(13.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Já vím, že jste, pane premiére, nespěchal na Evropskou radu, kde jsem já byl. Ještě 13. prosince jsme jednali - Vé čtyřka, kterou vy jste rozbili - v Budapešti s Macronem, a 16. prosince jsem byl, a myslel jsem si, že už tam budete spěchat tak, jak já jsem spěchal. 13. prosince 2017 vznikla naše vláda a 14. ráno jsem letěl na místo, které je nejdůležitější pro Českou republiku v rámci Evropy, místo, kde máte bojovat za české zájmy, ale vy jste nespěchal. Byl tady pan Scholz, který nám říká, že bychom asi měli uvažovat o ztrátě jednomyslnosti, za co bojuje Bartoš a paní Pekarová. Neuvěřitelné, neuvěřitelné! A já jsem 16. prosince na Evropské radě, ověřte si to, říkal panu Scholzovi: Proč, pane nový kancléři, blokujete a jste proti českému jádru? Samozřejmě, vedle seděl rakouský premiér, kterému jsem to také vysvětlil. Proč? 16. prosince, ano, za zavřenými dveřmi. Tam se jde natvrdo. Kolik nocí jsme tam strávili! A kdo se tady vlastně podílel i na tom, že ti šílení fanatici z Evropského parlamentu přišli s Green Dealem a Německo řeklo, že bude tsunami? Japonsko zavřelo jádro, zavřeli uhlí. Uhlí nad zlato dneska, uhlí nad zlato. Takže já jsem tam vystupoval. Vy jste nespěchal, pane premiére, vy jste nespěchal, a vy jste neměl nikoho jmenovat, to je vaše role. A já se ptám, co jste vlastně dělal před tím předsednictvím? Macron vám dvakrát nabízel schůzku, vy jste neměl čas. Vy jste spěchal sem do Sněmovny, to byl pátek ráno, Vé čtyřka ani nezasedla, a tady jste ani nebyl, ani jste tady neseděl. Vždyť my bychom byli radši, kdybyste bojoval za české zájmy v Evropě! Nikým to nekoordinujete, do Parlamentu jste nelobbovali, takže jaký je ten výsledek? A vy máte obrovskou výhodu, máte předsednictví. Měl jste obletět celou Evropu! Já bych ji obletěl tím airbusem, každý den alespoň tři premiéři a s každým (bych) mluvil, i o emisních povolenkách, k tomu se dostanu. A místo toho jste řešil Ukrajinu. Chápu, že Ukrajina je důležitá, ale tady jsme v České republice a tady je ohrožení života našich občanů.

Takže vy jste převzali předsednictví, které my jsme připravili. Tři roky jsme ho připravovali - máte krásnou zahradu, půjdu se tam podívat jednou v sobotu. Budete mít nový terminál, to je také naše dílo. A provládní média, která vám vyhrála volby - proč pro ně nedokončíte ten projekt, aby měla hezký prostor na otázky, na které jste na začátku ani nechtěli odpovídat? To je také náš projekt, je tam nová kantýna. Ano, Tünde všechno organizovala a já jsem rád, že jste nám alespoň poděkoval, toho si samozřejmě nesmírně vážím.

Kdybych byl na vašem místě, tak bych už v březnu obletěl celou Evropu. Vždyť vy sedíte vedle Macrona. Tady je Emanuel Macron, nejlepší leader Evropy, stále pracuje, mluví k věci. Tady chodila Angela, vždy sem strčila hlavu, poradili se a potom šla kolem stolu. To Scholz nedělá. To je nejdůležitější místo, tam blokujete. Tam jsme zastavili ilegální migraci, kterou teď máme ve Zlínském kraji, a Rakušan má samozřejmě dost svých problémů, aby to vůbec řešil. Tam jsme prosadili taxonomii, tam jsme seděli čtyři noci a pět dní a vybojoval jsem 42 miliard navíc! Ale vy jste se na to vykašlal. Tam jste měl - a teď máte obrovskou výhodu, je neuvěřitelné, že polský premiér, to je země, která má 40 milionů obyvatel, konečně místo vás mluví o emisních povolenkách a úřednice Ursula von der Leyen, kterou mám rád, to je fajn paní, to normálně zabije. Vždyť to jsou úředníci! Vždycky jsme říkali, že Evropská rada má řídit Evropu! Evropská rada, 27 prezidentů a premiérů, tam sedíte. Tady máte Magdalenu, sociální demokratka, Švédka. Když jsem se jí ptal, kolik má šaría center ve Švédsku, jak to tam vypadá s migrací - taky se už teď probudili, tam jste měl být. Tam jste měl obletět celou Evropu! Teď přicházíte s nějakým celoevropským řešením? Teď? Teď, v září? Neuvěřitelné. Takže vy jste šéf Evropy a já nemám pocit, že byste něco řešil.

A také se ptám, proč nikdo nemluví v Evropě o míru? Budeme mít stále válku? Neslyšel jsem to slovo. Asi by si lidé přáli, abychom měli mír, ale zatím to tak bohužel nevypadá.

Takže zkrátka na tu roli, kterou jste si tam vytvořil, pana nového ministra - zbavili jste se lidí jen tak, jen proto, že to byli dobří úředníci, kteří tam byli i přede mnou. Neustále vykládáte o nějaké agrofertizaci, ale k tomu se ještě dostanu. A ti, kteří to připravovali, tři roky jsme dělali předsednictví a dobře jsme ho připravili, samozřejmě jsou pryč, protože měli tu smůlu, že dělali s Babišem.

Takže co Green Deal? Já bych byl strašně rád, kdyby pan europoslanec Vondra už přestal lhát o Green Dealu. Žádný Green Deal jsme nepodepsali a já jsem s Morawieckim - se kterým máte tak skvělé vztahy, což rezultovalo do toho blbého kontraktu s Turówem, kde nám vlastně stále berou vodu - já jsem domluvil a prosadil, že závazek snížení emisí je průměr všech členských zemí, 55 %, takže Mette Frederiksen, která je premiérka Dánska, má 70, protože se jí stále na moři točí vrtule, a my máme, my se dostaneme někam na 40, 42, ale už potom, co začala válka, je celý Green Deal na nic. Green Deal zabije Evropu, a vy ještě pokračujete, že ukončíme uhlí? Vždyť uhlí je nad zlato! Já jsem ho ani nesehnal, když jsem točil Čau lidi. Měl jsem jen dřevo, krb a svetr paní Pekarové. Uhlí není, OKD má také 5 miliard na účtě a může těžit 6 milionů (tun?) uhlí. Takže s tím Green Dealem - vy jste tam poslal paní Hubáčkovou, tak ona vlastně podrazila vlastní zemi, protože kývla na zákaz spalovacích motorů v roce 2035 a podpořila emisní povolenky pro budovy, čímž lidem a firmám zdraží teplo, a i v dnešní situaci zcela vážně prosazuje odklon od uhlí v roce 2033.

Takže, pane premiére, vy vůbec neřešíte energetickou krizi. Teď, půl roku poté, co ostatní členské země dávno provedly ochranná opatření svých ekonomik a kdy cena elektřiny šplhá do astronomických výšin, začínat volat po celoevropském řešení, to je naivní. Váš ministr Kupka říká, že nejdřív budete zkoušet Evropu, ale proč to tak trvá? Proč jste už nesvolal mimořádnou Evropskou radu? Proč Energetická rada bude až 9. září? Proč tam nevystupuje pan Síkela proti emisním povolenkám? Proč nezrušíte tu směrnici 100 euro? Ano, polský premiér to dělá za vás, ale vy jste mě kritizoval. Vy jste říkal, jak to budete dělat - neděláte to, nemluvíte tam. Vy jste po Ukrajině tady říkal, bude totální embargo na ruskou ropu. No, a potom zrazu jste řekl, že chcete výjimku. A kdo ji získal, tu výjimku? Viktor Orbán, vy ne! Vy tam sedíte a nic neříkáte! Takže energetika, elektřina, vy jste měl něco udělat pro lidi už před půl rokem.

Takže tak to vypadá, a když už jste tedy rozbili tu Vé čtyřku a Vé čtyřka měla obrovský vliv, když se stala Ursula von der Leyen předsedkyní Evropské komise, letěla nejdřív samozřejmě do Paříže a potom letěla do Varšavy. Vé čtyřka prosadila strašně moc věcí, strašně moc věcí. Ale vám samozřejmě kolegové Pekarová, která řekla, že Maďaři nemají volit Orbána, a pan Bartoš vám zakázali se stýkat s Maďarskem. Tak proč pan Stanjura byl teď na návštěvě u ministra financí Vargy a ptal se ho, jak má navyšovat daně, jak to publikum přijme a jaký je ten marketing? Takže k zahraniční politice: Vé čtyřka je pryč, výsledky nejsou žádné, takže co budeme dělat? Ono to tak vypadá, že od příštího ledna tady budeme jezdit na koňských povozech. Pokud byste to myslel s celoevropským řešením vážně, tak byste něco udělal s těmi emisními povolenkami. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP