože jsou to politická rozhodnutí, která jménem toho ministra s jeho politickou odpovědností, to nikdo z nás nepopírá, že je to jinak, tito náměstkové činí.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je na řadě s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová, připraví se pan poslanec Metnar. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji, paní předsedající, za slovo. Já jsem samozřejmě čekala, až přijde moje vystoupení, ale bohužel mi to nedalo. Paní ministryně, to přece není ten služební zákon jen o vás. Mně připadá, že se to točí jenom kolem Ministerstva obrany. Ale to přece vůbec není pravda. Tady se bavíme o služebním zákonu, který postihne nejenom ministerstva. My se tady bavíme o služebním zákonu, který postihne dalších 200 organizací, které jsou zřizovány tím ministerstvem. To není o Ministerstvu obrany. Panebože, tak už to konečně pochopme! Já jsem si ráno, nebo respektive poslechla jsem si tiskovku, která byla před touto Sněmovnou, a byla jsem v šoku, když jsem slyšela pana poslance Výborného, který tam říká, že to nejsou političtí náměstci. To jsou náměstci ministra. To je přece úplně velký rozdíl. Ne, jsou to političtí náměstci. Jsou to političtí náměstci, protože odborní náměstci se přesunou a budou z nich ředitelé sekcí, nebo respektive ředitelé, nebo, pardon, nebudou to ředitelé sekcí, ano, ředitelé sekcí, by se to dalo říct. Vrchní ředitelé, ředitelé sekcí. Takže ve své podstatě, proč si tady nenalejeme čistého vína a neřekneme ano, jde nám o to, abychom měli víc lidí na ministerstvech? A nejenom na ministerstvech, ale i na těch dalších organizacích? Protože se nemůžeme bavit jenom o Ministerstvu obrany. Bavme se i o dalších organizacích. Nebo už je tady nemáme?

Děkuju. Já si počkám na své vystoupení.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou pan poslanec Lubomír Metnar. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych chtěl tady uvést na pravou míru informaci, která tady zazněla z úst paní ministryně obrany. Za mého působení byli ještě podle stávajícího zákona dva političtí - byly dvě pozice politických náměstků. Já měl obsazenou jednu. A zaznělo tady jméno, které bylo pan náměstek Müller, který byl bývalý člen ČSSD, bývalý pracovník velvyslanectví v Německu, bývalý pracovník resortu zahraničních věcí a neměl stranickou příslušnost ke KSČM. Tak to jenom, aby když si tady říkáme pravdu, jak to bylo. My jsme tehdy, hnutí ANO, byli koaliční - koaliční vláda - měli se sociální demokracií a já měl pouze jednoho náměstka, který pocházel ze sociální demokracie. Děkuji. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou vystoupí paní Vladimíra Lesenská. Nevidím ji zde, tudíž ji odmazávám. A s faktickou se dále přihlásila paní zpravodajka Zuzana Ožanová, poté paní ministryně.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Já bych se možná vyjádřila takový dotazem. Když chcete mít své politické náměstky, lidi, kterým věříte, což je svým způsobem pochopitelné, tak proč se kvůli tomu budou přesoutěžovat manažerské pozice na více než 200 úřadech? To mi opravdu hlava nebere. Například Česká obchodní inspekce, Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva, Státní energetická inspekce, Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. Já bych prosím vás mohla přečíst víc těch úřadů. Na všech těchto více než 200 úřadech se budou přesoutěžovat manažerské pozice. Mohli jste to udělat jiným způsobem. Mohli jste udělat novelu, která se dotkne pouze ministerstev, a nechat zbytek úřadů fungovat, vykonávat státní správu, tak jak mají v popisu práce.***




Přihlásit/registrovat se do ISP