(11.10 hodin)
(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

Vážené kolegyně a kolegové, podle § 99 odst. 4 jednacího řádu Poslanecké sněmovny máme ve stavu legislativní nouze před projednáním návrhu pořadu posoudit, zda stav legislativní nouze trvá. Já tedy otevírám rozpravu, do které neeviduji nikoho přihlášeného. Pokud se tedy nikdo do rozpravy stále nehlásí, rozpravu končím a rovnou přikročíme k hlasování.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna potvrzuje trvání stavu legislativní nouze."

Já zahajuji hlasování o tomto usnesení. Ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 2 bylo přihlášeno 120 přítomných, pro 118, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Projednáváme tedy dále ve stavu legislativní nouze.

Ještě jedna došlá omluva, a to pana poslance Jiřího Maška z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů.

Nyní tedy přistoupíme ke stanovení pořadu 32. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat již schválený pořad.

 

Nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 32. schůze Poslanecké sněmovny tak, jak byl písemně předložen.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 3 přihlášeno 122 přítomných, pro 114, proti 1. Návrh byl přijat a pořad schůze byl schválen.

 

Nyní tedy přistoupíme k projednávání bodu číslo 1 právě schváleného pořadu ve zkráceném jednání.

 

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách
podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích
a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 259/ - zkrácené jednání

Před projednáváním tohoto vládního návrhu bychom podle § 99 odst. 5 měli posoudit, zda podmínky pro projednání zmíněného návrhu zákona ve zkráceném jednání stále trvají. Otevírám k tomu rozpravu. Hlásí se paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já hned úvodem řeknu, že podpoříme návrh, že trvají podmínky. My si uvědomujeme - a nebudeme si brát za rukojmí občany České republiky a firmy České republiky, ale já věřím, že pan ministr, až vystoupí se svým úvodním slovem, a já ho o to velmi prosím - věřím, že to tam má, v tom úvodním slovu - že vysvětlí, proč na to čekáme dlouhé měsíce, proč se o tom vedou debaty dlouhé měsíce, proč vlastně dodneška ty detailní parametry nevíme, protože nařízení vlády ještě nikdo z nás neviděl, proč to probíhá tak hekticky, proč ještě dnes, jak jsem slyšela od kolegů z hospodářského výboru, se tam podávaly aktuální, myslím snad čtyři, pokud se nemýlím, pozměňovací návrhy, dokonce pět mi tady říká pan předseda hospodářského výboru - děkuji za doplnění - a proč pak jsme tady pod tlakem legislativní nouze.

My jsme otevření, chceme pomáhat jak občanům, tak firmám, myslíme si, že ta pomoc je pomalá, že prostě je nedostatečná, ale jsme připraveni to podpořit stejně tak jako přijetí v legislativní nouzi, ale říkáme znovu, nechápeme, proč to trvá měsíce a teď máme být pod tímto tlakem. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se s přednostním právem hlásí pan předseda Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Jenom k této časové věci za hnutí SPD mi dovolte říct, že jsem přesvědčen, že tento zákon, tato novela, tento energetický balíček, tady měl být před půl rokem, že je to všechno zpožděné, že to znamená další peníze z kapes daňových poplatníků, českých občanů a českých firem. Za nás musím říct, že jsme na hospodářském výboru hlasovali pro všechny pozměňovací návrhy, přestože si myslíme, že ta pomoc je nesystémová a že přichází pozdě, ale je to aspoň něco, takže my to podpoříme. Podpoříme i tu devadesátku, aby to bylo co nejrychleji, pardon, legislativní nouzi.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je ještě přihlášen do rozpravy pan předseda Okamura. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: No, já bych odpověděl paní předsedkyni Schillerové, proč až v červenci tady máme na stole nějaký energetický balíček. Protože přece vláda je totálně neschopná, to přece víme. Z vlády vám nikdo neodpoví, takže já vám rád odpovím. Vidí to občané České republiky, protože už před půl rokem jiné země v Evropě včetně těch okolních přijímaly opatření na pomoc občanům s drahými energiemi, ale vláda Petra Fialy je tak neschopná, že kvůli své neschopnosti vytahala z kapes, z peněženek našich občanů, desítky tisíc korun úplně zbytečně navíc a teď nám tady ještě předkládá prázdnou schránku formou energetického zákona. My jako SPD to podpoříme, protože jakoukoliv pomoc, která bude směřovat k občanům, samozřejmě podporujeme, ale to, co se tady dělo dnes na hospodářském výboru, že po půl roce - a přičemž tato vláda má většinu ve Sněmovně už tři čtvrtě roku - tak že přijdou se zákonem, který si ani poslanci SPD a poslanci opozice nemůžou přečíst předem, protože to vláda nemá připraveno ani po půl roce, pak se dokonce na výboru musí brát půlhodinová pauza, protože poslanci se s tím vůbec neměli šanci seznámit, aby se vůbec na to podívali, tak takovýmhle způsobem jedná vláda Petra Fialy u takto závažného problému, který pálí všechny občany České republiky.

To je prostě totální neschopnost téhle vlády. Já myslím, že je to na okamžitou demisi, protože takovýmto způsobem, že vy nejste schopni reagovat ani na ty nejzákladnější a nejpalčivější problémy české společnosti, já jsem to tady nikdy neviděl a nikdy jsem neviděl ani situaci, kdy pozměňovací návrhy jsou delší než zákon samotný. To znamená, to je paskvil úplně nejvyššího kalibru, co tady předvádíte.

Znova říkám, SPD to podpoří, protože aspoň nějaká pomoc je vítaná. Vy jste ve vládě, vy za to můžete, vy máte plnou odpovědnost, vy za to můžete, že se miliony lidí dostávají do chudoby a do neřešitelné ekonomické situace. Je potřeba si jasně pojmenovat, kdo za to může a kdo za to, i teď, v následujících měsících, bude moci, za ty tragické osudy statisíců, milionů českých lidí, kteří padají do exekucí. Může za to plně vláda Petra Fialy a koalice ODS, TOP, STAN, Pirátů, a na koho jsem to ještě zapomněl? KDU-ČSL. Tak to je. Děkuju za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní nevidím nikoho přihlášeného do rozpravy, proto rozpravu končím.

 

Přikročíme k hlasování. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že nadále existují podmínky pro projednání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů, energetický zákon, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 259, ve zkráceném jednání.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 4 přihlášeno 125 přítomných, pro 109, proti nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

Nyní otevírám vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů, energetický zákon, ve znění pozdějších předpisů, ve zkráceném jednání. Jde o sněmovní tisk 259. Předložený návrh uvede ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, kterého prosím, aby se ujal slova. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP