(11.50 hodin)
(pokračuje Richard Brabec)

To bylo přece příčinou prostě toho, že se ještě daleko nebo hluboko před agresí Ruska na Ukrajině začaly samozřejmě ty věci dít, protože se odstavovaly desítky bloků, které by normálně byly v rezervě. A pak stačilo, aby k tomu přispěly další faktory, z nichž samozřejmě ruská agrese byla tou důležitou tečkou. Ale ten začátek byl daleko dřív a ten začátek se opravdu jmenuje Energiewende. A ten Green Deal je přece úplně jinak hodnocen, nebo může být vnímán ve státech severských, jako je Švédsko, Finsko, Dánsko, Norsko a další, ať už tedy součástí EU, nebo ne, a jinak v zemi, která se jmenuje Česká republika a je na to Německo navázána pupeční šňůrou jak energeticky, tak průmyslově. Takže říkat, že to nemá žádnou souvislost, je nesmysl. Samozřejmě má to velkou souvislost. Teď si samozřejmě všichni drbou hlavu. A já taky nejsem od toho, abych to tady mistroval. Němci určitě se k tomu rozhodnutí dostali po nějakých debatách, je to taky velmi průmyslová země. Dneska vidí, že to rozhodnutí bylo fatálně chybné, a mají s tím velké starosti. Ale nedělejme zase ten závěr, že ten Green Deal tam nehraje žádnou roli. Samozřejmě on byl právě důvodem toho, aby ty země postupně ty vysoce emisní bloky odstavovaly, a tudíž jsme dneska bez rezerv. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je pan ministr financí Zbyněk Stanjura. Připraví se Jakub Michálek. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak od novely rozpočtu 2022 jsme u Green Dealu, docela zajímavá odbočka, ale proč ne. Já mám takovou jednoduchou otázku, na kterou je složitá odpověď podle mě. I pan poslanec Brabec byl součástí vlády, která odsouhlasila vznik Green Dealu, té dohody. Ne faktickým hlasováním, ale reálně ano. A ono je hrozně jednoduché nejdřív něco odsouhlasit a pak, když tu vládní zodpovědnost nemám, to kritizovat. Já netvrdím, že by bylo jednoduché se proti tomu postavit v Evropě. Ale neslyšel jsem tato ostrá slova z vašich úst, pane poslanče Brabče, prostřednictvím paní místopředsedkyně, tehdy. A s mnohými z těch slov souhlasím. Já jsem jenom říkal, abychom nepřenášeli tu debatu na zelené mužíky, a myslím, že na mnohé zelené aktivisty nebo takzvané aktivisty máme podobný názor. Ale to, co se dlouhodobě dělo v energetickém mixu v našich sousedních zemích, byl výsledek voleb, ať se nám to líbí, nebo ne. To je prostě pravda. A já jsem dlouhodobě říkal, že ty největší excesy Green Dealu samozřejmě nakonec nevzniknou, že v okamžiku, kdy ty náklady dopadnou na střední třídu v těch zemích, které to podporovaly, tak to bude mít vliv na jejich politiku. A dneska to vidíme. Vždyť si řekněme, jak to je. Předseda Strany zelených je ministr hospodářství a spouští uhelné elektrárny. Prodlužuje provoz jaderných elektráren. No to by byla fikce, kdybychom před dvěma lety řekli, že to udělá "zelený" ministr hospodářství v Německu.

Takže podle mě mnohá rozhodnutí budou přehodnocena k větší racionalitě, a třeba tím, že ten přechod bude pomalejší a budeme čekat na tu skutečnou inovaci a nebudeme politickým rozhodnutím předcházet inovativním řešením. To určitě ano. Ale to je všechno, já tady nejsem obhájce této dohody, jenom říkám (upozornění na čas), ta slova měla zaznít v debatě, když jste měli vládní odpovědnost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji mnohokrát. Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je pan předseda poslaneckého klubu Pirátů pan Jakub Michálek. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuju za slovo. Tak ještě jednou, abychom si to vyjasnili, jak je to s těmi zelenými mužíčky. Vyhledal jsem si tedy rozhovor s šéfem světové energetické agentury, to je určitě odborník. A ten uvádí jako mýtus, jeden z mýtů, že dnešní krize je způsobená čistou energií. Tady přímo v článku se píše: Šéf světové agentury řekl, že autoři politik nyní litují toho, že rychleji nebudovali solární elektrárny a větrné elektrárny, aby zlepšily energetický průmysl. A ve skutečnosti více nízkouhlíkové energie by velmi pomohlo zlehčit nebo ulevit v té krizi a zrychlit změnu směrem z této krize, uvádí pan tajemník Birol. Podle něho lidé, kteří viní čistou energii za tuto krizi, tak odklánějí pozornost od reálných viníků, a to jsou přiskřípnutí plynu a Rusko.

Takže pokud si myslíte, že jste lepší odborníci na energetiku, běžte do toho, kandidujte na šéfa světové energetické agentury a určitě se potom k tomu budete vyjadřovat fundovaněji. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je místopředseda poslaneckého klubu, pan Richard Brabec. Připraví se Margita Balaštíková a Martin Exner. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuju za slovo. No, pane předsedo Michálku, vaším prostřednictvím, paní předsedající, to člověk nemusí být ani šéf světové energetické agentury, aby věděl, že ty obnovitelné zdroje fungují ve chvíli, když fouká nebo svítí nebo teče voda, například, teď myslím v řekách. A ve chvíli, kdy se to neděje, a to se třeba stalo už několikrát a teď se to zrovna stalo třeba minulou zimu, děje se to i tuto zimu, no tak ty obnovitelné zdroje vám jsou prostě na houbeles, protože vy to neuložíte, tu výrobu z nich, protože nemáte takovou akumulaci. To dneska prostě ještě neexistuje. To si snadno dostudujete. To člověk nemusí opravdu kandidovat na šéfa světové energetické agentury. A ono je to také určitě vytržené z kontextu.

To je strašně jednoduché, vy prostě potřebujete, aby to vyrábělo i ve chvíli, kdy to nesvítí, nefouká a neteče. To je celý princip, zjednodušeně, obnovitelných zdrojů. Prostě musíte mít ten takzvaný base low, to základní zatížení, co funguje i bez toho. No a to je uhlí nebo jádro, anebo plyn, pokud se tady nebavíme, já nevím, o spalování, energetickém využití odpadů a dalších věcech, ale to jsou relativně drobné. Takže tohleto je úplně jasné. To znamená, naopak ty problémy, které dneska jsou v těch obnovitelných zdrojích, je právě prostě v tom, že když třeba padne někde řekněme takové počasí, že prostě to nefouká, no tak na tom severu se nevyrábí u toho Severního moře a prostě ta energie není. Naopak, když to fouká moc, tak potom byla ta situace, že ty ceny byly záporné. To je úplně jednoduché, a právě potřebujete ten zbytek.

Ještě k panu ministrovi financí. Pane ministře, když si dohledáte moje vystoupení i v Bruselu na Radě, tak zjistíte, že jsem tam o tom mluvil mockrát. Právě o tom, že nesmíme být papežštější než papež a že ten Green Deal má jasná omezení a že je potřeba brzdit. Paradoxně vyjádření dnešní vlády právě na těchto fórech jsou o poznání zelenější. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je paní poslankyně Margita Balaštíková.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Opět reaguji na svého předřečníka prostřednictvím paní předsedající. Budete se možná divit, pane kolego Michálku, ale já s velkou částí toho, co jste tady předčítal, souhlasím, ale bylo to vytrženo z kontextu. Opravdu bylo. A trochu mně to tam zavánělo fanatismem proti nasměřovat tu nenávist proti něčemu. My bychom si měli opravdu říct, že i ti odborníci se někdy mohou mýlit. A jako manažer vždycky jsem zastávala názor: pozvu si dva, pokud jsou dva názory různé, pozvu si třetího nebo čtyři. Víte co... A tady to, co jste nám předčítal, opravdu já si tu řeč najdu a obávám se, že jste vytrhl pouze pár vět, které se zrovna teď hodily do té diskuse. Ale ono to tak opravdu není. A nehledejme úplně toho viníka, že si řekneme tihle za to můžou, protože za to může opravdu soubor těch věcí. A já teď ani neřeším, kolika procenty kdo a co. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo další faktické poznámky. Chtěla bych upozornit, že máme - kolik je ještě přihlášených řečníků do obecné rozpravy? V tuto chvíli ale je přihlášen pan poslanec Martin Exner. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Exner: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, já bych chtěl připomenout, že Green Deal měl dva důležité důvody. Jednak to bylo globální oteplování, a to není žádný výmysl aktivistů, ale na to máme už i vědecké analýzy, a za druhé samozřejmě je bonusem zbavení se závislosti na fosilních palivech z Ruska. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP