(12.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. A další přihlášený do rozpravy je pan poslanec Zdeněk Kettner. Máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Dobrý den, dámy a pánové. Dnes tedy vystoupím naposled. Je to stále ta stejná písnička, jsou to stále ty stejné pozměňovací návrhy. To znamená, žádám, i když je to možná marné, když jsem slyšel vyjádření na tiskových konferencích od členů pětikoalice, ale jak se říká, tonoucí se stébla chytá, občas se stane i nějaký malý zázrak, takže ještě jednou a naposledy se snažím přesvědčit někoho z pětikoalice, aby zvedl ruku pro zdravý rozum.

Když jsem ty pozměňovací návrhy dával při skládání rozpočtu 2022, bylo mi to zamítnuto. Během roku se ukázalo, že jsem měl bohužel pravdu. Byl bych radši, kdyby tomu tak nebylo, ale měl jsem prostě pravdu. V médiích jste mohli sledovat vyjádření ředitelů mateřských škol, základních škol, středních škol, kteří potvrzovali moje výhrady, a to, před čím jsem varoval. Evidentně vás to nechalo chladným. Pak přišla novela státního rozpočtu, kdy jsem to opět navrhl, kdy byla ještě šance to nějakým způsobem zachránit. Opět to bylo zamítnuto. A teď máme rozpočet pro rok 2023, a nejenom že v této oblasti nedojde ke stabilizaci, vy jste se rozhodli jít ještě na dřeň, to znamená, ještě ubrat. Nedává mi to vůbec žádný smysl a za mě to prostě nemá logiku. Rád bych připomněl některým členům pětikoalice: v minulém volebním období, kdy ta situace nebyla ještě tak tristní jako nyní, například kolegové z KDU-ČSL navrhovali také navýšení ONIV čili těch ostatních neinvestičních výdajů, takže očekával bych od nich jistou konzistenci názorů. Opravdu mi to nedává smysl - čili v době, kdy ten problém takový nebyl, členové KDU-ČSL to považovali, ty finance za nedostatečné, a nyní zvednou ruku pro... v době, kdy inflace roste neskutečným způsobem, ten problém tady je, vlastně už druhé snížení. A druhý člen pětikoalice, Piráti, v minulém volebním období navrhovali navýšení finančních prostředků na nepedagogické pracovníky. Opět očekávám konzistenci jejich názorů - pokud dříve to bylo zapotřebí, nyní to už zapotřebí není s odstupem nějakého času? Ten problém tady opravdu je.

A já opravdu apeluji, zapomeňme na politické půtky. Spousta občanů se na Poslaneckou sněmovnu kouká velice nevraživě, obzvlášť když sleduje přenosy Poslanecké sněmovny. Oni mají pocit, že ve své podstatě jediné, na co se tady soustředíme, jsou nějaké osobní útoky a půtky, a občané, o které by nám mělo jít především, jsou pro nás až někde vzadu, v druhé řadě. Zrovna v tomto případě máme šanci ukázat, že tomu tak není, že když vidíme, že tady nějaký problém reálně popsaný, skutečně existující, popsaný i odborníky, když tady existuje, tak že jsme schopni nějakým způsobem se oprostit od nějakých politických ambicí do příslušnosti té které politické straně a zvednout ruku pro něco, co dává smysl a co má význam pro fungování státu a pro občany našeho státu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a prosím dalšího z přihlášených, a to je pan poslanec Marek Novák. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, zástupci vlády, dnes vlastně mluvím zase zejména k pětikoaličním poslancům a samozřejmě vládě, protože dobře víte, že v rámci hlasování o státním rozpočtu budeme také rozhodovat o mnou předložených pozměňovacích návrzích, kde vás žádám o podporu.

Chci hned v úvodu konstatovat, že všechny tři návrhy skutečně nejsou žádným opozičním naschválem, nechtějí poškozovat nebo ještě více zadlužovat ten váš rozpočet a náš stát. Jde o smysluplné přesuny prostředků, které můžou pomoci, a proto moc prosím o podporu. Všechny tyto moje návrhy mají jednoduché cíle. Mezi ně patří: ochrana zdraví, prevence rizikového chování, protidrogová problematika u těch nejzranitelnějších, tedy u našich dětí a mladistvých. Dále navrhuji pomoc při řešení nesrovnalostí ve fungování státu při výplatě mezd státních zaměstnanců.

Právě maximální podpora tvorby a realizace protidrogové problematiky, sociální prevence a prevence kriminality musí být samozřejmou součástí osvěty a výchovy našich mladých. Co můžeme udělat pro tuto skupinu více než permanentním vzděláváním a informováním minimalizovat dopady právě drogové nabídky, která mladé na drogovou a následně bohužel i kriminální cestu svede? Použijí to schválně. Z pohledu rozpočtu je to pouhých 50 v jednom návrhu a 95 milionů v druhém návrhu, a ty můžou zásadně pomoci. Hlavně můžou pomoci adresně. Nejsou to peníze hozené do koše, jsou to peníze cílené na konkrétní lidi, konkrétní děti.

Dámy a pánové, pokud jde o úpravu, tu další, která je zaměřená na platy zaměstnanců Českého telekomunikačního úřadu. Tady jde vlastně o skutečně technickou úpravu, že by bylo nespravedlivé vědomě tuto část státních zaměstnanců, a na druhou stranu také nejen je, ignorovat ČTÚ právě ve chvíli, kdy se tento úřad vlivem nových a dalších úkolů na něj kladených stává stále vytíženějším, a hlavně důležitějším. Připomeňme si například regulaci cen mobilních operátorů. Je mi líto, že pan ministr Síkela toto v rámci legislativního procesu a přípravy státního rozpočtu neudělal sám. Proto vnímám tento návrh opět spíše jako podanou ruku a nevidím jediný důvod, proč bychom ho tady nemohli podpořit.

No, jeden důvod možná vidím, tím je hluboký rozpor mezi naší opozicí a vaší koalicí, ačkoli nevidím jediný důvod, proč by měl vůbec být. Ono vlastně vnímám rozpor a vzájemné vydírání bohužel i ve vaší koalici, ale to už je na vás, jak vy se k tomu stavíte, jak vy to vnímáte. Každopádně máte to schováno pod děravým deštníkem a všímají si toho mnozí. Ten náš rozpor je skutečně bohužel tak hluboký, že bez rozmyslu koalice v této Sněmovně zamítá nebo blokuje cokoli, co opozice navrhne. Dozvídáme se to předem z médií, je to velmi příjemné, nicméně vaše arogance bohužel roste a já znovu prosím, věnujme se věcem, které pomůžou, a neodmítejme věci kvůli tomu, kdo je předloží. Při tom všem se vlastně připravujeme o schopnost se společně na věcech domluvit, realizovat dobré věci pro naše lidi. Právě naši občané musí být, a pro mě, vlastně pro mě také budou vždy naši občané prioritou, proto ty návrhy předkládám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP