(12.50 hodin)
(pokračuje Věra Adámková)

Prosím pěkně, ta původní vyhláška... Věřte mi, že Ministerstvo zdravotnictví tomu před lety věnovalo velikou pozornost, velmi dlouhodobě se sledoval teplotní stav v místnostech a jeho dopad na zdravotní stav. Ještě si dovedu představit, že 18 stupňů v místnosti ve škole zvládne bez problémů učitel. Vezme se teplý čaj ke katedře, ponožky a teplý svetr a bude chodit. Ale co si neumím představit, a neumí si to představit odborníci na předškolní vzdělávání, to je pobyt dětí v mateřských školách, protože oni zároveň musí splňovat jiné hygienické normy a požadavky, což je třeba větrání. A víte dobře, že tyto děti tráví 70 % toho času na kobercích na zemi. Takže tady oni mají velké obavy o zvýšenou nemocnost. My velmi dobře víme z dlouhodobých statistik a dlouhodobých pozorování, jsou to mezinárodní sdělení, že snížení teploty o jeden stupeň v té místnosti může znamenat v případě, že nejsou dodrženy další premisy, zhoršení až o dvě procenta ve výskytu respiračních onemocnění.

V takovém případě musím upozornit, že - a věřím tomu, že rozpočet připravují odborníci - by tedy jejich práce byla víceméně zbytečná, protože nemocnost je jedna věc, ale toto jsou malé děti a ty musí samozřejmě někdo opečovávat. Čili co můžete očekávat? Víceméně geometrickou řadou bude narůstat nutnost ošetřování člena rodiny, což jak dobře víte, se také prvních několik dnů platí. Čili v té sociální části nejenom že by tam byly platby, ale tito lidé by pak dále nechodili do zaměstnání. Takže když se to stane ve škole, můžete očekávat další úbytek učitelů, učitelek mateřských škol, ale také zdravotníků, zdravotních sester. Koneckonců jsme si to zažili v době jistě nelehké, covidové, kterou nikdo neuměl. Ale už víme, že toto může nastat.

Takže já bych jenom chtěla velmi stručně říci, že tito lidé to nepíší jen tak zbůhdarma. Ale skutečně existuje řada vyhlášek, řada zákonů. Jedná se o hygienu pracovních prostředí, kde hodnotí několik rizikových faktorů. Jedním z těch rizikových faktorů je také zátěž chladem. Z toho je i třeba psychická zátěž a podobně. Když si představíte malého prvňáka, kterému je trošku zima a má se učit psát, tak těžko můžete očekávat nějaký dobrý výsledek. Takže chci upozornit, že i tato situace samozřejmě už začíná terén zajímat. Mají tam obavy. Samozřejmě, že ta tepelná pohoda, která se teď diskutuje, nebo to možná bylo předčasně řečeno, já nevím, je trošku od boku vypálená. Je to taková ta hozená rána, která se pouze málokdy ujme, a neudělalo pro to, domnívám se, Ministerstvo práce a obchodu žádnou studii, která by byla schopna opravdu toto ověřit a řádně tady zdokladovat. Čili to je další věc, kterou bych velmi prosila, abychom vzali do úvahy.

Další věcí k té tepelné pohodě je to, že opět zřizovatelé zdravotnických zařízení se nás obracejí s tím, že mají opravu obavy, že nezaplatí faktury. Navrhuje se - jenom tak, vy to možná budete vědět, ale mě tam zaujala jedna věc, teď říkám pod čarou, protože paradoxně nenavrhli žádné snížení teploty třeba pro vězeňské prostory. Tak tam bude teplo.

Podívejme se nejenom na děti, ale podívejme se na specifikum nemocí ve stáří. Všichni máte doma seniory. Doufám, že se jim daří dobře a jsou zcela spokojeni. Nicméně tam se zhoršuje ta možnost samozřejmě reagovat na rychlé teplotní změny anebo také hůře reagovat na chlad, který by zde nastal. Musím říci, že jeden pán, jinak tedy profesor hudební školy, mi napsal krásný mail a na konci napsal i řešení pro sebe. Je mu 82 roků, pracuje, je stále činný, a napsal: "Bude-li toto pravda, vím již, jak se zachovám. Můj důchod asi 15 000, něco přivydělám, čili nestěžuji si." Upozorňuji, nestěžoval si na příjem. "Budu muset něco ukrást, tak aby mě minimálně na dobu několika měsíců zavřeli, protože budu mít 24 stupňů teploty, což mi nikde jinde nebude dovoleno, třikrát denně teplou stravu, nebo minimálně jednou, a ještě mi vymění ložní prádlo." Jistě to je pán, který má smysl pro humor. Doufám, že tím jenom chtěl odlehčit situaci. Ale nicméně opravdu tam k této diskrepanci prostě zatím došlo.

Co se týče chorob ve stáří, upozorňuji, že staří lidé v nemocnici - samozřejmě všichni jste tam měli své členy rodiny, víte dobře, že se jim donášejí teplé ponožky. My zase víme z druhé strany, že potřebují třeba dvě deky, protože je jim prostě zima. Takže tam nemůžeme od boku házet čísla jenom tak, komu se zlíbí, že tam tedy dám jeden stupeň a pak tři stupně. Je to opravdu velmi špatné řešení a domnívám se, že bylo řečeno předčasně, že jste ho ani nemysleli úplně vážně.

Podívejme se na další věci, které můžeme říci. Protože bude-li pravda, že ceny energií, jejichž násobky tady nechci ani opakovat, protože doufám, že nakonec v té závěrečné fázi bude situace poněkud lepší, byť už si myslím, že jsem tedy opravdu velký optimista. Jestliže nemocnice budou muset zaplatit za energie, a jako že budou muset, protože faktura se platit musí samozřejmě, tak se podívejme - a budu hovořit jenom většinou o letech do roku 2019, čili covid necháme zatím stranou, protože byl atypický a nebudeme o tom nic říkat - podívejme se na biologické léky. Což znamená těžké revmatické onemocnění. Jistě znáte někoho takového ze svého okolí. Nádorová onemocnění. Bohužel nádory jsou naší denní součástí. Tak na tyto moderní biologické léky - a vezmeme to před rokem 2019, nechci do toho brát vůbec covid a další - to bylo zhruba přes 17 miliard korun. Takže to znamená, že opravdu toto je velký nárůst. Všechny ty centrové, takzvaně centrové, léčby, které se týkají i metabolických onemocnění, to znamená třeba těžkých poruch metabolismu tuků. Upozorňuji, že u těch metabolismů tuků - lehce zvýšený cholesterol má kdekdo, to tam prosím pěkně nepatří. Jsou to těžké poruchy metabolismu tuků, kdy ti lidé mají asi tak šanci, že do 40 let zemřou. Tam to není vůbec jednoduchá záležitost. Opět navýšení.

A to, co bychom si přáli jako vyspělé zdravotnictví - a já stále opakuji, že jsem hrdá na to, že jsem v České republice, a na naše zdravotnictví - tak jsou samozřejmě nádorová onemocnění. Nejenom ta hematologická, jak jsem hovořila o té leukémii, ale nádorová onemocnění. Máme jedno štěstí. Máme štěstí, že za posledních deset let došlo k výraznému progresu v možnosti léčby nádorových onemocnění. Onkologové by samozřejmě mohli hovořit velmi rutinně a erudovaně. Já tady nechci vůbec vás zatěžovat nějakými názvy těch léků a podobně. Je si ale třeba uvědomit, že tam za posledních pět let opět máme 2,5 miliardy navíc, a to je dobře, že si to můžeme dovolit, samozřejmě že to je dobře.

Čili z jednotlivých skupin diagnóz nejvíce narostly výdaje na léčbu nádorů mužských pohlavních orgánů - 49 %. Čili zaplať pánbůh, že máme čím léčit, prosím, upozorňuji. Nádory kůže 45 %, nádory hlavy a krku 44 %. To cituji z pouze dostupných zdrojů. Čili tady máme ještě jedno štěstí, že počet těch pacientů se tolik nezvyšuje, protože dokážeme dříve diagnostikovat, lépe dispenzarizovat a nabídnout léčbu. Ale musíme na ni mít. Upozorňuji, že samozřejmě nakupujeme všechnu léčbu na světových trzích, prosím. A opakuji, že pro Českou republiky nikdo žádnou úlevu honem dělat nebude. Takže je potřeba si spočítat i tyto poměry, abychom nemuseli potom někomu tu léčbu odmítat jenom proto, že prostě buď zatopíme v nemocnici, anebo budeme léčit nádorová onemocnění.

Takže když už jsme zůstali u těch nádorů krve, tak pojďme na něco, co není nádor krve, a to je hemofilie. Všichni znáte jistě vrozenou vadu, která bohužel je... nebo bývala léta nemožnost léčby. Tito lidé samozřejmě měli velké problémy, protože dochází ke krvácení do kloubů, k velkým problémům. Takže si je třeba uvědomit, že hovořím o roce 2021. Na to třeba jenom Všeobecná zdravotní pojišťovna vynaložila - malinko zaokrouhlím - 800 milionů korun, což je o 19 % více než v roce 2018. Péče na jeden rok, abyste měli představu, na jednoho pacienta s hemofilií - a nebudeme to brát, jestli to je muž, žena, dítě, stařec, všechno jedno - je zhruba 600 000 korun. A to hovořím o té jakoby, řekněme, přijatelně komplikované podobě. Takže opravdu tyto hodnoty nás nutí k tomu, že se musí všechno vyčíslit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP