(10.50 hodin)
(pokračuje Martin Exner)

Domnívám se, že i teď, ať tam napíšeme třeba 0,5 promile, nebo tam můžeme napsat klidně 3 promile, je to úplně jedno, protože jsem byl letos na vodě několikrát a nikdy jsem neviděl, že by to Státní plavební správa nebo policie nějak kontrolovali. Takže se domnívám, že by nebylo dobré to tam dávat a nějak to měnit. Pokud bychom to tam dali, tak bych chtěl slyšet, jak se to bude kontrolovat, protože pokuta je u toho velká. Ale myslím si, že to v praxi v podstatě nikdy nebylo.

Takže za mě, pokud napíšeme takový zákon a nebudeme ho vymáhat, tak jenom zaplevelíme zase náš právní řád a nemá to smysl bez jasných sankcí a systému vymáhání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo faktickou poznámku pana poslance Adamce. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ivan Adamec: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, tohle vždycky vzbuzuje samozřejmě velké debaty ohledně povolení nějaké minimální hranice alkoholu. Musím říct jednu věc. Dneska je tolerance nula, přesto se tam dějí tyhle věci. Já vždycky říkám, že je potřeba se na to dívat trošku jiným pohledem. My vlastně umožňujeme si dát to jedno dvě piva těm lidem, kteří jsou slušní, a nemusí se bát, že by byli postiženi.

Na druhé straně musíme říkat lidem, že pokud se napijí, a je jedno kolik, tak že pokud se něco stane, ta odpovědnost ze strany právní půjde za nimi vždycky. Ne že prostě kdyby byli střízliví, tak samozřejmě pak soud bude rozhodovat úplně jinak. Je potřeba říct: chápu ty postoje, společnost je takhle nastavena a takhle si to prostě nepřevádí, že je to tak, že vlastně ano, umožníme si dát to jedno, dvě piva. Ale na druhé straně jim říkáme, když se něco stane, tak to jde za vámi. Zodpovědnost se předává na ty lidi. Je to volnočasová aktivita, lidi jsou dospělí, a pokud je takhle nebudeme vychovávat, ta situace se nikdy nezmění. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. K další faktické poznámce je přihlášen pan ministr, prosím.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Chci tady jednoznačně podpořit slova Ivana Adamce. Přece tolerancí 0,5 promile z nikoho nesnímáme žádnou odpovědnost. Naopak, v okamžiku, kdy ten zákon víc odpovídá realitě, víc odpovídá normálnímu životu, může mít větší respekt. To, co tady zaznělo: Všichni, kteří na vodu jezdí, zaznamenávají, ti slušní naopak upozorňují na to, že tohle není cílový stav, to není žádoucí, aby se děly bezbřehé pitky na vodě. K tomu to také nemíří.

Míří to k tomu, abychom naopak v tomto směru jasně řekli, že ti slušní tady mohou mít přirozenou a rozumnou toleranci, a důrazně budeme požadovat logicky to, aby se pak ten zákon také těšil patřičné autoritě.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další faktická poznámka, pan poslanec Kobza.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Budu stručný. Myslím, že tlak na zodpovědnost každého za sebe a svoje skutky je neoddiskutovatelný. Ale chtěl bych tady varovat před takovou tou vášní lidem něco zakazovat. My jim nemáme co zakazovat. Progresivistická snaha o socialismus, kdy stát řídí všechno, je nepřípustná. Ale je dobré připomínat jim, že každý je zodpovědný za to, co udělá, zodpovědný za svoje skutky a zodpovědný sám za sebe. To je celé. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji. K zatím poslední faktické poznámce je přihlášen pan poslanec Michálek, prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já jsem chtěl poděkovat za slova pana ministra i dalších kolegů, kteří podporují tento návrh. Chtěl jsem jenom připomenout, abychom dali kredit původnímu návrhu, který se týká určité míry tolerance pro vodáky ohledně alkoholu na vodě, který je od našeho bývalého kolegy Lukáše Bartoně z Plzně. Jsem rád, že teď se to podaří úspěšně dokončit a že k lidem budeme přistupovat jako k lidem, realisticky, že nebudeme vytvářet nerealistické modely, že všichni na vodě budou abstinenti.

Samozřejmě nastavení pravidel v silničním provozu... I na vodě ostatně může docházet k různým incidentům a nechceme, aby nám lidi umírali na vodě, a nechceme, aby lidi jezdili pod takovým vlivem alkoholu, že nebudou schopni reagovat na situace, ke kterým na vodě dochází. Ale musíme to nastavit realisticky, jak už tady zaznělo. Proto si myslím, že ten návrh jde správným směrem, a jsem rád, že se podařilo získat teď, v tomto volebním období, pro něj podporu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Zatím poslední faktická poznámka, pan poslanec Nacher. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Pěkný den, pane místopředsedo, dámy a pánové. Já bych chtěl i vyprovokovat debatu okolo tohoto pozměňovacího návrhu, který bude teď představovat, předpokládám, kolega Munzar. Já to také podporuji. Znovu podtrhuji, že to není o vztahu k alkoholu. Já sám jsem abstinent - to všichni asi víte - přesto tady to podporuji. Dokonce jsem podporoval i toleranci pro cyklisty. My bychom tady prostě měli navrhovat věci, které jsou realistické, které jsou vymahatelné. Mně to prostě přijde úplně bláznivé. Kamkoliv jedu, tak si dám citronádu. Všichni kolem mě si dají půlku piva, a aby byli potom pronásledováni, ať už jedou na kole, nebo pádlují na řece, mně to přijde prostě úplně mimo realitu. Výsledkem toho potom je, že lidé ztratí důvěru v zákony a nebudou dodržovat ani to, co je skutečně podstatné.

Já bych vás chtěl poprosit a vyzvat ty, co ten názor nemají, napříč kluby - to je i v našem klubu, vpravo a vlevo - abyste tedy řekli na mikrofon ty svoje důvody. Pojďme o tom debatovat. Teď je ideální příležitost před hlasováním, pak už bude pozdě. Takže bych vás chtěl k tomu vyzvat a rád se do diskuse kolem tohoto pozměňovacího návrhu zapojím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další faktická poznámka, pan poslanec Zlínský.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, musím se přiznat, že jsem také vodák, tento druh sportu mám nesmírně rád. Ale to, co se odehrává na řekách v poslední době, je, přímo bych řekl neuvěřitelné. Jsem úplně překvapen, že se nám neutopí mnohem víc lidí, protože tam někteří vodáci visí přes lodě úplně opilí, vůbec neřídí ty lodě, projíždějí jezy, ani nevím, jakou šťastnou náhodou. Takže skutečně je to situace neradostná.

Nejhorší na tom je, že oni vlastně ohrožují při nájezdech do propustí i ty ostatní, ty slušné, různě tam do nich strkají ti opilci. Takže si myslím, že bychom tomu měli věnovat patřičnou pozornost v řešení tohoto problému, bezuzdného požívání alkoholu na vodě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další - faktická poznámka pana poslance Kolovratníka.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobré dopoledne. Omlouvám se vám i panu ministrovi, já mu to avizoval. Jak je alkohol v debatě, tak to bude na dlouho u zákona, který je jinak velmi jednoduchý a nekontroverzní. Já jsem za chvíli přihlášen a budu se k tomu pozměňovacímu návrhu vyjadřovat jako spoluautor pozitivně, logicky, s Vojtěchem Munzarem. Teď chci reagovat na předřečníka, na pana kolegu z SPD.

Prosím, pane kolego, poslechněte si sám svá slova, prostřednictvím pana předsedajícího, a není to myšleno ve zlém. Musíme se tím zabývat, musíme to nějak řešit. Opravdu si myslíme, že tím, že budeme zpřísňovat sankce, že budeme drsnější, tvrdší, přísnější, že ty lidi nějakým způsobem vychováme, že se leknou, že si řeknou, budeme to dodržovat? Platí další věta: Zákony mají být takové, aby byly vymahatelné, aby se to vůbec dalo dodržet. Vždyť to stejně ti lidé nebudou dělat.

Takže ano, zabývejme se tím, řešme to, ale jsou přece i metody jako prevence, výchova, nějaký dobrý příklad a podobně. Ale opravdu si prosím nenamlouvejme to, že pokud zpřísníme normu - jakoukoliv, i v jakémkoliv jiném oboru - že tím něčeho zásadního dosáhneme. Prostě takhle to v reálném životě nefunguje. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP