(12.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Je to ostudná vizitka. Tohleto všechno, co vy tady předvádíte, katastrofálního působení Fialovy vlády a vaší vládní koalice, která absolutně neřeší tíživou sociální a ekonomickou situaci českých občanů a rodin a za svou prioritu v rámci předsednictví Evropské unie označuje rozdělit si, abyste si sami sobě rozdělili trafiky, a ještě finanční pomoc Ukrajině a Ukrajincům místo toho, abyste pomáhali českým občanům se zdražováním.

Vážnost situace má jediné efektivní řešení: odstoupení této neschopné a škodlivé vlády, která je navíc výrazně zatížena kriminálními korupčními skandály hnutí STAN, které prorůstají i do ostatních stran vládní koalice.

Tady bych ještě dodal citát z nejnovějšího rozhovoru bývalého ministra kultury za hnutí STAN Bessera, který byl ministrem od roku 2010, a ten v rozhovoru pro web Seznam před dvěma dny řekl, že obžalovaný a už vazebně stíhaný Michal Redl, že byl od počátku už od roku 2009 u všeho, co se dělo v hnutí STAN, a je to nejbližší spolupracovník mafiána a zločince Radovana Krejčíře. Takže hnutí STAN je prorostlé s organizovaným zločinem od samého založení, od samého počátku, to znamená Redl - Polčák - Gazdík, o těchto třech lidech tam hovoří váš bývalý ministr, který byl hnedka zkraje ministrem od roku 2010. A já si myslím, že je to opravdu zcela už neudržitelná situace, že vláda Petra Fialy, celá pětikoalice drží u moci stranu, která je součástí organizovaného zločinu, a neumím si představit užší způsob spolupráce s organizovaným zločinem, než tady čteme například i z vyjádření vašeho bývalého ministra za hnutí STAN Bessera.

Ale zpátky k tomuto. Když to sečtu a podtrhnu, je to opravdu nehorázné, že v situaci, že vy odmítáte řešit zdražování, kdy kvůli vám se miliony lidí v České republice se dostávají do finanční tísně, tak vy si tady úplně bezostyšně a bezskrupulózně chcete sami sobě rozdělovat neomezený počet těch nejlukrativnějších politických trafik. Je mi z toho opravdu špatně a my prostě tohleto nebudeme v SPD podporovat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. První vystoupí pan poslanec Marek Výborný, jako další pan poslanec Hayato Okamura. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Jenom velmi stručně. Slyšeli jsme politický projev předsedy opoziční strany. Byl plný lží a polopravd, tak mi jenom dovolte zareagovat ve dvou věcech. Prosím pěkně, žádné pozice politických náměstků novela nezřizuje, je potřeba si ji přečíst. Novela zavádí pozici náměstka. Tečka. Žádného politického náměstka, žádný trafikanti to nebudou, bude to odborný tým toho ministra, který to ministerstvo povede. A naopak ti, kteří jsou dneska často kvazi odborní náměstci s různými politickými kontexty a souvislostmi, ti budou převedeni plně pod odpovědnost zákona o státní službě a stanou se z nich vrchní ředitelé sekcí. Takhle to je. Chápu, že to samozřejmě lze velmi jednoduše zneužít v rámci politického boje vytvářením příběhů Pohádek ovčí babičky a podobně, ale opravdu není to pravda, to, co tady zaznělo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Jako další vystoupí pan poslanec Hayato Okamura, připraví se paní poslankyně Berenika Peštová s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Hayato Okamura: Vážené kolegyně, vážení kolegové, situace v naší společnosti i na mezinárodní scéně je opravdu vážná. Nikdo nemůže popřít, že je tíživá ekonomická situace, že ceny elektřiny, plynu se zvyšují, že to dopadá na sociálně slabší část našich občanů. Ale chci připomenout, že z velké části je tato situace způsobena ne nějakými chybami současné vlády, ale mezinárodní situací, kremelskou agresí proti Ukrajině. To je do očí bijící skutečnost, takže chci trošku uvést na pravou míru to, co řekl prostřednictvím pana předsedajícího, můj bratr, pan předseda Tomio Okamura.

A chci připomenout, že ať by se to pokoušeli popírat jakýmkoliv způsobem, tak to byla právě SPD, která po celou řadu let kontinuálně dlouhodobě dělala prokremelskou politiku. Objektivně svými stanovisky podporovali Kreml a jednali proti Evropské unii, proti NATO, proti síle a integritě rodiny demokratických států a národů. Děkuji. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Jako další vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová se svou faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla reagovat na pana poslance Výborného, což očekával, prostřednictvím pana předsedajícího. Tak když říkáte, že tedy jsou to ti odborníci, jo, a bude je mít ten ministr, který tam s nimi přijde, takže doufám, že k tomu budete přistupovat jako k těm odborným náměstkům, jak se přistupovalo teď. To znamená, uděláte jim prověrku, kterou mám i já, takže budou mít prověrku, doufám, doufám!, že si ji nechají udělat. Jak odpovědnost ministra, pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího? (K poslanci Výbornému.) To je odpovědnost toho, když říkáte, že to není politický náměstek, je to odborník? Odborný náměstek samozřejmě, co z toho vyplývalo, co všechno musel splnit, tak ten náměstek, když to zůstává odborným náměstkem, to přece musí taky splnit. Ne že si budeme vytvářet nějaká teplá místečka.

Takže samozřejmě teď dojde k tomu, že ty odborné náměstky vydegradujete na vrchní ředitele, které minulá vláda, ty vrchní ředitele, právě rušila, aby ušetřila v aparátu peníze, takže současní odborní náměstci byli současně i vrchní ředitelé. Teď vytváříme další strukturu, další strukturu vytváříme, takže naopak státní správu to bude stát mnohem víc peněz, mnohem víc.

Když jsem se začetla do toho vašeho krásného materiálu, kterému vy říkáte novela, tak tam je napsáno, že ministr si může určit, kolik bude mít odborných náměstků, protože zůstávají dál odborní, když to nejsou političtí, jak vy říkáte. No a samozřejmě to napasoval tak, že kolik bude mít sekcí, tak samozřejmě každá sekce bude mít svoje zrcadlo, bude to ten odborný politický náměstek, řekněme si to na rovinu, ne odborný, ale politický. Takže když udělám systemizaci, protože mám nedostatek sekcí, tak si z těch sekcí, já si vytvořím, tak vlastně tam nakonec můžu mít těch politických náměstků deset, patnáct. A jenom pro příklad, abychom věděli, o čem se bavíme (Předsedající: Váš čas!), já jsem měla pod sebou... Já se přihlásím ještě jednou.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Případně se můžeme domluvit, zda se hlásíte ještě znovu s faktickou poznámkou, prosím, nikdo s faktickou poznámkou přihlášen není, dám vám ještě další dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Takže děkuji, že jste mi ušetřil cestu k pultíku, respektive k místu. Abychom, pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího, jestli mě chcete urážet, tak prosím vás, zmáčkněte si ten čudlík a můžeme si to říct tady na mikrofon. No, říkal jste něco o žvanění, tak jako... (Poslanec Výborný se ohrazuje: Ani slovo.) Tak to se omlouvám, to se omlouvám, to se omlouvám, slyšela jsem žvanění. Ne, nejsem hysterická. (Na ministryni Černochovou.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak já vás poprosím v klidu! Nepokřikujte po sobě. Já vám znovu zmáčknu dvě minuty, abyste měla dostatek času, paní poslankyně, a poprosím, komunikace aby zde probíhala pouze na mikrofon. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já nejsem hysterická, paní ministryně. Já se omlouvám, já jsem opravdu toto zaslechla jenom periferně a slyšela jsem to, tak se omlouvám. Omlouvám se, stačí to takhle? Omlouvám se.

Jenom jsem chtěla říct ten příběh, který mám já, to znamená, když jsem byla na ministerstvu, tak jsem měla sedm nebo šest ředitelů pod sebou. V současné době - dělal to jeden odborný náměstek - v současné době to dělají tři náměstci, v současné době moji práci dělají tři odborní náměstci. Říkejme jim političtí odborní náměstci. To je výsledek toho, co vy tady představujete, takže já si nemyslím, že to bude přínosem pro státní službu. Ale já se přihlásím samozřejmě se svým příspěvkem dál. A já si prosím vyprošuji, abyste tady o mně říkali, jestli jsem hysterická nebo nejsem hysterická. Já jsem viděla vaše vystoupení, paní ministryně, a taky to nebylo nic hezkého. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Chápu, že se blíží čas oběda. Poprosím, abychom se drželi merita věci. To platí pro všechny diskutující, pro všechny diskutující! Nyní s přednostním právem se hlásí paní zpravodajka Ožanová, prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, pane předsedající. S ohledem na množství pozměňovacích návrhů, které budu odůvodňovat, jsem toto chtěla trošku rozložit do bloků. Ale ještě před tím, než začnu s pozměňovacími návrhy, chci říct, že skutečně jednání proběhla tak, jak říkal poslanec Marek Výborný. Samozřejmě že se snažíme maximálně přece jenom zjemnit ten návrh a uvidíme, co se nám po dohodě podaří. Nicméně i já se domnívám, že ten návrh není úplně šťastný, ale nebudu se opakovat, co jsem říkala v prvním čtení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP