(10.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já velmi děkuji za slovo. Současně jsem chtěla i poděkovat za ta - musím říci v této Sněmovně - nečekaná slova podpory od kolegyň. Ocenění zde nebývá běžné, nicméně já myslím, že to, co je důležité, je soustředit se ne na to, co bylo a jaké byly možnosti, ale na to, co bude, co zvládneme udělat pro naši zemi, a také, co jsou ta opatření, která se dělají nyní a jaká později. A přesně o tom je dnešní debata. Já si stojím za vším, co jsem kdy řekla a jak jsem hlasovala, a současně vím, že není všechno možné hned, nyní.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pokud se již nikdo do rozpravy nehlásí, rozpravu končím. Ptám se na závěrečná slova pana navrhovatele. Je zájem. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji moc. Já si dovolím stručně zareagovat. Já samozřejmě tady vnímám tu situaci, kontext inflační, dopady na české domácnosti, na rodiče, na rodiny, na samoživitelky, na seniory, jenom si musíme taky umět říci, že prostě není v silách a možnostech tohoto státu a státního rozpočtu, abychom dokázali valorizovat všechny podpory, všechny dávky o plnou inflaci. To prostě ten rozpočet v tento okamžik není schopen zvládnout. Musíme ty věci prioritizovat, musíme je cílit na konkrétní nejzranitelnější skupiny. To se snažíme, zároveň tam také děláme kroky, které jsem tady zmínil, to znamená právě třeba zvýšení životního a existenčního minima.

Tady tato úprava příspěvku na bydlení by mohla cílit na větší okruh lidí jednodušeji. Probíhají valorizace důchodů, zákonné, plánujeme teď i novelu zákona 329, abychom upravili i ty podpory pro osoby se zdravotním postižením, zvýšení příspěvku na mobilitu, zvýšení podpor na jednotlivé pomůcky. Podpora osob se zdravotním postižením, které zaměstnávají zaměstnavatelé, i toto plánujeme udělat teď v průběhu příštích měsíců. Ty legislativní kroky už jsme na Ministerstvu práce a sociální věci rozeběhli, takže to běží. Takže děláme i ty další věci, které jsou taky důležité, taky potřebné. I tyto skupiny lidí s nějakým typem hendikepu potřebují také tuto formu pomoci, aby se zvýšila, aby se zvýšily tyto částky.

Zároveň poslední věc chci říci, a to - teď se zase obracím prostřednictvím paní předsedající na pana poslance Okamuru - když říkáte ještě, že nekomunikuji ani tady s vámi, tak jenom chci říct, že vaše kolegyně paní poslankyně Šafránková za mnou tady byla, když jsme tento tisk projednávali minule, přišla s návrhem usnesení, které já jsem slíbil, že po drobné úpravě dám k němu kladné stanovisko, jsem připraven jej podpořit, myslím si, že mi dává hlavu a patu, logiku. Takže to je zase jako další odkaz toho, že tady jste neříkal pravdu. Že když za mnou kdokoliv přijde, komunikuji, když to dává ratio, můžeme se dohodnout, tak to rád podpořím, i když je to návrh z opozice. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Ptám se paní zpravodajky, zda má zájem o vystoupení. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji, paní předsedající. Vážení zástupci vlády, vážení kolegové, kolegyně, dovolím si vám shrnout celý proces předložení -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já se moc omlouvám, že vás přerušuji. Prosila bych o zklidnění v sále. Děkuji.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Dovolím si tedy shrnout průběh tisku celým legislativním procesem. Vláda předložila Sněmovně návrh zákona 3. června letošního roku, kdy zástupcem navrhovatele je Ministerstvo práce a sociálních věcí. Téhož dne byl tento návrh zákona rozeslán poslancům jako tisk 235. Navrhovatel zároveň Sněmovně navrhl projednávání zákona tak, aby Sněmovna s ním mohla vyslovit souhlas již v prvém čtení. Předsedkyně Sněmovny projednání zákona doporučila a určila zpravodaje a navrhla přikázat projednání výborům, a to výboru pro sociální politiku.

První čtení tudíž proběhlo 15. 6. na 26. schůzi a návrh byl projednán v obecné rozpravě. Sněmovna však nesouhlasila s projednáním tak, aby mohla s návrhem zákona vyslovit souhlas již v prvém čtení. Návrh zákona byl přikázán sociálnímu výboru a bylo přerušeno jednání Sněmovny a lhůta pro jednání výboru zkrácena na jednu hodinu, tak aby ještě téhož dne výbor mohl zasedat, což učinil. Garanční výbor tudíž projednal návrh zákona a vydal ještě 15. 6. usnesení doručené poslancům jako tisk 235/1.

Druhé čtení potom proběhlo jak obecnou, tak podrobnou rozpravou na 25. schůzi následujícího dne, to je 16. června letošního roku. Byly načteny pozměňovací návrhy, které byly zpracovány jako tisk 235/2, a ten vám téhož dne byl i rozeslán. Sněmovna zkrátila lhůtu na projednání na sedm dní, proto dneska tento zákon můžeme projednat. Sociální výbor vydal své usnesení ze zasedání, které bylo 22. června letošního roku, a bylo vám doručeno jako tisk 235/3.

Nyní bych si vás dovolila krátce seznámit s jednotlivými návrhy, s jednotlivými pozměňovacími návrhy, které pak budeme následně v proceduře hlasovat.

První pozměňovací návrh předložila a přihlásila se ve druhém čtení k němu paní kolegyně Lenka Dražilová. Pozměňovací návrh zpřísňuje čerpání, a to tak, aby se navrhované zvýhodnění týkalo pouze rodin, v kterých je alespoň jeden z rodičů zaměstnán anebo je studentem. Následkem těchto změn dojde k rozlišení možnosti zvolit si maximální částku měsíčního čerpání rodičovského příspěvku v závislosti na produktivitě příjemců a potažmo i jejich ekonomickém přínosu, a to i potenciálním pro celou společnost. V případě studentů zohledňují předkladatelé jejich složitou životní situaci, která je většinou spojena s tím, že se připravují na svoje budoucí povolání a mnohdy jsou bez jakýchkoliv vlastních příjmů.

Druhý pozměňovací návrh, ke kterému se přihlásil pan kolega Aleš Juchelka, navyšuje rodičovský příspěvek z důvodu péče o nejmladší dítě v rodině pro rok 2022 na 400 000 a u dvou a více dětí narozených současně na 1,5násobek částky 400 000, to znamená na 600 000 korun.

Třetí pozměňovací návrh předložila kolegyně Lucie Šafránková a jedná se o návrh na zvýšení rodičovského příspěvku od 1. ledna roku 2023 o 60 000 korun, což odpovídá aktuálně míře růstu souhrnné inflace od posledního zvýšení tohoto příspěvku v roce 2020. Částku rodičovského příspěvku tedy navrhuje zvýšit ze současných 300 000 na 360 000 korun. Současně také navrhuje zakotvit do zákona o státní sociální podpoře trvalý valorizační mechanismus, který by garantoval pravidelné zvyšování rodičovského příspěvku o roční míru inflace vyjádřenou přírůstkem indexu spotřebitelských cen za předchozí kalendářní rok podle údajů Českého statistického úřadu.

Paní kolegyně Lucka Šafránková zároveň načetla doprovodné usnesení, se kterým vás podrobně seznámila, takže ho nebudu číst znovu. To je z mé strany v tuto chvíli všechno.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Ještě, než přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích, přečtu omluvy. Pan ministr Kupka se omlouvá dnes od 9.50 do 12 hodin z pracovních důvodů a paní poslankyně Golasowská od 13.00 do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

A nyní tedy přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. (Hlas z pléna) Pardon? Ano, samozřejmě. A prosím paní zpravodajku garančního výboru, aby nás seznámila s procedurou hlasování a poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělila stanovisko. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP