(14.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Prostě tady se všichni dostávají kvůli vám do problémů. Prudce stouply taky ceny nájemného bydlení v Praze, protože kvůli vaší úplně neřízené migraci z Ukrajiny se samozřejmě zdražily nájmy v Praze a čeští mladí lidé a ani další nemají peníze na to si pronajmout byt v Praze, protože došlo ke zdražení kvůli tomu, že vy děláte všechno halabala, úplně bez plánu, jen tak, aktivisticky.

Jinak to zvýšení platů nepedagogických pracovníků, to tady navrhuje, ten přesun peněz, náš poslanec Zdeněk Kettner, abych nezapomněl zmínit. Naše poslankyně Iveta Štefanová navrhuje například posílit peníze do zdravotnictví. Jak už jsem hovořil, tak například poslankyně Lucie Šafránková naše za SPD také navrhuje snížit peníze do rozpočtu Evropské unie a přesunout ty peníze na pomoc a podporu osobám se zdravotním postižením a na platy zaměstnancům v sociální sféře. Dále například Vladimíra Lesenská, naše poslankyně, také navrhuje podpořit platy pracovníků ve vězeňství, protože ty jsou dlouhodobě podhodnocené, a jak víme, tak jsou tam personální problémy, protože ty platy jsou tak nízké, a přitom těch kriminálníků je tady spousta, takže navrhujeme těmto lidem v této oblasti finančně pomoci. Ne těm kriminálníkům, ale těm pracovníkům ve vězeňství.

Dále tady máme našeho poslance Radka Kotena z SPD, který navrhuje místo těch vašich nesmyslných výdajů na všechno možné posílit peníze na ochranu východní hranice České republiky před nelegální migrací. Protože to, co vy tady předvádíte, ministr vnitra Vít Rakušan, který teď dokonce ve spolupráci s vedením pražského magistrátu, kde stále ještě vládne pirátský primátor Hřib v koalici se STANem, to je to, jak tam dělají ten organizovaný zločin, a s TOP 09 a lidovci, tak teď dokonce vaše vláda začala lákat do České republiky migranty, nelegální islámské migranty, tím, že jim dokonce nabízíte zdarma ubytování, stravu a zdravotní péči. Což mi připadá úplně neuvěřitelné, co už si dovolujete. Takže tady už vzniklo ubytovací zařízení u pražského Hlavního nádraží. Kde v podstatě vy prostě nabízíte nelegálním migrantům úplně servis zdarma v České republice na úkor peněz pro české občany. Takže vy místo abyste dělali politiku, která odradí ty nelegální migranty od příchodu na území České republiky, tak vláda Petra Fialy ty migranty otevřeně láká do České republiky. A potvrzují to mimochodem i ti pracovníci z neziskové organizace Hlavák za Hlavním nádražím, kteří tedy podporujou tu migraci. Teď mimoděk přiznali v rozhovoru pro média, že dříve ti nelegální migranti ze Sýrie a dalších afrických a muslimských zemí přicházeli na území České republiky s nějakým zavazadlem. Ano, často pokračujou třeba do Německa, ale my tady žádné nelegální migranty nechceme, no a teď už chodí i bez zavazadla, už přicházejí nalehko, to přímo cituju, protože vědí, že vláda Petra Fialy se o ně postará. Oni jdou jako do hotelu. Strava zdarma, ubytování zdarma a zdravotní péče zdarma od vlády Petra Fialy, tady v Praze, ubytovna u Hlavního nádraží.

A teď, ještě podle svědectví, o tom psala mainstreamová dokonce, tak oni ráno z té ubytovny vyjdou napapaný, vyhajaný, po zdravotní péči případné, a vyjdou si ven na procházku po Praze a prý splývají okamžitě s davem, a dokonce se v těch článcích píše - no tak jak by nesplynuli s davem, když jsou bez zavazadla? Protože oni jdou nalehko, oni si tady jedou na zájezd, který jim platí vláda Petra Fialy. To je úplně neuvěřitelné, co tady předvádíte. V uvozovkách na zájezd. No a vy to vysvětlujete tím, že mají asi naplánováno někam odjet do Německa.

Ale my tady nechceme žádné nelegální migranty. Proč tady trpíte porušování zákonů? Vždyť to je přímo v trestním zákoníku - podpora nelegální migrace. To je přímo paragraf v trestním zákoníku. Pro vás zákony neplatí? Takže vy místo abyste jasně na úrovni vedení Evropské unie, to by tam ale to nesměl vést zcela neschopný premiér Petr Fiala, servilní, tak místo abyste řekli dost, unijní migrační politika je špatně, právě ta unijní migrační politika je tím lákadlem pro ty migranty... Protože ty stejné problémy v Japonsku například nemají, ani v Austrálii, protože kde není nabídka, není logicky poptávka. Kde není žádná nabídka sociální podpory pro nelegální migranty, tak logicky ani nikdo nepřijíždí, protože ani převaděči nemají co nabídnout. Takže vy přímo jste spoluviníky tohoto systému, podporuje ho vaše vláda, mlčíte k tomu. Nejenže mlčíte, vy to přímo podporujete. To jsem tady teď řekl. Takže vy přímo lákáte ty nelegální migranty k příjezdu do Prahy, a ještě jim to tady platíte. Oni mají ty mobilní telefony, takže se už poinformovali vzájemně - do České republiky nalehko. Dokonce z té neziskovky říkají, že už jezdí i bez té igelitky dokonce, kde měli nějaké věci. Oni už ji nepotřebují, tady se o ně hned Česká republika postará. Ale za peníze českých občanů, to je ten problém. Vy utrácíte peníze českých občanů úplně proti vůli minimálně voličů SPD. A proto tady poslanec Radek Koten navrhuje velmi správně, abychom alespoň v rámci těch našich malých možností, protože jsme opoziční strana, posílili tu ochranu hranic. Ale vy ty stejné peníze chcete dávat naopak jim na ubytování, na stravu a na zdravotnictví. To je neuvěřitelné! Vy přímo podporujete nelegální migraci z islámských zemí do České republiky. A s tím my prostě nesouhlasíme.

Pak tady máme třeba pozměňovací návrh, který podal náš poslanec Karel Sládeček, poslanec SPD, kdy o 4 miliardy korun snižujeme částku na inkluzi, což je v podstatě většina té částky, a přesměrováváme ty 4 miliardy na speciální školství. Tak to je náš samozřejmě dlouhodobý návrh, protože my podporujeme, aby zdravotně postižené děti měly co nejlepší péči. A to speciální školství, které obdivoval celý svět a máme ho propracované, tak by bylo dobré ho posílit, aby ty děti měly co nejlepší vstup do toho dospělého života. A ne inkluze ve školství, která naopak omezuje nebo zhoršuje péči o ty zdravotně postižené děti a samozřejmě zhoršuje i kvalitu (nesrozumitelné) zároveň pro ty děti, které jsou třeba talentované. Takže se to zhoršuje na obě strany, stěžují si jak rodiče, tak vyučující, stěžují si jak rodiče těch zdravotně postižených dětí, stěžují si rodiče těch zdravých dětí. Prostě je to zase experiment Evropské unie, který tady zavedla tenkrát vláda hnutí ANO, ČSSD a KDU ČSL v předminulém volebním období.

Takže to jsou naše pozměňovací návrhy, které jsme tady připravili pro tento rozpočet. Samozřejmě znovu říkám, že ten rozpočet by zasluhoval kompletní přepracování, ale na to my jako opozice nemáme reálné možnosti, to víme všichni. Ty možnosti má Ministerstvo financí a to drží samozřejmě v rukou vládní koalice Petra Fialy.

No a je mi jasné, že jakékoli změny k lepšímu Fialova vládní pětikoalice nepřijme. Nepřijme. Vy nás tady zase převálcujete. Nás převálcujete a zadlužíte Českou republiky letos o dalších 375 miliard korun. Rekordní zadlužení. A v tom rozpočtovém výhledu chcete zadlužit Českou republiky dokonce o 1,2 bilionu korun. Proč to tady opakuju? Protože takové zadlužení může způsobit kolaps. Ekonomický kolaps České republiky. Rozpočtový kolaps. Může způsobit to, že se dále zhorší dostupnost zdravotní péče pro občany. Vy už jste ji jednou zhoršili, když jste vzali zdravotnictví 14 miliard korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP