(8.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane poslanče, já vás přeruším a poprosil bych, jestli by mohl být v sále větší klid, aby pan poslanec mohl přednést svůj příspěvek. Děkuji. Můžete pokračovat.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji. Ovšem nebyl zdaleka jediný z vlivných politiků, který byl v této nechutné záležitosti nějak účasten. I proto mě šokovalo jmenování Petra Mlejnka do čela civilní rozvědky. Člověk, který se prokazatelně stýká se zadrženým lobbistou Michalem Redlem, jedním z obviněných právě ve zmíněné kauze Dozimetr, byl jmenován šéfem ÚZSI, tedy civilní rozvědky. To je jak ve špatném snu. Na povrch navíc vyplouvala další zajímavá fakta. Nejdříve to bylo kličkování Víta Rakušana ohledně údajně skvělých referencí, které posléze neměl, jak doložit, poté to bylo tvrzení premiéra Petra Fialy o vynikajícím přínosu Petra Mlejnka ve vyšetřování této kauzy, které ale vyvrátila sama vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Proč tolik mlžení kolem člověka, který zcela evidentně neměl být nikdy jmenován na takovou funkci? Proč tolik otálení s jeho odvoláním, které bylo stejně nevyhnutelné? Rád bych poukázal na to, že pan Mlejnek rezignoval na svou funkci teprve včera, a to až poté, co jej novináři konfrontovali ohledně jeho zapojení do další korupční kauzy - Techniserv.

Vyzývám proto k vyvození osobní odpovědnosti minimálně u toho, kdo takového člověka do takto vysoké a odpovědné funkce dosadil, což je ministr vnitra Rakušan. Co vy na to, pane Rakušane? Jak jste vůbec mohl dosadit jako šéfa rozvědky člověka stýkajícího se s mafií? Někoho, na koho jste evidentně neměl dostatek referencí, o kterých jste mimochodem lhal? Někoho tak neskutečně zapleteného do různých korupčních skandálů? Cítíte se spokojen? Ne? My také nejsme spokojeni. A občané s vládou také ne.

Pane premiére, páni ministři, občané vás zvolili, dali vám důvěru a svěřili vám svou zemi - a co jste pro ně udělali vy? Slíbili jste jim, že se o ně postaráte, a fatálně jste selhali. Pečujete o kdekoho, slibujete obnovit cizí země, aniž byste si všimli, že se vám ta vaše doslova rozpadá pod rukama. Nezvládli jste roli vám svěřenou. Nezvládli jste krizi, nedělali jste vůbec nic pro firmy, které nyní krachují, ani pro občany, kteří se ocitli v existenční krizi. Spoléháte se na cizí země, na ostatní, na nějaký zázrak, který ale nepřijde. Fatálně jste selhali, a pokud byste byli alespoň trochu soudní, sami byste uznali, že tato situaci má jen jedno správné řešení: vaši omluvu občanům a okamžité odstoupení z vedení této země. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S přednostním právem se přihlásil pan Andrej Babiš. Pro všechny jenom prosím ještě technická připomínka. Pokud se ještě někdo bude dále hlásit, tak v 8.59 musím z technických důvodů na necelou minutu přerušit schůzi, abychom ukončili jednací den, a hned poté budeme pokračovat. Takže případně v 8.59 přeruším na krátký okamžik. Děkuji. A máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže dobré ráno. Děkuju za slovo. Chtěl bych dodatečně blahopřát premiérovi k včerejším narozeninám, přeju mu hlavně zdraví a také mu přeju, aby neakceptoval ty lži, které mu stále jeho okolí podsouvá. Já děkuju všem, já tedy bohužel mám také narozeniny a v mém věku už se to neslaví, takže všichni, kteří mi píšete, tak vám odpovím. (Potlesk poslanců ANO.) A děkuju kolegům, že mi blahopřáli. A já bych začal s komentářem k projevu pana premiéra.

Pan premiér říká, že se ukazuje bohužel, že naše země nemá konstruktivní opozici. Ale já myslím, že naši poslanci - a chtěl bych všem poděkovat za jejich vystoupení, za to, že mluvili k věci. Všichni naši poslanci mluvili k věci. Neobstruovali. My bychom tady mohli ještě mluvit týden. A jsem také rád, že konečně i ministr zemědělství něco řekl, tedy promluvil, on neřekl nic, ale promluvil, tak to je velké vítězství. (Oživení v sále.) Děkuji všem, kteří ho k tomu vyzývali. Já mám z toho pocit, že ta vláda, a já jsem o tom přesvědčen, že má agenturu, a já znám tu agenturu, která je cvičí, co mají říkat.

Co tady odznělo. Hlavně odznělo, že každý ministr asi mluvil o Babišovi. To je neuvěřitelné, ta fascinace Babišem. Kdyby neměli Babiše, o čem budou mluvit? Všechno je Babiš. A pan premiér začal s tím, že jsem dorazil do práce. Ale pane premiére, já jsem celkem pracovitý člověk. A naše vláda pracovala vždycky v pondělí. Vy jste si zrušili pondělí, abyste nám vzali prostor ve Sněmovně. Máte to ve středu. Já chápu, že ti, kteří jste z Moravy, tak v pondělí a pátek jste doma, tak je to srozumitelné. Ale proč říkáte, že jsem dorazil do práce? Já jsem od 16. května navštívil 205 míst v České republice. A potkal jsem, já nevím kolik, strašně moc lidí. Jenom na Moravě to bylo 10 000. Jenom v Ostravě přišlo 1 200 lidí. A já jsem přesvědčen, že to je moje práce. Není moje práce tady sedět a slyšet, jak Michálek říká, že Okamura má vířivku. No co si to dovolil? Okamura má vířivku. A Okamura říká, že co dělala Michálkova žena. To tady ani nebudu říkat. Co to je? To je moje práce, abych tady seděl? Moje práce je dělat pro lidi. A zkuste si to. Dejte si inzerát, pane premiére, někde na náměstí. Ale ne že si tam zorganizujete vaše členy, ale jen tak nablind. Že tam přijdete a budete mluvit s lidmi. Já to dělám od roku 2013. Takže tak jste začal váš projev, že jsem dorazil do práce. Ano. Já chodím do práce sem a já říkám, že když mi zavelí Alenka Schillerová, ona šéfuje, říká: Musíte být ve Sněmovně, tak jsem tady. Tak jsem tady.

Včera jsem mluvil a teď budu mluvit. A já myslím, že lidé si to budou pamatovat, co řeknu. Takže to byla první věc.

Potom pan premiér říká, že se chci vymluvit a něčím zakrýt svoje problémy, svoje osobní problémy, které mám. Jaké já mám osobní problémy? Já nevím. Jestli pan premiér jako... Zná moji rodinu? Jaké já mám problémy? Myslíte Čapí hnízdo, pane premiére? Čapí hnízdo? No tak na ten soud já se těším. A konečně se všichni dozvědí, jak to u nás funguje, ten polistopadový kartel. To stíhání na objednávku. To o tom všichni mluví, vaši ministři, to máte nacvičené. Čapí hnízdo, které schvaloval váš hejtman Bendl. A paní Langšádlová, už odešla, to také schvalovala. Čapí Hnízdo - a pan ministr spravedlnosti neposlouchá - zastavil státní zástupce Šaroch 30. 8. 2019. Čapí hnízdo, kde si vymysleli stíhání jedenácti lidí, včetně mé rodiny a včetně Faltýnka, ten byl dvakrát vydáván. A už jsou jenom dva.

Tady Rakušan mluví o nějakém organizovaném zločinu? Ne, nejdřív jsem měl být organizátor, ale potom to změnili, že jsem pomocník. Samozřejmě že je to všechno vylhané. Pan Rakušan dokonce tvrdí, že jsem organizovaný zločin. Toto je organizovaný zločin, váš Hlubuček, jo? Ten byl ve vazbě. Tady je fotka s panem Rakušanem. (Ukazuje.) Takže Čapí hnízdo. Ano, Čapí hnízdo, na to všichni čekají. Paní Pekarová už před volbami říkala, že patřím do vězení. Do vězení. Milion chvilek nenávisti, protestovali, všichni protestují. Babiš patří do vězení. Není to nátlak na justici, pane ministře? I pan Rakušan ukazoval - Andreji, nevím, proč mi tyká, nevím, proč mi říká Andreji jako, už je čas, a nevím, co všechno.

Tak si potom poslechněte, co budu říkat před soudem. Jak je to zmanipulované. No a kdo to tedy prodloužil? Nejvyšší státní zástupce. Produkt toho člověka, nějaký... nechci se ani vyjadřovat, musím být slušný. Ano ten Pospíšil, který je také namočen v Dozimetru s Fremrem. Produkt plzeňského kmotra. Ten mě nechal stíhat. Když to státní zástupce zastavil, tak oni vyvinuli tlak. Všichni psali, provládní novináři. Čapí hnízdo, patnáct let stará věc. Patnáct let stará věc. Tak se tam přijďte všichni podívat. Je tam zaměstnáno 90 lidí. Odvedli do rozpočtu 400 milionů a všichni tam chodí. Všichni. A všichni jsou nadšeni, slouží to veřejnosti. To je jediné, co vám zůstalo z těch nesmyslů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP