(13.30 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Já už vidím ministra financí, který tam bude dávat v dalších letech na to, co je třeba, a navíc na to, aby se splácel tenhle úvěr. Touhle formou bychom vlastně mohli financovat kdeco. To se nezlobte, takhle s tím souhlasit nemůžu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy faktická poznámka pana Kolovratníka, to už asi nestíhá, ale nechávám ji tady, a jakmile se vrátíme k projednávání tohoto bodu, bude s faktickou moci reagovat.

Nyní tedy vzhledem k tomu, že je 13.30, přerušuji projednávání bodu číslo 3, předám řízení schůze a dostáváme se k volebním bodům.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, nyní se budeme věnovat volbám, které jsou naplánovány teď na 13.30 hodin. První volbou bude návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny. Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise poslanec Martin Kolovratník. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo, dobré odpoledne. Je před námi blok sedmi volebních bodů. Dovolím si vás poprosit o vaši pozornost. Budeme v několika momentech hlasovat a slibuji, že se vás pokusím provést maximálně možným stručným způsobem těmi volebními body.

 

První je bod číslo

 

123.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

Standardní volební bod, který hlasujeme aklamací. Lhůta pro tyto změny byla stanovena volební komisí do 11. října, takže už měsíc máme připraveny návrhy nominací poslaneckých klubů, rezignací a nominací členů do orgánů Poslanecké sněmovny. Promítli jsme je do usnesení číslo 74 a jsou následující: rezignace ze stálé komise pro hybridní hrozby, Pavla Golasowská za koalici SPOLU, z kontrolního výboru Berenika Peštová za ANO, z hospodářského výboru Petr Vrána za ANO a ze stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti Magdalena Opletalová za Piráty a starosty.

Nominace do stálé komise pro hybridní hrozby Hayato Okamura za SPOLU, do stálé komise pro Ústavu České republiky Lucie Potůčková, Piráti a Starostové, do hospodářského výboru Berenika Peštová za hnutí ANO a do stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti Jan Schneider za Piráty a Starosty. Tolik obsah usnesení číslo 74. Jak je naším dlouhým zvykem, doporučuji, aby po případné rozpravě Sněmovna jedním hlasováním rozhodla o rezignacích, druhým hlasováním o nominacích do orgánu, a paní předsedající prosím, abyste otevřela rozpravu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Otevírám tedy rozpravu, do které se nikdo nehlásí. Rozpravu končím.

Táži se na závěrečné slovo? Není zájem. A nyní tedy prosím, pane poslanče, abyste nás provedl hlasováním.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Takže prosím, první hlasování Sněmovny o tom, že souhlasí s rezignacemi poslanců a členů z orgánů Poslanecké sněmovny, jak bylo předneseno v souladu s usnesením číslo 74 volební komise ze dne 11. října.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, zagonguji, přivolám kolegy a kolegyně z předsálí, a můžeme zahájit hlasování.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 27, přihlášeno 179 poslanců a poslankyň, pro 159, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Martin Kolovratník: A nyní prosím o druhé hlasování, a to o nominacích do orgánů Poslanecké sněmovny, opět v souladu s usnesením číslo 74 volební komise z 11. října.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 28, přihlášeno 179 poslanců a poslankyň, pro 161, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Tímto jsme vyčerpali všechny návrhy, o kterých jsme hlasovali, a můžeme tento bod uzavřít.

Nyní se budeme věnovat bodu číslo

 

124.
Návrh na volbu místopředsedy Poslanecké sněmovny

Prosím, abyste se ujal slova, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Nacházíme se v bodu číslo 124, návrh na volbu místopředsedy Poslanecké sněmovny. Konstatuji, že 31. září 2022 rezignovala na pozici místopředsedkyně Sněmovny paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Volební komise následně vyhlásila lhůtu na nové nominace na toto neobsazené místo, a to do úterý 25. října do 12 hodin. Návrhy komise projednala na 15. schůzi a přijala k nim usnesení číslo 77 ze dne 25. října. V tomto usnesení volební komise konstatuje, že byly podány návrhy: za prvé Klára Dostálová za hnutí ANO, za druhé Tomio Okamura za hnutí SPD. V tomto případě doplňuji, že podle zákona č. 90 z roku 1995, o jednacím řádu Sněmovny, se místopředsedové volí většinovým způsobem a tajným hlasováním podle § 75 odst. 1. Nemusíme tedy hlasováním rozhodnout o provedení tajné volby, protože to je implicitní.

Nyní prosím, paní předsedající, abyste k tomuto bodu otevřela rozpravu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Otevírám rozpravu a táži se, zda se někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: A já doplním, protože jak jsem řekl, volí se automaticky tajným způsobem, prosím o přerušení tohoto bodu a otevření dalšího.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Přerušuji tedy projednávání bodu 124. Budeme se věnovat dále bodu číslo

 

125.
Návrh na volbu členů Rady Státního fondu kinematografie

Prosím, abyste se ujal slova, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. U Rady Státního fondu kinematografie budeme volit tři členy. Tady si vás kolegyně, kolegové, dovolím poprosit o pečlivost při vyplňování volebních lístků, protože ty tři členy vybíráme z 11 návrhů, které nám poskytlo Ministerstvo kultury, a přesně v tomto typu volby občas bohužel zbytečně dochází k chybovosti, kdy některá jména nejsou označena. Znovu tedy připomínám, tak jako u všech ostatních voleb musíte označit počet kandidátů na maximální počet kandidátů, v tomto případě tři, které jste si vybrali, kolečkem na čísle před jménem, všechny ostatní, které nevolíte, označit křížkem, jinak je bohužel váš hlas neplatný.

U této volby konstatuji, že 10. července skončily mandáty paní Tereze Dvořákové a panu Ondřeji Zachovi a ještě 16. 10. skončil mandát panu Luboru Dohnalovi. Tyto nominace do Rady Státního fondu kinematografie poskytuje Sněmovně pan ministr kultury Martin Baxa a od pana ministra jsme obdrželi následující nominace, které, prosím o trpělivost, pro stenozáznam musím přečíst a informovat vás o nich: je to pan Peter Badač s pěti návrhy kulturních institucí nebo s nominacemi, Petr Bilík také s devíti nominacemi, Tereza Dvořáková s deseti, Lubor Dohnal se třemi, Lukáš Gregor s šesti, Petr Jarchovský se třemi, Pavel Kačírek s dvěma nominacemi, Pavlína Kalandrová s osmi, Karel Smyczek se šesti, Jan Svačina se dvěma a Jiří Voráč se čtyřmi nominacemi. Tyto navržené kandidáty projednala volební komise, už je to připraveno poměrně dlouho, 10. května ve svém usnesení číslo 65. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP