(14.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Jde o neuvěřitelnou aroganci a drzost současné vlády, která ve Sněmovně při projednávání zákona před týdnem, tedy těsně před volbami, tak jsme si to tady prohlasovali, že umožníme vládě zastropovat ceny elektřiny a plynu. SPD už to tady navrhovalo od jara. Dobře, vy jste s tím přišli pozdě, a ještě jste to zastropovali na násobně vyšší cenu, než je ve skutečnosti možné. Ale teď chci zmínit to, že jste tady ani slovem neřekli - pár dní před volbami, kdy jsme tady ten zákon měli - že toto zastropování se bude týkat jen části spotřeby. Teď ministr Síkela říká, že to bude jenom část spotřeby.

Poslanci a občané byli podvedeni vaší vládou, vaší pětikoalicí, Petra Fialy. Zjevně šlo o předvolební manipulaci, protože skutečný stav věci sdělil ministr Síkela, potažmo vláda Petra Fialy, až den po volbách. Šlo tedy o lživé ovlivnění voleb ve prospěch stran vládní koalice. Já tady nebrečím, protože my jsme měli více než trojnásobný nárůst počtu zastupitelských mandátů, největší ze všech parlamentních stran. Naopak vládní pětikoalici počet zastupitelských mandátů ubyl v těch právě skončených volbách, takže to není, že bych nad tím hořekoval, ale mně se jedná o občany. SPD je jedním z vítězů voleb, to znamená, že to je v pořádku, ale mně tady jde o občany a mně tady jde o to, jakým způsobem s tím mají občané finančně počítat. Tím, že vláda podmiňuje pomoc našim občanům a firmám rozhodnutím a podmínkám EU, se jen potvrzuje její vazalství a podřízenost cizím zájmům. Totéž vláda předvedla již dříve, když odmítla zastropovat ceny energií pro velké průmyslové podniky s odůvodněním, že to neumožňuje legislativa EU.

Naši občané a podnikatelé tak budou i nadále po vládním nedostatečném zastropování, respektive násobně vyšším, než umožňuje současný stav, budou občané kvůli vaší vládě platit dále za energie jedny z nejvyšších cen v Evropské unii. Dle nedávného materiálu statistického úřadu Eurostat platí čeští spotřebitelé za cenu v přepočtu na paritu kupní sílu dokonce nejvyšší cenu elektřiny v celé Evropě. To hnutí SPD jednoznačně odmítá.

Takže já tady navrhuji tento mimořádný bod. Bylo by dobré to krátce, stručně - my k tomu tady nehodláme řečnit, ale aby zástupce vlády, jakýkoliv ministr, řekl, jestli bude tedy zastropována celá spotřeba pro občany, potažmo pro firmy, anebo nebude, protože tohle obelhávání občanů, respektive vaše nekompetentnost a lavírování, skutečně dál a dál uvádí miliony našich občanů do obrovských finančních problémů.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela z hnutí STAN v pořadu Otázky Václava Moravce prohlásil předevčírem, že by se cenový strop na energie vztahoval na jednu část spotřeby. Takže den po volbách najednou začnete říkat, že to bude jenom část spotřeby. V pondělí na základě velkého tlaku opozice - konkrétně SPD - už zase tvrdí opak, kdy na svém twitterovém účtu zveřejnil, že zastropované ceny energií budou platit bez jakéhokoliv omezení.

To znamená, nejdřív jste před volbami lhali občanům, abyste je obelhali, že to bude zastropováno na celou částku spotřeby v domácnostech. Den po volbách u Václava Moravce váš ministr průmyslu Síkela, který to má v gesci, řekne, že se to bude vztahovat jenom na část spotřeby. Takže jste podvedli občany. Na základě tvrdého tlaku nás opozice zase už v pondělí tvrdí opak a říká, že zastropované ceny energií budou platit bez jakéhokoliv omezení. Tak to jsou opravdu neuvěřitelné obraty a kotrmelce. Konkrétně řekl, že "vládní nařízení ohledně zastropování cen energií nebude spotřebu domácností limitovat" - to řekl v pondělí, ale v neděli tvrdil opak - a "jsme přesvědčeni, že jsme schopni dosáhnout úspor ve spotřebě energií u domácností i bez zavádění limitu na spotřebu". Tak to by měl tedy ale upřesnit pan ministr Síkela nebo někdo z vlády, co tím myslí, jakým způsobem chce tedy dosáhnout úspor a jaké mechanismy vůči domácnostem a občanům chce k tomu použít. Jestli to mají být tedy ty dva svetry, které doporučuje paní předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Pekarová Adamová, nebo jestli to má být nějaká kontrola domácností, že tam někdo zaťuká, neomarxisticky - to by sedělo na Piráty, takovéto návrhy - a budou kontrolovat, jestli někdo topí víc a víc, nebo jestli jiným způsobem chcete šikanovat občany kvůli vaší neschopnosti zajistit levné energie, přestože ty návrhy jsou tady jasně dány, už jsme je tady prezentovali několikrát a vy to nechcete slyšet.

Podle ministra Síkely u malých a středních firem - když tedy přejdu od domácností k firmám - se bude v rámci EU schvalovat návrh, který pomůže firmám zavedením cenového stropu na energie bez ohledu na to, v jakém oboru podnikají, a to do výše 80 % nejvyšší spotřeby za posledních pět let.

Tak jak to tedy je, jak to tedy bude? Bude tady říjen. Miliony lidí a tisíce firem jsou už zoufalé. Jakým způsobem si tedy mají naplánovat finančně svoje domácnosti a hospodaření firem? Když pominu to - to už ví celá republika - že tady vaše vláda skoro rok nedělá nic, opozdili jste se, opominuli jste, promarnili jste čas a vytahali zbytečně lidem desetitisíce z kapes, zatímco ostatní evropské země už lidem pomáhaly s drahými energiemi, potravinami a pohonnými hmotami, tak jak to tedy bude?

To znamená, že podle posledního vyjádření ministra, které se ale neustále mění, bude cenový strop na elektřinu a plyn vázán na horní limit spotřeby u živnostníků, malých a středních firem, a to do 80 % nejvyšší spotřeby za posledních pět let. Čili tam to nebude platit na celou spotřebu a rozdíl 20 % je pro každou firmu a pro každého živnostníka a podnikatele tím zásadním. Je to dost markantní rozdíl.

Potom tedy pan ministr Síkela - tady mám jeho tweet na Twitteru - zase začal psát, že zpochybňovat naše zastropování cen energií je mimo. Přespříští týden, tedy za čtrnáct dnů, říká, že navrhne na vládě zastropovat ceny energií pro celou spotřebu domácností. Zároveň chceme cílit na to, aby zastropování nevedlo ke zvyšování spotřeby energií, protože by nás to oslabovalo v energetické válce s Ruskem.

Tak se znova ptám, jak to tedy bude? V neděli říká, že to nebude zastropováno, celá spotřeba domácností. V pondělí říká, že se bude zastropovávat, ale zároveň říká, že chcete cílit na to, aby to nevedlo ke zvyšování spotřeby energií. Takže tam bude nějaký mechanismus a stejně tam bude zřejmě nějaký další faktor podle toho, co říká ministr.

Takže já si myslím, že vás chci znovu požádat, tady poslance vládní koalice - i vzhledem k tomu, že v právě skončených volbách všem stranám vládní koalice ubyl počet mandátů v komunálních zastupitelstvech a prohráli jste volby, to je zcela jasný, ten úbytek vašich mandátů a příbytek mandátů opozice - tak byste skutečně měli přestat být arogantní a odsouhlasit tento zásadní bod. Znovu říkám, nebudu k němu mluvit, mě zajímá odpověď nějakého ministra, nějakého člena vlády.

Stačí abyste řekli tady občanům krátce: bude tedy zastropována spotřeba domácností, celá spotřeba domácností, nebo tedy nebude? A bude zastropována spotřeba malých firem, středních firem nebo velkých firem - to by mě zajímalo, i to rozdělení - nebo to bude zprůměrovaných 80 % spotřeby za posledních pět let? Protože teď, jak víte, firmám hrozí krachy, mnohé už krachují. Tím pádem nejenom že je to problém pro ty firmy, ale i pro zaměstnance, kterým tady hrozí propouštění a růst nezaměstnanosti. Tuto zásadní informaci je přece potřeba okamžitě vyjasnit, protože vaše vláda každý den říká něco jiného. Ale nejhorší je, kdybyste si to říkali sami sobě, ale vy si berete za rukojmí všech 10 milionů občanů České republiky a jejich peníze, které si poctivě vydělali, a firmy.

Takže znovu opakuji, navrhuji jako první mimořádný bod hned dneska na úvod - a nemusí to trvat vůbec dlouho, může to být bod na minutu, na dvě, vidím tady pana ministra Jurečku, pana ministra Bartoše, paní ministryni životního prostředí. Je tedy prostor, abyste řekli, jak to tedy bude. Tak uvidíme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP