(11.40 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

K těm příjmům - windfall tax - ano, je to ve veřejném prostoru. Já jsem odpověděl na otázku - já jsem neříkal, že nikdo si nemůže být jist, to byla nějaká zkratka, já jsem proti tomu neprotestoval, protože v kontextu toho rozhovoru to bylo úplně jasné. V té době jsme zvažovali dva sektory a nakonec jsme dospěli k návrhu na tři, ale ještě vláda nerozhodla, v jakém tvaru to předloží Poslanecké sněmovně a Senátu. Jestli tomu říkáme windfall tax, dodatečné zdanění, zdaňování zisků... Tak se zase podívejme po Evropě. Je to česká specialita? Je to výmysl naší vlády? Není a přistupuje k tomu více a více států. A podle mé prognózy, která se nemusí naplnit, tak i ti, kteří to odmítali, k tomu přistupují.

Před několika týdny jsme z německé politické scény zaznamenávali výroky, které jsou zcela legitimní, a nechci hodnotit vnitřní politiku jiného členského státu - že nezavedou windfall tax, že to nepovažují za dobrý koncept. Minulý týden v pondělí oznámil kancléř, že se vládní koalice dohodla na zavedení windfall tax. Samozřejmě je to zatím jenom headline jako u nás ve smyslu: musíme porovnávat konkrétní řešení a konkrétní sazby. Ale mně to přijde logické, pokud jsou dodatečné vysoké výdaje na energie - a ty jsou - a platí je jak domácnosti, tak instituce, tak firmy, tak někde ty zisky vznikají.

Co je špatné na myšlence - je to mimořádné - na určitou dobu tyhle mimořádné zisky zdanit a použít na kompenzace? Nemusíme, můžeme ty velké zisky nechat a prohloubit deficit státního rozpočtu s dopady na platbu úroků, které jsou. Je to řešení jiné, my ho nepreferujeme. My říkáme, že má existovat solidarita s těmi, kteří díky vnějším okolnostem mají mimořádné zisky. Zisk není sprosté slovo, ale pokud je mimořádný zisk díky vnějším okolnostem, tak je namístě legitimní debata, jestli část toho zisku nepoužijeme na kompenzace těm, kteří v těch odvětvích nepodnikají. Na tom není žádné porušení předvolebních slibů, nic takového tam není. A uvidíme, já myslím, že brzo se budeme bavit o parametrech v Poslanecké sněmovně a věřím, že i tady najdeme nakonec větší shodu než jenom vládní většinu, protože mi to přijde efektivní, logické a myslím, že to chápou, když se tomu brání, i ti, na které ta daň bude bezesporu mířit. Anebo řekneme: Ne, nechte si ty zisky a my prohloubíme schodek veřejného rozpočtu. A třetí varianta je - a tu my odmítáme - třetí varianta, že nebudeme kompenzovat nikomu nic, a tu taky odmítáme. To jsou podle mě tři možné varianty.

My jsme se jako vláda a vládní většina rozhodla, že budeme kompenzovat, kolik jenom unesou veřejné rozpočty, a řekli jsme, že v rámci té bilance přemýšlíme o tom, že bychom neočekávané zisky nějakým způsobem zdanili. Mně to přijde logické, ale pokud někdo bude politicky říkat, že buď nemáme dělat, nepomáhat nikomu, anebo že máme zvyšovat jenom zadlužení a nemáme sahat na ty zisky, je to legitimní politický názor, který my ovšem nezastáváme.

U těch úspor - říkám, já se opravdu těším. My jsme žádné úspory... (Reakce v sále.) Na ty navržené úspory se těším ze strany opozice, a pokud budou proveditelné a rozumné, budu první, který je podpoří. To vám určitě můžu slíbit, že každý návrh velmi poctivě budu zvažovat, ať už na příjmové, nebo na výdajové straně, protože říkám, že díky tomu, že jsme v režimu normálního zákona, máme větší prostor pro debatu a posouzení případných pozměňovacích návrhů, které podle mě budou padat jak z opozičních, tak z vládních lavic. Bylo tak vždycky a byl bych překvapený, kdyby to tak nebylo.

Já bych v této chvíli, než to navrhnu, chtěl dát ke zvážení naší opozici, jestli bychom nezkrátili lhůtu na 18 dnů, abychom v tom týdnu, kdy bude zasedat na Sněmovna, bohužel v tom týdnu je i státní svátek 28. září, měli prostor na případné projednání návrhu ve druhém čtení. Pokud proti tomu budou námitky, navrhnu 30 dnů. Myslím, že 30 dnů stačí, podle mě stačí i těch 18 dnů. Říkám to dopředu, než jsem ten návrh načetl, směřuje to k řádné Poslanecké schůzi, nesměřuje to k žádným brzkým termínům nebo mimořádným schůzím. A předpokládám, že ten materiál máme k dispozici déle než 10 dnů, že mnohé z těch pozměňovacích návrhů jsou bezesporu připraveny, a to bez ohledu na to, jak se k nim postaví rozpočtový výbor, o nich můžeme přemýšlet a pak svým hlasováním rozhodnout.

Určitě nepodpořím, a nedoporučuji to nikomu, vrátit rozpočet k přepracování, protože pokud to uděláme a pokud by taková většina vznikla - podle mě nevznikne naštěstí v Poslanecké sněmovně - tak veškerá pomoc se jenom oddálí, protože pokud nemáte rozpočtové krytí, tak i kdybyste chtěli, bez státního rozpočtu to neposkytnete.

Pokud pak budou konkrétní dotazy ke konkrétním položkám, k jednotlivým kapitolám, jsem připraven na ty dotazy odpovídat, případně hájit či vysvětlovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji, pane ministře. Padl z vaší strany tedy nějaký návrh? V tuto chvíli nepadl, děkuji.

Nyní tu mám faktickou poznámku, se kterou je přihlášena paní poslankyně Margita Balaštíková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně, kolegové. Já mám faktickou na odcházejícího pana ministra. On když byl ještě poslancem, tak vždycky v každém projevu...

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: V tuto chvíli nevidím v sále žádného pana ministra, tudíž nemůže pokračovat jednání naší schůze. A v tuto chvíli tedy požádám a vyhlásím přestávku na tři minuty do 11.48, aby nějakým způsobem se to napravilo, a poté bychom se vrátili. Takže do 11.48 přerušuji schůzi z důvodu nepřítomnosti žádného ministra. (Do sálu vstupuje ministr Jurečka, po něm ministr Stanjura.) Už vidím pana ministra práce a sociálních věcí, děkuji, ale avizovala jsem, že bude... (Ministr Stanjura se omlouvá, že musel jít podepsat referát.) Určitě. Děkuju.

V tuto chvíli jsem tedy avizovala, že bude přerušeno do 11.48. Má někdo problém, když budeme pokračovat v jednání? Nevidím žádnou námitku, takže v tuto chvíli s faktickou poznámkou paní poslankyně. Máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den ještě jednou, kolegyně, kolegové. Říkala jsem odcházejícímu panu ministrovi financí, že on když byl ještě poslancem, tak se vždycky v každém projevu chytl takové nějaké drobnůstky, to roztočilo kolo takových velkých akcí a já jsem se taky chytla takové drobnůstky. Takže když bychom chtěli porovnávat, že tedy Německo nepomáhá nebo je na tom lépe... (Reakce ministra.) Ne, ne, ne, pane ministře, prostřednictvím paní předsedající, vy jste to přímo uváděl, že dávají méně, a já bych chtěla upozornit, že prosím, Německo má podstatně jiný rozpočet, a jaké mají prosím oni ceny elektřiny, elektrické energie a plynu na rozdíl od nás - jsou tedy za námi, tudíž mají nižší, a jaký mají průměrný příjem jejich občané a jaký mají průměrný důchod? Takže my jsme byli blíže tomu, když jsme říkali, že pomáhají více než my, nežli vaše tvrzení, protože kdybychom to opravdu porovnali číselně, tak se obávám, že by byla pravda na naší straně. Je to jenom taková poznámka na okraj. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní poslankyně, za dodržení času. Další, kdo je přihlášen k faktické poznámce, je pan poslanec Richard Brabec a připraví se pan ministr financí. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Každá liška chválí svůj ohon, takže mě nepřekvapilo, že samozřejmě pan ministr financí chválí svoji novelu. To je asi normální, to bychom dělali taky. Mě ale zaujalo, že v poslední době jsme zavaleni velkými slovy, která říká nejenom pan premiér, ale i řada členů jeho vlády. Myslím, že možná dneska to taky padlo, že nikoho nenechá vláda padnout, já jenom tedy upozorňuji, že ty pády už nastávají.

Ale pan ministr financí tady hovořil o tom, že nehrozí žádný kolaps v zimě. To je poměrně odvážné tvrzení a mě by jenom zajímalo, co si pan ministr financí představuje pod pojmem kolaps, protože samozřejmě taková ta úplně největší představa kolapsu, že všichni doma zmrzneme, to asi opravdu nehrozí, pokud si navlečeme na sebe několik svetrů od paní předsedkyně Sněmovny. Ale samozřejmě hrozí podle mě dramatické kolapsy v ekonomice, hrozí kolapsy v průmyslu, speciálně zavírání podniků, propouštění lidí, takže opravdu říct v této chvíli, že nehrozí kolaps, což já si tedy překládám, že máme plně v pohodě zajištěné energie na celé to období, i když už dneska víme, že zatím dodávka plynu je zavřená, nevíme, kdy se otevře, tak to je velmi odvážné. A mě by pak zajímalo skutečně, jak si představuje pan ministr financí kolaps. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP