(18.00 hodin)

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já dlužím odpověď na dvě otázky. První otázka. Proč ty dva velké pozměňovací návrhy - myslím velké objemem - nebyly součástí toho sněmovního tisku? Je to jenom časové hledisko. Vláda tento návrh zákona schválila na konci července, přišel do Poslanecké sněmovny 17. srpna, na základě toho prudkého zvýšení cen na přelomu srpna a září jsme rozhodli, za prvé, že letos nebude 25 % úsporného tarifu, což by odpovídalo kalendářně, ale 40 %, to je těch 8 miliard. Za druhé, těch 30 miliard, byl dotaz, jestli podnikatelé letos vyčerpají. Pravděpodobně ne, ale abychom mohli vypsat ty programy, které jim pomohou, tak ty prostředky tam budeme alokovat. Takže já bych řekl, že považuji skoro za vyloučené, že celá částka by se vyčerpala letos. To říkám zcela poctivě. (Hluk v sále.) Na druhé straně ta částka je maximalistická, vychází z kvalifikovaných odhadů, že by se ta pomoc mohla týkat vyšších jednotek tisíců podnikatelských subjektů, které teoreticky splňují ty podmínky, do kterých by se to mohlo dostat. To jsou podle mě dva poslední nezodpovědné dotazy, které...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane ministře, já vás přeruším na chvilku a prosím kolegy, kteří se vrátili nyní do sálu, aby se případně usadili, a poprosím je o ztišení, protože hluk v sále je...

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Teď z mé strany jenom krátké zhodnocení debaty. Děkuji všem vystupujícím. Já jsem napočítal dvě vystoupení, aniž bych je chtěl jmenovat, která se míjela účinkem třetího čtení. Myslím, že byla zbytečně osobně útočná, ale to je odpovědnost každého z vystupujících. U těch ostatních chci ocenit věcný tón vystoupení, i když třeba nesouhlasím s tím, co zaznělo, nebo mám jiný názor, tak bych chtěl ocenit věcný tón této debaty.

Já bych chtěl závěrem požádat, abychom novelu státního rozpočtu schválili, a chci jenom připomenout, že nejvyšší objem těch dodatečných výdajů směřuje za prvé do oblasti zvládání vysokých cen energií, ať už je to úsporný tarif, ať už je to ten dočasný krizový rámec pro velké firmy a další opatření. A druhá nejvyšší oblast těch zvýšených výdajů je sociální oblast, kde se samozřejmě - a nemohlo se s tím počítat - vyčlení prostředky na druhou mimořádnou valorizaci, a tím, že jsme zvýšili životní a existenční minimum, tím, že se změnily i normativy, tím logicky dochází k navýšení zejména příspěvku na bydlení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za pozornost. Zeptám se na zájem o závěrečné slovo ze strany zpravodaje. Není tomu tak. Přesto nyní poprosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Ještě se pana zpravodaje zeptám, jestli v obecné rozpravě nezazněly nějaké návrhy, které bychom teď měli hlasovat přednostně, jako je například opakování druhého čtení? (Poslanec Bernard: Není tomu tak.) Není tomu tak, tak vás poprosím...

 

Poslanec Josef Bernard: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobrý den, dámy a pánové. Velice stručně k proceduře:

Návrh na zamítnutí zákona nebyl podán, budeme tedy prvně hlasovat o legislativně technické úpravě, ta je v materiálu, který jste dostali, uvedena pod písmenem W. Žádné legislativně technické úpravy ve třetím čtení nebyly předneseny. Budeme potom hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích a pokračovali bychom podle materiálu, který byl vložen do systému spolu s usnesením rozpočtového výboru. Předpokládám, že ho máte všichni k dispozici. Až se vypořádáme se všemi pozměňovacími návrhy, budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

Nyní vás poprosím o odsouhlasení této procedury.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Chci se zeptat, jestli někdo navrhuje jinou proceduru, jestli je tu protinávrh proti tomu, co bylo předneseno, respektive, co je uvedeno ve zmíněném materiálu? Není tomu tak, neeviduji žádný návrh, budeme proto hlasovat o návrhu procedury, tak jak ji načetl pan zpravodaj. Ano, eviduji vaši žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlásím a poprosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Mezitím jsem zagongoval, aby mohli dorazit všichni kolegové.

 

Počet poslanců se zdá být ustálen. Já jenom zopakuji pro ty, co přišli později, že nyní budeme hlasovat o proceduře, tak jak ji navrhl zpravodaj, a sice proceduře, kterou máte uvedenou v tisku 284/2.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 4 bylo přihlášeno 160 poslanců, pro hlasovalo 159, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat, přijali jsme proceduru, tak jak ji navrhl pan zpravodaj.

 

Pane zpravodaji, prosím.

 

Poslanec Josef Bernard: Děkuji, pane předsedající. Budeme tedy prvně hlasovat o legislativně technické úpravě návrhu A, je evidovaná jako první pod písmenem W. Stanovisko rozpočtového výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Stanovisko navrhovatele? (Souhlas.)

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 5, bylo přihlášeno 160 poslanců, pro hlasovalo 159, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Josef Bernard: Dále budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích. První je pozměňovací návrh vedený pod označením A, jedná se dále - bez oslovení - o pozměňovací návrh poslanců Šimka, Bernarda, Nového a Munzara. Stanovisko rozpočtového výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Navrhovatel? (Souhlas.)

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 6 bylo přihlášeno 160 poslanců, pro hlasovalo 142, proti byl 1. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Josef Bernard: Dále návrh B1, týká se kapitol 317 a 398, předložili poslanci a poslankyně Pokorná Jermanová, Dostálová a Schillerová. Rozpočtový výbor nepřijal stanovisko k tomuto pozměňovacímu návrhu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Navrhovatel? (Nesouhlas.)

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 7, bylo přihlášeno 160 poslanců, pro hlasovalo 77, proti 71. Návrh byl zamítnut.

 

Poslanec Josef Bernard: Dále návrh B2, týká se kapitol 317, 398, předkládaly poslankyně Pokorná Jermanová a Dostálová. Rozpočtový výbor nepřijal stanovisko. (Navrhovatel: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Navrhovatel nesouhlasí.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 8 bylo přihlášeno 160 poslanců, pro hlasovalo 75, proti 70. Návrh byl zamítnut.

 

Poslanec Josef Bernard: Dále návrh B3, předkládali poslanci, poslankyně Pokorná Jermanová, Babka, Brož. Rozpočtový výbor nepřijal stanovisko.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Stanovisko navrhovatele? (Nesouhlas.) Souhlas.

Já zahajuji hlasování.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Nesouhlas!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nesouhlas.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 9, bylo přihlášeno 159 poslanců, pro hlasovalo 75, proti 70. Návrh byl zamítnut.

 

Poslanec Josef Bernard: Dále návrh B4, předkládají poslanci, poslankyně Pokorná Jermanová, Babka, Brož. Rozpočtový výbor nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Navrhovatel? (Nesouhlas.)

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 10 bylo přihlášeno 160 poslanců, pro hlasovalo 76, proti 81. Návrh byl zamítnut. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP