(17.10 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Ano, potvrzuji, tento návrh zákona navrhujeme podle § 90 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, a prosím tedy o vyslovení souhlasu se schválením v prvním čtení. Pokud by to takto nebylo možné, tak potom prosím také o zkrácení lhůt, ať to stihneme projednat, aby to vyšlo ve Sbírce zákonů do konce tohoto roku. Děkuji za pozornost a za podporu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. Případné zkrácení lhůty je potřeba načíst v rozpravě. Nyní vystoupí zpravodaj pro prvé čtení, pan poslanec Vít Kaňkovský. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, milé kolegyně, kolegové, pan ministr poměrně obsáhle představil novelu zákona číslo 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, a souvisejících zákonů. Já tady jenom shrnu, snažíme se, a tak jak se vláda i zavázala v těch diskusích, které jsme tady vedli v minulých měsících, napravit to nešťastné ustanovení z konce minulého volebního období, tedy v praxi dát možnost zrealizovat dřívější odchody do důchodu u zdravotnických záchranářů a souvisejících profesí. To je gros tohoto návrhu. Já jsem rád, že Ministerstvo práce a sociálních věcí se zabývalo i tou výdajovou stránkou. A jak už pan ministr zde představil, bude se jednat o zvýšení pojistného u těch zaměstnavatelů, kterých se ti záchranáři týkají, s postupným náběhem, aby to na začátku nebylo příliš velký skok. Tolik za mě jako úvodní zpravodajské slovo. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, kdy s přednostním právem se hlásí pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já děkuji, pane místopředsedo. Pan ministr i pan zpravodaj už tady obšírně řekli, co je obsahem tady tohoto zákona. My jsme v minulém volebním období přijali něco, co se málo trochu upravilo právě tady v tomto, a i jménem svých kolegů, paní kolegyně Pastuchové, pana kolegy Brázdila i pana kolegy Maška, kteří by rádi napravili jenom tu chybu řekl bych administrativní než smysl celého toho zákona, který byl přijat v tom minulém volebním období, tak si přejí dávat pozměňovací návrhy. Proto dáváme jménem dvou poslaneckých klubů, a to klubu SPD a hnutí ANO, veto na projednávání podle § 90. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Registruji vaše veto. Jako další vystoupí paní poslankyně Lucie Šafránková. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo. (Hluk v jednacím sále se stupňuje.) Dnes už naposledy vážené kolegyně vážení kolegové. Náš poslanecký klub SPD samozřejmě podporuje úpravu zákona o důchodovém pojištění, který umožní odchod do předčasného důchodu bez jakýchkoliv finančních omezení a sankcí zdravotnickým záchranářům.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, paní poslankyně, ale opět musím požádat o ztišení v sále, aby bylo rozumět, co říkáte. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji. Vždy jsme pro tuto úpravu zde ve Sněmovně hlasovali. Ovšem chceme, aby se i tato změna zákona řádně projednala, a chceme k ní uplatnit své pozměňovací návrhy. Zejména proto, že vládní návrh v jednom svém aspektu je nespravedlivý. Týká se to navázání počtu odpracovaných směn na délku snížení hranice důchodového věku a jeho zastropování. Zde se domníváme, že by bylo vhodnější jiné nastavení, které nepoškozuje ty záchranáře, kteří odpracovali v systému více než 30 let, i velkorysejší snížení důchodového věku pro ty, co zde odpracovali oněch základních 20 let. V SPD jednoznačně stojíme za názorem, že zaměstnanci ve fyzicky a psychicky náročných profesích mají do starobního důchodu odcházet mnohem dříve než v 65 letech, a to samozřejmě bez jakéhokoli krácení výše starobního důchodu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Ještě se hlásí s přednostním právem pan zpravodaj. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Já bych si dovolil krátce reagovat na paní poslankyni Lucii Šafránkovou. Ano, i já jsem zaznamenal v diskusi se záchranáři určité pochybnosti o tom, zda ten přepočet směn na dobu vlastně toho předčasného odchodu do důchodu je spravedlivě nastaven. Probíhala komunikace s prezidentem Asociace zdravotnických záchranných služeb, panem doktorem Markem Slabým, a v tuto chvíli ta diskuse ještě pokračuje. Takže pokud jste podali veto, tak my jsme připraveni o tomto ještě diskutovat. Předpokládám, že na výboru pro sociální politiku, kde bychom to měli projednávat příští týden, pokud se na tom shodneme, tak se k této otázce ještě vrátíme. Tak jak my jsme si to zatím analyzovali, tak si nemyslíme, že by tam byla disproporce, jestli se počítá podle směn, nebo podle hodin. Nicméně určitě ta diskuse je potřeba, i s panem ředitelem Machancem tuto diskusi ještě dokončit.

A potom bych rád podal návrh na zkrácení lhůty mezi prvním a druhým čtením v délce 12 dnů.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Ptám se, zda ještě někdo další se hlásíte do obecné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, v tom případě končím obecnou rozpravu a ptám se, zda pan ministr nebo pan zpravodaj chcete závěrečné slovo? Není tomu tak.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Předsedkyně Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhla přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako výboru garančnímu? Žádný návrh nevidím v tom případě přistoupíme k hlasování.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jako garančnímu výboru, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku.

Je to hlasování s pořadovým číslem 9, přihlášeno je 130 poslankyň a poslanců, pro návrh 112, proti nikdo. Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jako garančnímu výboru.

 

Předsedkyně Poslanecké sněmovny nenavrhla přikázat tento návrh dalšímu výboru a já se ptám, zda má někdo návrh na přikázání dalším výboru k projednání nebo výborům? Žádnou přihlášku nevidím.

 

V tom případě dám hlasovat ještě o posledním návrhu, který zazněl v rozpravě, a to je návrh na zkrácení lhůty na projednání na 12 dnů.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh zkrácení lhůty, ať zmáčkne tlačítko a   zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 10, přihlášeno je 130 poslankyň a poslanců, pro návrh 115, proti nikdo. Já konstatuji, že jsme vyslovili souhlas s návrhem na zkrácení lhůty k projednání na 12 dnů.

 

Tím jsme vyčerpali všechny návrhy na hlasování a já končím projednávání tohoto bodu programu.

Vážené paní poslankyně, páni poslanci, projednali jsme stanovený pořad 40. schůze Poslanecké sněmovny, kterou tímto končím, a současně, vážené paní poslankyně a páni poslanci, připomínám, že zítra, to je v pátek 30. září, budeme v 9 hodin ráno pokračovat v přerušené 35. schůzi Poslanecké sněmovny. Já vám děkuji a přeji příjemný zbytek dnešního dne.

 

(Schůze skončila v 17.18 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP