(17.50 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

A do třetice k tomu farizejství a kulhání. Přece, pane ministře, moc dobře víte, že v březnu 2022 letošního roku už jsme věděli o plánech na snížení slev na jízdné, debatovali jsme tady právě o silniční dani a z toho důvodu jsem vám nabízel dva pozměňovací návrhy, na které jste prostě nereagovali. Mohli jste to udělat, bylo to vaše rozhodnutí, v pořádku, ale to je to, na co upozorňuji. Teď se k nim vracíte a prodáváte je vlastně jako svůj úspěch a svůj krok. Ne, je to věc, kterou jsme vám říkali už před půl rokem. Takhle jednoduché to je. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí s faktickou poznámkou pan ministr Stanjura - vzdává se. Pak je na řadě pan místopředseda Havlíček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tak děkuji. Pane ministře Kupko, já jsem neříkal, že jste byl na SFDI přehlížený, vy jste v zásadě jednal slušně. Vy jste akorát nedokázal vysvětlit zcela zásadní věc: jestliže máme několik týdnů před finálním schválením rozpočtu, že máte plán, který není vůbec špatný, na 150 miliard korun - na něm se asi shodneme, Správa železnic, ŘSD a tak dále - a vy přijdete s tím, že je krytý z 94 miliard. To je zásadní rozdíl. Já jsem říkal, že kdyby to bylo na úrovni plus minus 10 %, což jsem třeba míval já, a taky jsme se od dubna v dobrém slova smyslu trošku handrkovali a diskutovali jsme, nakolik to má být - naposledy jsme udělali 130 miliard, já jsem měl předjednáno 120 a dotáhli jsme to ve finále až na těch 130 miliard - ale vy tam máte tak velký rozdíl, že s ohledem na to, v jaké jsme době a že se musí závazkovat dneska projekty, a vy to velmi dobře víte, je tam obrovská nejistota.

Já jsem nechtěl nic jiného, nic víc, nic méně, než abyste mně vysvětlil, z čeho se to bude financovat. To je naprosto logický dotaz, když už jsme ve finále a máme tam takhle velký dysbalanc. A vy jste mi na to odpověděl, že máte vějíř finančních nástrojů. Nezlobte se, pane ministře, to je neuspokojivé, vějíř finančních nástrojů. S tím nemůže dneska nikdo závazkovat ani na Správě železnic, ani na ŘSD. Nevíme, co je to za nástroje. Vím, že něco připravujete, ale je neakceptovatelné, aby to byly cizí zdroje. Nevíme, kdo si je bude brát, jestli SFDI, nebo Správa železnic, nebo ŘSD, nebo to půjde ze státního rozpočtu, a to je to, co mně na tom vadí. A vadí mi na tom ještě to, že tato čísla víme už od konce června a já jsem předpokládal, že v průběhu prázdnin se to domluví. Já nevím, co se dělo v průběhu prázdnin, ale já bych si nedovolil jít jako šéf toho výboru před dozorčí radu, a tím pádem i nakonec přes Sněmovnu, protože se to posouvalo a už jsou tam zástupci Sněmovny, s tím, že to mám takhle nekryté. Vždyť přece vidíte, že je to obrovská míra nejistoty dneska u těch investorů.

A to je to, co nám na tom vadí, nevím, co je na tom divného, a nevysvětlilo se to ani tady. Pan ministr financí říká: Nekritizujte nás začátkem září, počkejte do konce října, my to určitě nějakým... září jste říkal (k ministru dopravy), ano, září, počkejte do konce října, my to určitě nějakým způsobem dopracujeme, dolepíme a tak dále. Ale chtěl bych jenom říct, že nám chybí 30 miliard korun vůči plánu na rok 2022 (Předsedající: Čas, pane ministře, pane místopředsedo, čas!), a 50 miliard, ano, vůči tomu, co plánujete vy. To je velký rozdíl.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí s faktickou poznámkou, pan ministr Kupka.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Tohle mi ale připadalo jako dokonalá ukázka odtržení od reality. V okamžiku, kdy reálně Česká republika bojuje s unikátní ekonomickou situací v energetické krizí, hledáme odpověď na to, jak zajistit energie pro podniky, pro domácnosti, jakým způsobem překonat těžké doby, přijdete s kontraproduktivní kritikou toho, že v tuto chvíli nemáme vyřešeno to, co ani předchozí vláda nedokázala předjímat. Protože mimochodem, těch 97 miliard ve výhledu střednědobého plánu prostě figurovalo černé na bílém. Tak tohle je opravdu totální faul.

A je to škoda, protože pokud máme změnit do budoucna podmínky i překonat krizi, tak to prostě nutně znamená dát dohromady finanční prostředky i pro investice a byla by zásadní chyba, kdybychom nehledali další možnosti, kdybychom prostě řekli: Nic, to se prostě vezme z takzvaně národních zdrojů. To není tak jednoduché udělat, vy to dobře víte. A pokud se k tomu máme postavit odpovědně, tak to znamená opravdu nabídnout mnohem větší škálu možností, porovnat je a i v souvislosti s tím, co nás čeká v následujících dnech a týdnech, tak to uspořádat vedle sebe, aby ta zátěž pro dluhovou službu a pro Českou republiku byla co nejmenší. To je přece jasná odpověď na to, jak to stojí.

Říkáte, že zásadně odmítáte využívat prostředky z cizích zdrojů, ale já jsem moc rád, že jste přinesli PPP projekt pro dálnici D4. To jsou cizí zdroje a je naprosto v pořádku, že se budou dostávat do české dopravní infrastruktury. Součástí práce Ministerstva dopravy je, že už v tuto chvíli plánujeme PPP projekty pro další rozsáhlé projekty, ať už se jedná o dálnici D35, o modernizaci čtvrtého koridoru na železnici mezi Nemanicemi a Ševětínem a například také o rychlotrať (Předsedající: Čas!) Praha-Kladno.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Následuje faktická poznámka pana místopředsedy Havlíčka.

Jenom načtu ještě omluvy, než mu dám slovo. Pan Roman Kubíček se omlouvá od 17. 52 hodin do půlnoci z pracovních důvodů, pan poslanec Kukla se omlouvá od 17.35 do 20.59 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Síla se omlouvá od 17.35 do 21 hodin z pracovních důvodů a naopak pan poslanec Kohajda ruší dnešní omluvu.

Ve faktické poznámce nyní vystoupí pan místopředseda Havlíček.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pane ministře, já myslím, že máme přece stejný zájem a jenom se na to díváme každý z jiného úhlu pohledu. Já nerozporuji 150 miliard korun. Dobrá práce, všichni si přejeme, aby se to nakonec dostalo na těch 150 miliard korun. Já rozporuji to, že na výboru SFDI, kde se schvaluje rozpočet, je namalováno pěkných 150 miliard korun a že ten rozpočet nemáte krytý z 56, 57 miliard a že to nemáte kryto už několik měsíců. A já bych bral to, kdybyste přišel a řeklo se: Ano, toto máme rozjednáno ještě s Ministerstvem financí a vypadá to, že bychom mohli z národních zdrojů dostat 20 až 30 miliard korun, budeme hrát o posledních 10, 15 miliard korun a to bude někde třeba v nějakém - já nevím - cizím zdroji, bude se to brát z úvěru z takového, takového. Ale uvědomte si, že my schvalujeme něco jako dozorčí rada, zástupci Parlamentu, rozpočet, který je absolutně nekrytý. A znovu říkám, nekrytý ze zásadní částky. A to je to, co jsem vám vytýkal, proč se to nedávalo v průběhu prázdnin dohromady. Mohli jsme se posunout a mohla ta diskuse být daleko lepší. Jinak my souhlasíme s tím, co tam je.

A samozřejmě, cizí zdroje, pokud budou na bázi PPP - vůbec nic proti tomu. Sami víte, že jsme PPP projekt rovněž jeden zvládli udělat. Ale velmi dobře víte, že tohle se nedá na příští rok vyskládat z PPP projektů. PPP se připravují minimálně po dobu jednoho roku, a to jsem tedy ještě velký optimista. Pokud se to má skládat z cizích zdrojů, pak je jediná věc, že si na to někdo musí půjčit, a musí se říct, kdo si na to bude půjčovat, a jestli si to na to bude půjčovat někdo, jako je SFDI nebo SŽ, který si bude logicky půjčovat za vysoké úroky - podívejte se, jaké jsou dneska úrokové sazby - anebo jestli se tam doplní ze státního rozpočtu, anebo jestli se řekne: Bude se to muset holt zkrátit ten rozpočet, což bych byl nerad, ale aspoň víme, o čem se bavíme. Ale schvalovat rozpočet, který máme z víc jak třetiny nekrytý, tohleto jsem fakt nikdy nedělal.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To byla zatím poslední faktická poznámka. S přednostním právem se hlásí pan ministr financí.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. V souladu s jednacím řádem chci navrhnout zkrácení lhůty mezi prvním a druhým čtením o 42 dnů na 18 dnů. Zbytek si nechám do závěrečného slova.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, eviduji zkrácení na 18 dnů pro projednání mezi prvním a druhým čtením.

Ptám se, kdo se další hlásí do obecné rozpravy? Pokud nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím.

Prosím o případná závěrečná slova navrhovatele, případně zpravodaje.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji. Já bych chtěl ocenit takřka všechny vystupující v té rozpravě, všechny, kteří se zdrželi osobních útoků. Ano, jsou mezi nimi takoví, kteří nás všechny pozuráželi, a pak hned odešli a už se nevrátili, tak těm za účast v rozpravě neděkuji.

Těším se na rozpravu a na debatu v druhém a v třetím čtení a chtěl bych požádat opozici, zda by podpořila ten můj návrh na zkrácení. Pokud by neprošel, omlouvám se, tak jsem (nesrozumitelné) v rozpravě, (nesrozumitelné), pokud by neprošel, tak se vrátím ke zkrácení o 30 na 30. Já jsem ten návrh sladil s naším kalendářem, to znamená, já vlastně navrhuji, abychom v týdnu, kdy je plánována řádná schůze Poslanecké sněmovny, začíná ten týden 26. září, abychom v týdnu mohli případně projednat druhé čtení, abychom měli lhůty za sebou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Hlásí se paní předsedkyně Schillerová s přednostním právem.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Pane ministře, protože jste vznesl určitou prosbu, budu reagovat. Hnutí ANO, já jsem to řekla opakovaně, my považujeme ten rozpočet za špatný. Někdy ve třetím čtení ho rozhodně nepodpoříme, uplatníme pozměňovací návrhy, ale stejně tak nepodpoříme jakékoliv návrhy na vrácení k přepracování, na zamítnutí. Já se držím pořád zásady - a mí kolegové - že si nebudeme občany této země brát za rukojmí, že tato země potřebuje rozpočet, byť je špatný. A co se týče zkrácení lhůt, nebudu vetovat. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP