(15.40 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

A znovu zdůrazňuji, že si myslím, že ta jednadvacetičlenná Národní rada, která je podle mého názoru z odborného hlediska dostatečná, tak si myslím, že může se scházet určitě třeba častěji a může popřípadě reagovat. Ale víte, na čem stojí Národní rada pro sport? Na financích. Pokud nebude mít finanční prostředky, tak nebude mít co těm sportovním klubům dávat. A jestliže teď ještě dáme finanční prostředky pro to, že budeme navyšovat zase počet lidí (Předsedající: Čas, paní místopředsedkyně.), tak je vezmeme sportovcům a sportovním klubům. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času.

Než dám slovo k faktické panu poslanci Šimkovi, přečtu omluvu. Omlouvá se pan poslanec Patrik Nacher od 15.30 do 22 hodin ze zdravotních důvodů.

A nyní prosím pana poslance Davida Šimka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Šimek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já si dovolím také jenom v rychlosti reagovat na vystoupení paní místopředsedkyně Mračkové Vildumetzové, prostřednictvím vás, paní předsedající. Já to vezmu z dvojího hlediska. Jsem předseda školské komise Svazu měst a obcí a víte, paní kolegyně, jako bývalá ředitelka této instituce, že skutečně Svaz měst je výborným připomínkovým místem a mohl v minulosti často být dobrým partnerem při tvorbě a budování Národní sportovní agentury.

Bohužel, i při tom vzniku spousta věcí nebyla vyslyšena, i když už v minulosti, když se nastavovaly dotační investiční výzvy, Svaz měst upozorňoval, že ty výzvy jsou špatně nastaveny, že bude problém s rozdělováním. Dávali jsme k tomu připomínky, aby se výzvy nastavily jinak. Bohužel, vyslyšeni jsme nebyli. Viděli jsme sami v roce 2020, 2021, kdy výzvy, které Národní sportovní agentura vyhlásila, se musely rušit, vymýšlet se výzvy nové, protože se došlo na to, že chyby, na které Svaz měst a obcí upozorňoval, nebyly v podstatě uplatněny, a na základě toho se vymyslely výzvy nové.

Když v letošním roce skupina poslanců, která se oblasti sportu věnuje, požádala předsedu pana Neussera, aby upravil dotační výzvy a skutečně se zamyslel nad chybami, které byly v minulosti udělány, tak i když jsme žádali, aby investiční výzvy byly vyhlášeny hned v lednu, byly vypsány až na začátku září. Nechápu proč. Mohly už být dávno devět měsíců vypsané. Stejně tak byly vypsané s podmínkami, které nebyly diskutovány s žádnými partnery v území. Takže opět je v nich spousta chyb, které povedou k tomu, že budou výrazně omezeni žadatelé a bude problém ty dotace vyčerpat. A to platí - a já s vámi souhlasím, že peníze do sportu je potřeba... (Předsedající: Čas, pane poslanče.) Ano, ale bohužel Můj klub - stále 2 000 žádostí není vůbec vypořádáno, a to byly podány v listopadu minulého roku. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní poprosím o faktickou pana poslance Pavla Klímu, připraví se pan poslanec Adamec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Klíma: Děkuji za slovo, paní předsedající. Paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová, prostřednictvím paní předsedající, to, že nemám informace jako člen Asociace krajů, je přesně o tom, že tam samozřejmě si pozveme pana předsedu Národní sportovní agentury, a prostě se je nedozvíme. On toho za mě dost tady řekl pan kolega Šimek. V podstatě třeba nějaké podmínky blížících se výzev. To, že potom je vypsaná výzva, na kterou žadatelé mají šest týdnů, no to je až neuvěřitelné. A teď si představte, že třeba máte investiční výzvu pro sportovní kluby a tělovýchovné jednoty, maximální počet 110 bodů, tady vám to můžu ukázat v tabulce (ukazuje), a z toho plných 20 bodů dostanete za to, že máte podepsanou smlouvu o dílo. Tak teď si všichni, kteří se tady podílíte na nějaké komunální politice nebo v jakékoliv jiné, tak tohleto vám přece stačí jako obrázek fungování Národní sportovní agentury. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí s faktickou pan poslanec Ivan Adamec, připraví se paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, já tady slyším takové trošku rozporuplné názory. Já jsem pro tu agenturu nehlasoval tehdy, protože jsem si myslel, že je lepší, když to bude fungovat pod ministerstvem i přes problémy, které tam byly - stačilo nastavit lepší parametry.

Na jednu stranu tady slyším, že něco nás budou stát úředníci, kteří by měli zkvalitnit chod agentury, aby tedy konečně začala fungovat, a na druhé straně tady hovoříme o ministerstvu sportu. A to si uvědomme, že to jsou úplně jiné náklady na ty peníze. Já si vzpomínám na tu dobu, když se zhroutila Sazka, kdy to chodilo úplně jiným způsobem. Tehdy vlastně sami sportovci si zničili zlaté prasátko, které sypalo peníze, protože ti bafuňáři se chovali, jak se chovali. Skončilo to prostě debaklem, od té doby se to lepí. Lepilo to Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, už je v tom názvu ta tělovýchova. A teď je tady agentura, která evidentně nefunguje podle představ, a já tento návrh beru jenom jako zpřesnění toho, aby se ta agentura nějakým způsobem zlepšila ve svých výkonech.

To, že je tam spousta připomínek, to chápu. Každý poslanecký návrh je velmi problematický, kór když se týká tak důležitého odvětví, jako je sport. Také bych si to představoval trochu jinak, ale chápu předkladatele a rozumím jim, že chtějí, aby sportovci ty peníze opravdu dostali fyzicky, a nejenom ve slibech. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou vystoupí paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová a ptám se pana zpravodaje, zda si přeje s faktickou poté? S přednostním právem, ano, dobře. Prosím, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pouze reakce v tuto chvíli opět na pana Klímu, a myslím, kdo ještě další vystupoval teď v tuto chvíli - pan poslanec Adamec. Víte, já můžu s vámi určitě souhlasit s tím, že některé ty věci - a určitě, když jsem byla v pozici hejtmanky, tak jsem také třeba s některými věcmi nebyla spokojena, že není třeba ten časový harmonogram takový, jaký měl být, nebo co jste řekl, že to mělo být vypsáno dobře. A vy jste přesvědčen o tom, že když tam dáte pětičlennou radu, která se bude platit velkými penězi, že to bude tak úplně růžové a skvělé a že s tím všichni budou spokojeni? Nebo když pan Adamec v tuto chvíli, prostřednictvím paní předsedající, řekne, že nechceme navýšení úředníků, ale když v tom píšete, že vy úředníky snížíte, prakticky kteří tam dneska pracují na těch programech, a uděláte - a finance, které vezmete úředníkům, dáte na tu pětičlennou radu. Vždyť se podívejte do toho dokumentu, vždyť je to tam jasně napsané, že to takto uděláte! Takže já chápu, že všechno se může nastavovat lépe a lépe, ale já si tedy v žádném případě nemyslím, že je na to dneska doba, a myslím si, že ta jednadvacetičlenná Národní rada, která pracuje zadarmo, nestojí ani korunu, se může scházet v daleko častějších intervalech a může se ke všemu vyjadřovat. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Petr Gazdík, připraví se Marek Novák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Ten zákon je tu proto, že Národní sportovní agentura nefunguje, a zeptejte se kteréhokoliv klubu na zkušenosti z posledních dvou let, jakým způsobem jsou vypisovány dotace, jaká je transparentnost agentury, jakým způsobem časově se nedají zvládat ty dotace. A to se nebavím o tom, že se směšuje mládež, která má být pod Ministerstvem školství, a školní sport, kdy agentura také vypisuje dotace na stejné věci.

Paní poslankyně Mračková Vildumetzová i pan kolega Babka, prostřednictvím paní předsedající, se tady rozhorlují nad pětičlennou dozorčí radou. Tak já vám řeknu fakta. Poslední rok fungování na Ministerstvu školství stálo 7 miliard rozdělování sportovních dotací, které rozdělovalo 15 lidí, zhruba 20 milionů korun. Z výroční zprávy Národní sportovní agentury - loni je tam 70 lidí a stálo to 130 milionů korun. A vy se tady budete rozhorlovat nad pětičlennou dozorčí radou. Toto jste způsobili, nefunkční agenturu za 130 milionů. Snažíme se to dát do pořádku. Děkuju. (Potlesk z řad pětikoalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: A nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Marek Novák, připraví se paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já si myslím, že se tady úplně naprosto zbytečně hádáme, protože máme všichni stejný cíl, a to, aby kluby dostaly peníze, kdy mají. Já jsem předseda klubu, který požádal o dotaci v rámci Programu Můj klub, peníze přišly, a bohužel přišly teď na konci září, což je super. Ještě lepší je ten červený odstavec v podmínkách, který píše, že do konce roku samozřejmě celou částku musíme vyúčtovat, což je paráda. Nikdo už se neptá, jak jsme do září financovali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP